شایعترین و رایجترین بیماری های کودکان

#1
در سراسر جهان در بین بیماری های کودکان چند مورد جزء شایع ترین نشانه های بیماری در کودکان به شمار می روند که در دنیا پزشکان را درگیر کرده است.

اسهال
اسهال یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی است. علل مختلفی مانند عفونت، عدم تحمل غذایی یا نوشیدن زیاد آب میوه می توانند باعث اسهال کودک شوند. تا زمان درمان اسهال کودک را در خانه نگه دارید و به او مایعات بدهید. اگر کودک غذای جامد را شروع کرده است از دادن غذاهای مسهل با فیبر بالا و غذاهای چرب خودداری کنید. در شرایطی که اسهال کودک بعد از 24 ساعت قطع نشود یا اگر کودک کمتر از 6 ماه دارد و یا علائم بیماری دیکر مانند تب بیشتر از 38.5، استفراغ، مدفوع سیاه رنگ یا خونی و یا درد شکمی دارد، حتما با پزشک کودک تماس بگیرید.

 تب
در نوزادان تب پایین ممکن است نشانه عفونت جدی باشد، به همین علت اگر دمای بدن کودک کمتر از 3 ماه با تب سنج مقعدی 37.7 یا بیشتر و یا نوزاد بین 3 تا 6 ماه در 38.33 درجه یا بیشتر است، به سرعت با پزشک کودک تماس بگیرید.

عفونت گلو
نوزادان و کودکان نوپا به ندرت مبتلا به این بیماری می‌شوند. کودکان کم سن و سال به احتمال زیاد توسط باکتری استرپتوکوکوس آلوده خواهند ‌شد، در صورتی که یکی از خواهرها یا برادرهای بزرگ‌ترشان مبتلا به این بیماری باشد. اگرچه عفونت گلو به طور عمده از طریق سرفه و عطسه پخش می‌شود اما کودک شما می‌تواند با لمس یک اسباب‌بازی که قبلا کودک آلوده‌ای با آن بازی کرده‌ است به این بیماری مبتلا شود. علامت رایج این بیماری احساس گلودرد است که می‌تواند به قدری شدید باشد که کودک در بلعیدن یا حتی صحبت‌کردن دچار مشکل شود. ممکن است تب، غده‌های چرکی متورم و درد در ناحیه شکم کودک پدیدار شود. در صورت مشکوک بودن به ابتلای کودک به عفونت گلو با پزشک خود تماس بگیرید. جی هام (Jay Homme)، پزشک متخصص کودکان در کلینیک مایو، واقع در مرکز کودکان در راچستر مینه سوتا می‌گوید:

ممکن است یک تست سریع روی کودک انجام شود (که این تست روی تمام قسمت‌های عفونی گلو انجام نخواهد‌شد) و یک نمونه‌برداری از گلو (که ۴۸ ساعت طول می‌کشد اما نتیجه آن قطعی است). اگر نتیجه تست مثبت باشد در این صورت آنتی‌بیوتیک‌ها به کودک شما تجویز خواهند ‌کرد که سریع سلامتی خود را به دست بیاورد اما او را پس از مصرف نخستین دوز از آنتی بیوتیک، برای حداقل ۲۴ ساعت دیگر در خانه نگهدارید تا خطر انتقال باکتری به اشخاص دیگر کاهش یابد.
حتما با علایم زایمان زودرس، دلایل و روش های پیشگیری آن آشنا شوید.

 بیماری‌های چشم
همهٔ نوزادان با دید محدودی متولد می‌شوند که به مرور زمان رشد می‌کند. فکر خوبی است که یک پزشک، چشم‌های کودکمان را به طور منظم بررسی کند تا مطمئن شویم که مشکلی وجود ندارد. اگر چشم‌های کودک شما دچار آسیب‌دیدگی یا علائم مشکوکی شده است یا علائم مشکل بینایی را مشاهده می‌کنید، می‌توانید از یک متخصص چشم کودکان کمک بگیرید.

بیماری‌های گوارشی
این بیماری‌ها بسیار بدتر از درد شکمی هستند. این بیماری که با عنوان ناراحتی شکمی در میان بیماری های کودکان شناخته شده است سبب استفراغ، اسهال و درد در ناحیه شکم می‌شود. انواع مختلفی از ویروس‌ها که اغلب از طریق مراکز مراقبت از کودک (مهدها و کودکستان‌ها) منتقل می‌شود، می‌تواند سبب ایجاد بیماری‌های گوارشی شوند. بیشتر ویروس‌های شکمی در عرض چندروز تا ۱ هفته پاکسازی می‌شوند و چیزی بیش از استراحت و مراقبت‌های درمانی نمی‌طلبند اما هنوز هم باید اطمینان حاصل کنید که کودک شما مایعات کافی جهت پیشگیری از کمبود آب بدن می‌نوشد. ماریا کانول (Maria Conwell)، متخصص بیماری های کودکان در بیمارستان کودکان فیلادلفیا می‌گوید:
بزرگ‌ترین اشتباهی که والدین مرتکب می‌شوند دادن مایعات بیش از حد به کودک است که یک کودک بیمار ممکن است نتواند این حجم از مایعات را در بدن نگهدارد.

دادن مایعات را با تنها یک قاشق غذاخوری از محلول الکترولیت (مانند پدیالیت) هر ۱۵ دقیقه یک بار شروع کنید و به تدریج این مقدار را افزایش دهید. اگر کودک شما نوشابه بدون گاز یا آب میوه را ترجیح می دهد، نصف آن را با آب پر کنید زیرا این نوشیدنی ها قند بالایی دارند و می‌توانند سبب تشدید اسهال شوند. هنگامی که احساس گرسنگی کرد مقادیر کمی موز، برنج، پوره سیب و نان (رژیم غذایی مخصوص کودکان مبتلا به اسهال) را به او بدهید. اگر معده او این غذاها را نگه داشت پس به تدریج غذاهای معمول را به او بخورانید. همچنین ممکن است بخواهید که ماست به او بدهید. دکتر کانول می‌گوید که ماست دارای مقادیر بالایی از باکتری‌های مفید یا همان پروبیوتیکس است که سبب بهبود حرکات روده می‌شود.

آر اس وی یا ویروس سینسیشیال تنفسی
کودکان زیر ۲سال بسیار مستعد ابتلا به این بیماری هستند. ویروس سینسیشیال تنفسی ریه‌های کودک را درگیر می‌کند و در گروه حاد بیماری های کودکان قرار دارد. در بیشتر موارد، علائم این بیماری تقریبا جزئی بوده و شبیه علایم مربوط به سرماخوردگی هستند اما این بیماری می‌تواند برای نوزادان زودرس و کودکانی که سیستم ایمنی خطرپذیر، مشکلات قلبی مادرزادی و بیماری‌های مزمن ریوی دارند به طور جدی مساله ساز شده و سبب ایجاد برونشیت (عفونت مجراهای کوچک تنفسی ریوی) یا ذات‌الریه شود. طبق گفته‌های مراکز کنترل و پیشگیری، سالانه حدود ۱۵۰۰۰۰ کودک به دلیل ابتلا به آر اس وی در بیمارستان بستری می‌شوند. در صورت مشاهده علائمی نظیر خس خس‌ کردن سینه کودک، تنفس سریع یا تقلا برای نفس‌ کشیدن، عدم نوشیدن مایعات، سستی و بی‌حالی شدید یا بروز سایه های آبی رنگ در دور لب‌ها یا داخل دهان کودک، فوری با پزشک کودکان تماس بگیرید.

عفونت های گوش
والدین کودکان می دانند که عفونت گوش شایع هستند.از هر شش کودک، پنج نفر از آنها در سومین سالگرد تولدشان حداقل یک بار عفونت گوش گرفته اند و از هر پنج نفر، یکی به دلیل عفونت گوش و یا درد گوش به پزشک مراجعه می کند.
عفونت گوش و یا اوتیتس مدیا, به دلیل مجرای باریک گوش, در کودکان شایع هستند.تجمع آب و یا هوا در گوش میانی اغلب باعث ایجاد فشار و التهاب می شود که منجر به درد شدید می شود. عفونت گوش باکتریایی اغلب پس از اینکه یک کودک دچار عفونت تنفسی فوقانی می شود, شروع می شود. در کودکانی که هنوز صحبت نمی کنند علائم عفونت گوش شامل بی خوابی, نق نقی شدن و کشیدن گوش است

آنفولانزا
در مراحل اولیه بیماری واکسیناسیون انجام دهید ۲ هفته طول می‌کشد تا بیماری به طور کامل از بدن خارج شود. آنفولانزا بسیار سخت و سریع بروز پیدا می‌کند، تب شدید، بدن دچار خارش و لرزه می‌شود، سردرد، گلودرد، سرفه و گاهی نیز استفراغ و اسهال از علائم این نوع از بیماری های کودکان به شمار می‌روند. این یک بیماری فلاکت بار زمستانی است که اغلب بیشتر از ۱ هفته طول می‌کشد و می‌تواند منجر به شرایط حاد و خطرناکی مانند بروز ذات‌الریه در کودکان شود. خوشبختانه شما می‌توانید خطرپذیری کودک خود را به میزان زیادی از طریق برنامه سالانه واکسیناسیون آنفولانزا کاهش دهید که این واکسن را می‌توان به صورت تزریق عضلانی یا برای کودکان بالای۲ سال به شکل اسپری بینی به کاربرد.

واکسیناسیون کاملا هم کودک را در برابر ابتلا به آنفولانزا ایمن نمی‌کند زیرا تغییروتحول ویروس ها سال به سال متفاوت است اما اگر کودک با وجود واکسن بازهم مبتلا به آنفولانزا شود، علائم بیماری در او بسیار جزئی‌تر خواهد بود. اگر مشکوک به ابتلای کودکتان به آنفولانزا هستید، سریع به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید. پزشک ممکن است استفاده از داروهای ضدویروس مانند Tamiflu را تجویز کند که می‌تواند سبب تسریع در روند بهبود کودک شود.

 بیماری‌های خودایمنی
اختلالات خودایمنی (Autoimmune disorder) یا بیماری‌های خودایمنی (Autoimmune disease) فقط در مورد بزرگسالان اتفاق نمی‌افتد و گاهی کودکان ما را نیز دچار می‌کند. برای آگاهی بیشتر در این بخش می‌توانید اطلاعاتی در مورد اختلالات یا بیماری‌های خودایمنی در کودکان به دست آورید.

گاستروانتریت، یا یک مشکل در معده
این عفونت شایع در روده ها باعث استفراغ، اسهال و درد شکمی از خفیف تا شدید می شود. بسیاری از کودکان در یک سال بیش از یک بار این اتفاق برایشان می افتد. انواع ویروس ها، انگل ها و باکتری ها که به راحتی در مدارس و مراکز مراقبت روزانه شیوع پیدا می کنند، می توانند موجب گاستروانتریت شوند. اکثر ویروس های معده در عرض چند روز تا یک هفته از بین می روند و نگرانی اصلی جلوگیری از کمبود آب بدن است. کودک خود را تشویق کنید که مایعات را در مقادیر کم و مکرر بنوشد. اگر کودک تان علائم کمبود شدید آب بدن را از خودش نشان می دهد، مانند رخوت یا ادراری که به مدت شش ساعت یا بیشتر انجام می شود، سریعاً با پزشک خانوادگی تماس بگیرید.
در موارد شدید کودک ممکن است به مایعات تزریقی نیاز داشته باشد. بسته به این که چه چیزی موجب استفراغ می شود، پزشک شما ممکن است داروهایی تجویز کند تا حالت تهوع و استفراغ را درمان کند و یا از داروهای ضد عفونی کننده برای عفونت انگلی استفاده کند. از آنجا که مسمومیت غذایی مسئول برخی از موارد گاستروانتریت است، استفاده از پروتکل کنترل مواد غذایی به خصوص در تابستان مهم است.

چه زمانی با پزشک تماس بگیریم؟
بسیاری از بیماری های کودکان بدون نیاز به نگرانی جدی دوره خود را سپری می‌کنند و کودک در نهایت بهبود پیدا می‌کند اما برای برخی از علائم (و برای کودکان خاص) ممکن است مشاوره با پزشک کودکان ضرورت پیدا کند. مراقب علائم زیر در هنگام مواجهه با بیماری های کودکان باشید.
  • از دست رفتن آب بدن کودک؛ کودک شما ممکن است چشمهای گودافتاده‌ای داشته باشد (یا اگر یک نوزاد است سر گودرفته یا نقطه‌ای نرم روی سرش داشته باشد) یا به شدت سست و بی‌حال به نظر برسد یا هنگام لمس‌کردن، بدنش حالت چسبناک یا رنگ‌پریده داشته باشد. همچنین در صورتی که کمتر از ۳ یا ۴ بار در روز ادرار کرد هوشیار باشید.
  • تب شدید؛ در نوزادان تازه متولد‌شده هر نوع افزایش در درجه حرارت بدن را باید به پزشک اطلاع داد. برای نوزادان ۳ تا ۶ ماهه در صورتی که میزان حرارت بدن به ۳۸ درجه برسد و برای نوزادان بزرگ‌تر و کودکان، حد نهایی آن ۳۹ درجه است.
  • سختی در تنفس؛ در صورتی که صدای خس‌خس از سینه کودک شنیده شد، نفس‌نفس می‌زد یا به سختی نفس می‌کشید یا متوجه مکث‌های طولانی بین نفس‌کشیدن‌های او شدید، به سرعت با پزشک تماس بگیرید.
  • عدم اشتها به غذا خوردن؛ برای یک کودک بیمار داشتن اشتهای کم برای غذا خوردن یک امر طبیعی است اما اگر ۲ روز یا بیشتر است که غذای کودکتان کمتر از نصف غذایی شده‌ است که او به طور معمول می‌خورد، در این صورت به پزشک خود مراجعه کنید.
  • وجود زمینه قبلی برای ابتلا؛ اگر تشخیص داده شده است که کودک شما مبتلا به آسم، دیابت، عدم کارکرد سیستم ایمنی یا سایر شرایط مزمن پزشکی است، در هر بار ملاقات با پزشک کودکان، در مورد ویروس‌هایی که می‌تواند سلامتی کودک را به خطر بیندازد صحبت کنید.


ارسال پست

بازگشت به “كودك بيمار و مراقبت بهداشتي”

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 16 مهمان

cron