شیوه مراقبت و برخورد با کودک بیمار

#1
اثر بیماری بر زندگی کودک
علاوه بر جدایی از والدین، عوامل زیر نیز در اثر بیماری بر زندگی کودک نقش دارند:
«تقریبا 30 درصد کودکان، دست کم یک بار در بیمارستان بستری می شوند و حدود 5 درصد چندین بار بستری می گردند.
در دنياي بچه‌ها كودكان بيشتر هستند تا انسان‌هاي بزرگ، پس از خودتان در نظر فرزندتان تصوير يك مادر يا پدر سرزنش‌كننده نسازيد بلكه براي مدتي كوتاه بچه شويد و به عالم پررمز و راز او سرك بكشيد. با وي بازي كنيد، كارهايي كه دوست دارد را انجام دهيد، غذاهاي دوست داشتني‌اش را طبخ كنيد و... . اين رفتار باعث مي‌شود تا كودكتان علت تمارض و رفتارهاي نامتعارف خودش در دوران بيماري را بيان كند يا در رفتار به شما نشان دهد. گاهي اوقات اين ارتباط آنقدر صميمي مي‌شود كه كودكتان از رفتار خودش (تمارض) دست برمي‌دارد و به‌صورت خيلي آرام با شما شروع به زندگي كودكانه گذشته‌اش مي‌كند. پس كودك شويد تا كودكتان شما را همراهي كند. براي ارتباط برقرار كردن با كودكتان سعي كنيد بهترين راه‌ها را انتخاب كنيد، يعني بررسي كنيد كه كودكتان با كدام‌يك از اعضاي خانواده (پدر يا مادر) راحت‌تر است و يا به چه رفتارهايي علاقه‌مند است.
بستری شدن کودک در بیمارستان، می تواند به مشکلات زیر منجر شود:

  • ناراحتی در طی زمان بستری شدن
  • اختلالاتی هنگام برگشت به خانه
حتی ممکن است کودک به خود آسیب بزند، می توانید علت خودزنی در کودکان  و روش درمانی آن را مطالعه بفرمایید.

راهکارهای برخورد با کودک بیمار

  1.  با محبت بیشتر خود، به کودک احساس امنیت بدهید. حس امنیت یک کودک از اعتماد درونی او نشات می‌گیرد. وقتی او بیمار است یا دچار صدمه‌ای شده، بدون او آن شور که باید، عمل نمی‌کند و این ممکن است منجر به احساس ناامنی در او شود. شما با محبت و توجه بیشتر، می‌توانید به این حس امنیت، نیرویی دوباره ببخشید.
  2. کودک را به ابراز هر نوع نگرانی تشویق کنید. احساس بیماری یا آسیب جسمی‌ممکن است هر نگرانی را در کودک برانگیزد. ترس از اینکه هیچ وقت بهبود نمی‌یابد یا عصبانیت از شما چون کمکش نمی‌کنید که زودتر خوب شود. افکار و احساسات او را طبق شرایط سنی‌اش درک کنید. گاهی اوقات، کودک این افکار و احساسات را به طور مستقیم بیان نمی‌کند بلکه از آنچه برای دوستش اتفاق افتاده حرف می‌زند یا از یک شخصیت داستانی تلویزیون سخن می‌گوید. کودک را تشویق کنید تا در مورد بیماری اش حرف بزند. شما ممکن است از یک کودکی که به راحتی حرف می‌زند، بخواهید که در مورد بیماری اش بگوید؛ لازم به ذکر است که شما باید از کودکان کوچکتر یا آنهایی که به درستی حرف نمی‌زنند نیز بخواهید که به عضو آسیب دیده یا ناراحت، اشاره کنند. طوری حرف نزنید که کودک بزرگتر، احساس بچگی کند یا با سوالات مکرر و اضافی در آن واحد منجر به گیجی او شوید.
  3. کمک کنید خود کودک بگوید چه می‌شود. می‌توانید با این پرسش شروع کنید: فکر می‌کنی چه خواهد شد؟ شاید او براساس دفعه قبلی که بیمار بوده یا آسیب جسمی‌داشته، انتظاراتی داشته باشد. در این صورت، به سادگی به او بگویید که باید انتظار چه چیزی را داشته باشد- چطور نزد یک دکتر، یا بیمارستان خواهد رفت- یا خیلی ساده استراحت کرده تاسرماخوردگی بهبود یابد. تا وقتی نپرسیده، اطلاعات اضافی به او ندهید. کودک را تشویق کنید تا احساسش را بازگو کند، بدین ترتیب گفتگوی شما دو جانبه و به صورت تبادل نظر خواهد بود نه یک سخنرانی یک جانبه.
  4. به کودک کمک کنید تا چشم اندازی مثبت داشته باشد. بااین پرسش آغاز کنید که فکر می‌کند چه زمانی خوب شده و چطور بهتر می‌شود. از افکار مثبت او حکایت کنید و با بیان کارهایی که می‌توانند در بهبود او نقشی داشته باشند، به کودک مایوس و ناامید کمک کنید، به عنوان مثال: استراحت کافی و خوردن. به او اطمینان دهید که در این راه همراه او خواهید بود.
  5. از افکار مثبت او حکایت کنید و با بیان کارهایی که می‌توانند در بهبود او نقشی داشته باشند، به کودک مایوس و ناامید کمک کنید.
  6.  اگر کودک شما هنوز از تختخواب بچه گانه استفاده مي کند، آن را به اتاق نشيمن آورده و يا در جايي قرار دهيد که هنگام کار کردن نزديک باشد. اگر کودک بزرگتر است، مي تواند روي کاناپه يا مبل دراز بکشد. (البته بايد مواظب بود که نيفتد). اگر با ديگر کارهاي عادي خانه مشغول هستيد سعي نماييد که فرزند بيمارتان در نزديکي شما باشد.
  7. روي يک ميز اسباب بازي، کتاب و يا عروسک قرار داده و آن را در جايي که فرزندتان مشغول استراحت است قرار دهيد، اين امر باعث مي شود که او زود به زود شما را صدا نزند.
  8. به جز در مواردي که بيماري او مسري و واگير دار است، اجازه دهيد تا ديگر اعضاي خانواده در مراقبت از کودک بيمارتان شما را ياري نمايند.
  9. کارهاي عمده خانه از قبيل گردگيري کامل، خياطي و امثالهم را به تعويق بياندازيد. انرژي و توان خود را براي شب بيداري ها که ممکن است در آن کودکتان به پرستاري و مراقبت بيشتري نياز داشته باشد ذخيره نماييد.

آیا فرندتان از آسم هنگام بیماری رنج می برد، از بهترین درمان های خانگی و گیاهی آسم کودکان استفاده کنید. از قرص کتوتیفن برای کم کردن سرعت و شدت حملات آسم استفاده می شود. 

مراقبت از کودک بیمار و درمان او درخانه
به محض اینکه مراقبت عاطفی و تامین انرژی کودک به طرز مناسبی انجام شد، زمان آن فرا می‌رسد که ریشه مشکل را از بین ببریم. اگر شرایط بیماری کودک وخیم نیست می‌توانید به روش‌های زیر و درخانه از او مراقبت کنید.

۱. دادن بخور و پاک‌کردن هوا از آلودگی‌ها
اطمینان یافتن از جریان داشتن هوا در اتاق کودک یک امر کاملا ضروری است. هوای داخل اتاق را به طور مرتب عوض کرده و پتوها و روتختی‌ها را نیز تعویض کنید تا میکروبها امکان حضور مداوم در اتاق را نداشته باشند. یک اتاق تروتمیز می‌تواند به تقویت بیشتر کودک نیز کمک کند.

۲. فضای خانه را تمیز و خالی از هرگونه مواد تحریک‌کننده نگهدارید
اگر یک کودک بیمار درخانه دارید پس فعالیت‌های مربوط به گردگیری وتمیزکاری را به حداقل ممکن برسانید. سطوح را با یک پارچه مرطوب پاک کنید تا گردوخاک به هوا بلند نشود. از سیگار‌کشیدن در خانه خودداری کنید. هرنوع از پاک‌کننده‌های هوا را که دارای بوی تندی هستند کنار بگذارید یا از عطرهایی با بوی تند هم استفاده نکنید.

۳. غرغره با آب ولرم
اگر کودک شما دچار سرفه و سرماخوردگی است، اطمینان حاصل کنید که گلوی خود را با آب ولرم غرغره کند. غرغره آب ولرم مخلوط با نمک می‌تواند سبب تسکین یافتن دردگلوی کودک و همینطور باز شدن کانال‌های بینی او شود. در صورت نیاز، این ترکیب را با اسپری بینی یا محلول ید خانگی همراه کنید.

۴. در استفاده از داروها نهایت دقت را به کار ببرید
اگر کودک شما دچار تب یا یک عفونت معمول شده است می‌توانید دارویی را به کارببرید که از اثرات آن کاملا آگاه هستید اما مقدار دوز مصرفی را مجدد بررسی کنید و در صورت نیاز با پزشک در این مورد صحبت کنید. آسپرین باید به هرقیمت ممکن از دسترس کودکان دور نگهداشته شود. مصرف شربت سرفه نیز برای کودکان زیر ۴ سال توصیه نمی‌شود، حتی ایبوپروفن هم نباید به کودکی با سن کمتر از ۲۵ هفتگی داده شود.

۵. اطمینان حاصل کنید که کودک به اندازه کافی استراحت می‌کند
هیچ چیزی مانند داشتن استراحت فراوان به رفع بیماری کمک نمی‌کند. استراحت به بدن اجازه می‌دهد تا بهتر التیام پیدا کرده و انرژی خود را روی مبارزه با عفونت متمرکزکند.

با جدیدترین درمان خانگی گرفتگی بینی کودکان آشنا شوید.

چه زمانی با پزشک مشورت کنیم؟
کودکان از ترس تزریق آمپول یا به هر دلیل دیگری از رفتن به نزد پزشک خودداری می‌کنند اما در صورتی که درد مداوم داشته باشند متوجه لزوم مراجعه به پزشک خواهند‌ شد. اگر دمای بدن کودک بالا بوده و دچار تعریق و احساس ناراحتی است، این امر نشان می‌دهد که عفونت در حال خارج شدن از کنترل شما است و نیاز به درمان دارویی دارد. علائم شایع آنفولانزا مانند سردرد، تب، آبریزش بینی و سرفه باید خیلی زود توسط پزشک تحت مراقبت قرار بگیرد تا از تشدید آن‌ها جلوگیری شود. هر نوع نشانه خاصی از بیماری مانند تب به شدت بالا، مشکلات تنفسی، خونریزی، گریه مداوم، استفراغ یا درد شدید نیز باید توسط پزشک تحت نظارت قرار بگیرد. بنابراین اگر شما متوجه هرکدام از این علائم در کودک خود شدید باید سریع در موردشان اقدام کنید. در صورتی که کودکتان بیمار است باید اقدامات اضطراری را انجام دهید.
  • پریشانی های ناشی از بستری شدن به علت بیماری؛ مثل ناراحتی، درد، ترس، بلاتکلیفی، اضطراب والدین
  • جدایی از تقریبا تمام امور و اشخاص آشنا و مأنوس مثل برادر و خواهر، خانه، دوستان، مدرسه، اعمال روزمره و...
  • برخورد با بسیاری از تجربه های عجیب و تهدید کنند، مثل اعمال دردناک و ناراحت کننده، افراد جدید و ناآشنا، بیماران دیگر که درد می کشند یا از لحاظ روحی آشفته اند و..
 


ارسال پست

بازگشت به “كودك بيمار و مراقبت بهداشتي”

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 8 مهمان

cron