خرمای خشک خواص زیادی دارد که از آن جمله میتوان به بهبود دادن قلب، بهبود بینایی، دارویی برای دستگاه گوارش، مکمل آهن، کاهش دادن آلرژی، انرژیزا بودنف ایجاد تعادل در وزن بدن، مفید برای پوست و مو و... اشاره کرد.
از انواع خرما خشک به شرح زیر است:
- خرما خشک رطبی
- خرما زاهدی
- خرما دیری
- خرمای پیارم
- خرمای حلاوی
- خرمای دسکی
خرمای مضافتییکی از مشهورترین انواع خرما در ایران، خرمای مضافتی است. از ویژگیهای خرمای مضافتی میتوان به رطوبت زیاد، ظاهر بسیار شیک و تمیز و بستهبندی مرتب آن اشاره کرد. معمولا برای مجالس از این خرما استفاده میشود و قیمت آن از دیگر انواع خرما گرانتر است.
خرمای کبکابخرمای کبکاب، یک نوع خرمای نیمه خشک است که پوست ضخیم ترین نسبت به دیگر انواع خرما دارد. این میوه معمولا در نخلستانهای بهبهان تولید میشود. رنگ بسیار زیبا و شیره فراوانی دارد. خرمای کبکاب را نیز باید یکی از محبوبترین ها در ایران دانست که به دلیل قیمت مناسبترش نسبت به خرمای مضافتی برای مصرف روزانه از آن استفاده میکنند.
خرمای خضراوی نوع بعدی که باید در معرفی انواع خرما به آن اشاره کنیم، خرمای خضراوی است. این میوه که از نخلستانهای عراق به ایران آمده است، دومین رتبه سطح کشت در استان خوزستان را دارد. جالب است بدانید در خرمای خضراوی هسته کاملا از پوسته این میوه جدا است. از این خرما خارک و رطب نیز استفاده میشود.
خرمای صفویاز خرمای صفوی باید بهعنوان یکی دیگر از انواع خرماهای سیاه و گوشتی نام برد. این خرما که در مدینه کشت میشود دارای خاصیت دارویی است. گفته میشود اگر این خرما را هنگامی که شکمتان خالی است بخورید، کرم معده را از بین میبرد.
خرمای شکری
اگر به دنبال یک میوه شیرین و ترد هستید، خرمای شکری انتخاب بسیار مناسبی برایتان خواهد بود. این خرما پر از مواد مغذی است و خاصیت دارویی دارد. بهگونهای که مصرف آن کلسترول را پایین میآورد، انرژیزاست و شما را از پوسیدگی دندان نجات میدهد. محل کشت خرمای شکری نواحی جنوبی ایران و همچنین قصیم در عربستان است.
خرمای شاهانی یکی دیگر از انواع خرماهای درجه یکی که رنگ قهوهای روشن درد، خرمای شاهانی است. از این خرما که بافت نرمی دارد بیشتر در تهیه شیره خرما استفاده میکنند. این خرما بسیار خوش خوراک است و باید درباره آن بدانید که در همه مناطق آن را به نام خرمای شاهانی نمیشناسند. محل کشت این میوه نخلستانهای هرم است و نامهای دیگر آن عبارتاند از:شونی و خورک.
خرمای استعمران
یک نمونه از خرماهای نیمه خشکی که استفاده از آن در ایران بسیار رایج است، خرمای استعمران نام دارد. این خرما بهدلیل حمل و نقل آسان بسیار مناسب صادرات است. جالب است بدانید حدود 70 درصد از نخلستانهایی که در خوزستان وجود دارند این نوع خرما را تولید میکنند. خرمای استعمران بهدلیل قند بالا برای ورزشکاران بسیار مناسب است.
خرمای ربی یک خرمای نیمه خشک دیگر که ماندگار بسیار بالایی نیز دارد، خرمای ربی است. این میوه را بیشتر در استان سیستان و بلوچستان تولید میکنند. ظاهر این خرما نسبت به خرماهای دیگر کشیدهتر است و حالتی چروکیده دارد.
خرمای عجوه
خرمای عجوه یک نمونه بسیار شیرین از خرمای نیمه خشک است که وقتی آن را در دهان میگذارید نرم میشود. این خرما از تولیدات عربستان میباشد و به داشتن خاصیت شفابخشی معروف است.
خرماهایی که در بالا از آنها نام برده شد تنها بخشی از انواع خرما بود. نمونههای بسیار دیگری وجود دارد که ممکن است در دیگر مناطق گرمسیری دنیا و ایران کشت شود که خرمای ساغای، خدری، مدژول، مرداس
نگ، خاصویی، آل مهتری، برهی و... نمونههایی از آنها هستند. نمیتوان تصمیم گرفت که بهترین نوع کدام است. زیرا بر اساس تفاوت در طعم و خواص و ظاهر ممکن است هر کدام از این انواع برای فرد یا هدفی مناسب باشد.
علت تفاوت انواع خرما شاید برایتان سوال پیش بیاید که مگر خرما یک نیست، چرا انواع مختلفی دارد و اصلا تفاوت انواع خرما در چیست. در پاسخ به این سوال باید گفت، تفاوتهای اصلی در انواع خرما را باید در میزان قند، رطوبت و آب آنها دانست. البته وقتی میگوییم تفاوت در میزان قند یا رطوبت منظورمان این نیست که مثلا یک خرما 10 درصد قند دارد و نوع دیگر آن 100 درصد. بلکه تفاوت این موارد در انواع مختلف خرما بسیار ناچیز است. نکته دیگری که باید درباره تفاوتها به آن اشاره کنیم این است که تفاوت میان خرمای نرم و خشک میزان قند و یا مواد دیگر آن نیست. برخلاف تصور عموم خرماهای نرم کمتر از خرماهای خشک انرژیزا هستند.
خرما در ایراندر مناطق گرمسیری ایران نیز مانند دیگر مناطق گرمسیری جهان خرما تولید میشود. حدودا در طول یک سال 1 میلیون تن خرما در ایران تولید میشود. اگرچه بخشی از این تولید را صادر میکنند اما هنوز هم بیشتر این مقدار، مصرف داخلی دارد. درواقع 10 درصد از تولید خرمای کشور صادر میشود، 50 درصد آن مصرف داخلی دارد و مابقی در یکی از مراحل تولید تا برداشت از بین میرود. جنوب استان کرمان بزرگترین تولیدکننده این میوه به حساب میآید و از میان دیگر تولیدکنندگان میتوان به استان خوزستان، استان هرمزگان، استان فارس و استان بوشهر اشاره کرد. در میان استانهای مختلف ایران جنوبیها بیش از همه مناطق از خرما در فرهنگ غذاییشان استفاده میکنند اما با این وجود نمیتوان فراگیر بودن مصرف این میوه را در کشور انکار کرد.