زغال چیست؟
زغال در واقع یکی از مشتقات چوب سوخته می باشد.
زغال جهت موارد زیادی از جمله درست کردن آتش برای کباب کردن خوراکی و آماده کردن قلیان مورد استفاده قرار میگیرد.
اگرچه خود زغال موارد استفاده وسیعی دارد؛
اما به طور کلی ۳ نوع زغال وجود دارد که همه ی زغال ها در یکی از این دسته بندی ها قرار میگیرند.
باید بدانید که در واقع تفاوت انواع زغال ها در نحوه تشکیل و تولید آن ها می باشد.
انواع زغال شامل موارد زیر است:
زغال سنتی (زغال چوب)
زغال فشرده (زغال چینی)
زغال قالبی نقش کوره در فرآیند تولید زغال چیست؟
زغال فشرده فرآورده ای است که از مواد ضایعاتی چوبی طی مراحلی در خط تولید ساخته می شوند.
مواد اولیه آن که اصلی ترین آن خاک اره است با دیگر مواد ترکیب شده و فشرده می شود.
به طوری که به صورت جسمی مستحکم و قالبی شود.
این فرآیند در خط تولید و در دستگاه زغال ساز انجام می شود
اما چنین زغالی خام است، که در واقع بریکت یا زغال خام خوانده می شود.
برای این که بریکت به زغال قابل مصرف تبدیل شود باید پخته شود .
نقش کوره در اینجا عملی می شود و به کار می آید.کوره سنتی همانطور که از نام کوره سنتی مشخص است به صورت سنتی، یعنی با مصالح و به وسیله بناها ساخته می شود.
البته لازم به ذکر است که بنا باید حتما به ساخت کوره وارد باشد و کوره ای مطابق با نیازهای تولید زغال فشرده را بسازد.
کوره سنتی زغال فشرده بین ۲۵۰ تا ۷۵۰ سانتی گراد دما دارد.
لازم به ذکر است که کوره ها به وسیله ی سازندگان مجرب و ماهر در ساخت کوره مخصوص زغال و با تضمین کیفیت ساخته می شوند.
کوره صنعتی
نوع دیگری از کوره ها که در خط تولید های کوره زغال صنعتی استفاده می شود، کوره های صنعتی هستند.
این کوره ها به صورت اتاقکی مکعبی شکل هستند
که با دریافت حرارت غیر مستقیم در شرایط خلاء، موجب پخته شده بریکت ها و ساخت زغال می شود.
در کوره صنعتی پس از قرار گیری زغال های خام در کوره، کوره به وسیله ی حرارتی که از جریان برق به وجود می آید گرم می شود.
میزان حرارت با استفاده از کنترل قابل تنظیم است.
کوره های صنعتی می توانند در ابعاد و گنجایش های مختلف و گوناگونی باشند.
کوره صنعتی دارای ابزاری برای کنترل سیستم هایی مانند کنترل دود و … است.تفاوت کوره زغال سنتی با کوره های صنعتی
امروزه در خط تولید های فعال در ایران از هر دو نوع کوره سنتی و صنعتی استفاده می شود
که بستگی به فرمول و روش تولید سازنده زغال دارد.
مزایای کوره سنتی
مهم ترین مزیتی که کوره سنتی نسبت به صنعتی دارد، کیفیت محصول و زغالی است که تولید می شود.
زغالی که در کوره سنتی به عمل آمده، به مراتب دارای کیفیت بالاتری است که این نیز برای بازار فروش و مشتری بسیار اهمیت دارد.
زغالی که در کوره صنعتی پخته می شود، به دلیل ساخته شدن با حرارت غیرمستقیم و در شرایط خلاء ، فاقد فرآیند کربنازیسیون کافی است.
بنابراین دارای بو و دود و گاز است که می تواند منجر به سردرد پس از استفاده مشتری شود.
اما این مشکل در کوره سنتی وجود ندارد.
زیرا کربن زدایی و گازی گیری در کوره سنتی به دلیل وجود شعله آتش مستقیم به طور کامل انجام می شود.
هزینه ساخت کوره سنتی بسیار کمتر از خرید کوره های صنعتی است.
ضمن اینکه نگهداری از آن ها هم آسان تر است.
نیازی به مصرف انرژی برق که خود موجب هزینه های بیشتر می شود نیز وجود ندارد.
در کوره سنتی حتی نیاز به مواد سوختنی هم نیست و زغال ها خود با شعله اولیه شروع به سوختن می کنند.
مزایای کوره صنعتی
فرآیند ساخت زغال در آن به صورت اتوماتیک است.
البته لازم است تا کوره مورد بررسی قرار بگیرد تا اگر برق آن قطع شده باشد متوجه شد.
در کوره صنعتی خاکستر تولید نمی شود.
زمان پخت در کوره صنعتی کوتاه تر از کوره های سنتی است.
البته بیشتر خط تولید هایی که از کوره صنعتی استفاده می کنند دارای دستگاه اکسترودر گیربکسی هستند.
اما در خط تولید با کوره سنتی ، اکسترودر تسمه ای استفاده می شود.
سرعت تولید اکسترودر تسمه ای حداقل دوبرابر گیربکسی است.
بنابراین ضعف کوره های سنتی در پایین تر بودن زمان پخت جبران می شود.
تفاوت کوره زغال سنتی با کوره ها صنعتی
مهم ترین تفاوت و مزیت کوره سنتی با صنعتی در این است که زغالی که در کوره سنتی پخته شده کیفیت بسیار بالایی دارد.
دلیل آن نیز این است که تحت حرارت مستقیم پخته شده و در اصل پخت کامل تر است.
در کوره صنعتی به دلیل شرایط خلاء و حرارت غیر مستقیم، همه گاز های موجود در زغال خارج نمی شود.
در نتیجه زغال تولید شده دارای گاز و دود است.
ساخت کوره سنتی ارزان تر از خرید کوره های صنعتی می شود.