تخمه های پر مغز گل آفتابگردان سرشار از موادی مغذی برای بدن ما هستند. در این مقاله با خواص این دانه های خوش طعم آشنا گردید.
فواید غذایی تخمه آفتابگردان
تخمههای شیرین و پرمغز آفتابگردان منابعی عالی از اسیدهای چرب ضروری، ویتامینها و مواد معدنی هستند. دانه آفتابگردان در واقع برای استخراج روغن خوراکی در مقیاس تجاری در سراسر جهان به کار گرفته میشود. علاوه بر اینکه تخمه آفتابگردان به عنوان میان وعدهای محبوب خورده میشود، از آنها در آشپزخانه برای تهیه انواع دستورالعملها نیز استفاده میشود.
آفتابگردان، یک گیاه علفی بلندِ سالانه متعلق به خانواده کاسنی است. نام گیاهشناسی آن annuus Helianthus است. این گیاه، بومی منطقه آمریکای مرکزی است که از آنجا بهعنوان یک محصول تجاری مهم توسط کاشفان اروپایی به سراسر جهان گسترش داده شد. در حال حاضر اتحادیه روسیه، چین، ایالاتمتحده آمریکا و آرژانتین، تولیدکنندگان پیشرو محصول آفتابگردان هستند.
آفتابگردان در خاک خوب زهکشی شده مرطوب، بهخوبی رشد میکند. این گیاه نور زیاد خورشید را ترجیح میدهد. گونههای اهلیشده آن، یک سر تکی بزرگ و گل دار در بالای ساقه میدهد. برخلاف نوع اهلی آن، گیاه آفتابگردان وحشی شاخههای متعدد دارد که هر شاخه سر گلدار مربوط به خود را دارد. سر آفتابگردان از دو نوع گل تشکیلشده است. درحالیکه اطراف آن شامل گلبرگهای زرد، بزرگ، و عقیم (گل اشعه) است، دیسک مرکزی از گلهای متعدد باروری تشکیلشده که در حلقههای متحدالمرکز قرارگرفتهاند که پس از آن به دانههای خوراکی تبدیل میشوند.
دانه آفتابگردان در حدود 6 میلیمتر تا 10 میلیمتر طول دارد و ظاهری مخروطی شکل با سطحی نرم دارد. لایه خارجی سیاهوسفید آن، یک مغز خوراکی خاکستری مایل به سفید را در داخل خود محصور کرده است. هر سر آفتابگردان ممکن است شامل صدها دانه روغنی خوراکی باشد.
فواید دانه آفتابگردان برای سلامتی
تخمه آفتابگردان
• دانههای آفتابگردانِ خوشمزه، پرمغز، و ترد، در بسیاری از موارد بهعنوان غذای سالم در نظر گرفته میشوند. آنها پرانرژی هستند. 100 گرم دانه آفتابگردان 584 کالری انرژی دارد. بااینحال، آنها یکی از منابع باورنکردنی از مواد مغذی مفید برای سلامتی نظیر، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها، و ویتامینها هستند.
• بخش عمدهای از کالری آنها، مربوط به اسیدهای چرب میشود. دانهها سرشار از اسید چرب لینولئیک هستند که یک پلی اسید چرب غیراشباع است که بیش از 50٪ اسیدهای چرب آنها را تشکیل میدهد. آنها همچنین منبع خوب چربی تک- اشباعنشده اسید اولئیک هستند که به کاهش سطح LDL (کلسترول بد) و افزایش HDL (کلسترول خوب) در خون کمک میکند. مطالعات پژوهشی نشان میدهد که رژیم غذایی مدیترانهای که سرشار از چربیهای تک- اشباع نشده است، با حمایت از ﭘﺮوﻓﺎﯾﻞ ﻟﯿﭙﯿﺪي سالم برای خون، برای جلوگیری از بیماری عروق کرونر و سکته مغزی مفید است.
• مانند سایر آجیلها، آنها با داشتن اسیدهای آمینه باکیفیتی همانند تریپتوفان، که برای رشد، بهویژه در کودکان ضروری هستند، منبع بسیار خوبی از پروتئینها نیز به شمار میروند. فقط 100 گرم از دانههای آفتابگردان حدود 21 گرم از پروتئین (37 درصد از ارزش روزانه توصیهشده) را برای بدن تأمین میکند.
• علاوه بر این، دانه آفتابگردان حاوی ترکیبات پلی فنلی است که برای سلامتی مفید هستند، مانند اسید کلروجنیک، اسید کوینیک و اسیدهای کافئیک. این ترکیبات آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند که به حذف مولکولهای اکسیدان مضر از بدن کمک میکند. علاوه بر این، اسید کلروجنیک با محدود کردن تجزیه گلیکوژن در کبد، به کاهش سطح قند خون کمک میکند.
• علاوه بر این، دانهها درواقع یک منبع بسیار غنی از ویتامین ای هستند که هر 100 گرم آن حاوی حدود 35.17 گرم (حدود 234 ٪ مقدار مورد نیاز روزانه) ویتامین ای است. ویتامین ای یک آنتیاکسیدان محلول در چربی قدرتمند است که برای حفظ یکپارچگی غشای سلولی، غشاهای مخاطی و پوست، و محافظت از آن در مقابل رادیکالهای آزاد مضر اکسیژنی لازم است.
• دانههای آفتابگردان یکی از بهترین منابع ویتامینهای گروه ب-کمپلکس هستند. آنها منابع بسیار خوبی از ویتامینهای گروه ب مانند نیاسین، اسیدفولیک، تیامین (ویتامین B1)، پیریدوکسین (ویتامین B6)، اسید پانتوتنیک و ریبوفلاوین هستند.
• آفتابگردان منبعی باورنکردنی از اسیدفولیک است. 100 گرم از دانه حاوی 227 میکروگرم اسیدفولیک است که در حدود 37٪ از مصرف روزانه توصیهشده را تأمین میکند. اسیدفولیک برای ساخت دیانای ضروری است. هنگامیکه در مادران پیش از شروع بارداری و نیز در طول بارداری تجویز شود، ممکن است از نقایص لوله عصبی در نوزاد جلوگیری کند.
• نیاسین و پیریدوکسین دیگر ویتامینهای ب-کمپلکس هستند که در دانه آفتابگردان بهوفور یافت میشوند. در حدود 8.35 میلیگرم یا 52٪ از سطح روزانه مورد نیاز نیاسین تنها با مصرف 100 گرم از تخمههای آفتابگردان تأمین میشود. نیاسین باعث کاهش سطح کلسترول LDL در خون میشود. بهعلاوه نیاسین، باعث افزایش فعالیت GABA (گابا) در داخل مغز میشود که بهنوبه خود باعث کاهش اضطراب و اختلالات روانی میشود.
• دانههای آفتابگردان منابع فوقالعاده غنی از مواد معدنی بسیار ضروری هستند. کلسیم، آهن، منگنز، روی، منیزیم، سلنیوم و مس، در دانههای آفتابگردان به میزان زیادی متمرکزشدهاند. بسیاری از این مواد معدنی نقشی حیاتی در استخوانسازی، تولید سلولهای قرمز خون، ترشح آنزیم، تولید هورمونها و همچنین در تنظیم فعالیت عضله قلب و عضلات اسکلتی بازی میکنند.
فقط یکمشت پر از هسته آفتابگردان در یک روز میزان زیادی از سطح توصیهشده آنتیاکسیدانهای فنولیک، مواد معدنی، ویتامینها و پروتئینهای مورد نیاز را فراهم میکند.
انتخاب و نگهداری
تخمه آفتابگردان
در مزارع کشاورزی، کپههای آفتابگردان زمانی آماده برداشت میشوند که رنگشان قهوهای شده و خشکشده باشند. بهطورکلی، دانههای در نظر گرفتهشده برای استفاده در صنعت شیرینیپزی تا حدودی بزرگتر و شیرینتر هستند و پوسته راهراه دارند. روغن از دانههای آفتابگردان با اندازه کوچک استخراج میشود؛ آنها دارای محتوای روغن بیشتری هستند و پوسته سیاه دارند. بااینحال، هر دو نوع از دانهها را میتوان برای هر دو منظور استفاده کرد.
در فروشگاهها، میتوانید تخمه آفتابگردان را بهصورت با پوست، مغز شده، بوداده، شور و غیره، برای استفاده انتخاب کنید. از خرید دانههای نازک، چروکیده یا کهنه، اجتناب کنید چون عطروطعم خود را ازدستدادهاند.
در خانه، دانههای کامل را در دمای اتاق در یک سطل یا شیشه نگهداری کنید. بااینحال، مغزهای آفتابگردان باید در ظروف محفوظ از هوا قرار دادهشده و داخل یخچال و فریزر نگهداری شوند.
استفاده آشپزی
در حال حاضر، دانه آفتابگردان عمدتاً برای روغن پختوپز استفاده میشود. آنها هنوز هم در شیرینیپزی و نیز بهعنوان خوراک پرندگان مورد علاقه هستند. درست مثل تخمه کدوتنبل، تخمه آفتابگردان هم یک میان وعده محبوب، خوشمزه، کمچرب است.
در اینجا روشهایی برای سرو تخمه آفتابگردان آورده شده است:
• آنها را میتوان به همراه نمک بو داد و بهعنوان یک میان وعده سالم از آنها استفاده کرد.
• حس تردی را به سالادها اضافه میکنند.
• مقداری از آن را به ظرف برنج سرخشده یا سبزیجات سرخکرده، اضافه کنید.
• دانهها میتوانند با کاکائو پوشش دادهشده، شیرین شوند، و یا به کیک و کلوچه اضافه شوند.
• دانهها میتوانند به تزئینات سالاد، رولت گوشت یا نانها و شیرینیها اضافه شوند.
• در آلمان و دیگر مناطق اروپای مرکزی، آرد ساختهشده از دانه آفتابگردان در ساخت نان تیره، sonnenblumenbrot (نان آفتابگردان) استفاده میشود.
• کره دانه آفتابگردان، بهعنوان کره آفتاب به فروش میرسد که یک جایگزین مناسب برای افرادی است که به بادامزمینی حساسیت دارند.
مشخصات امنیتی
آلرژی به دانه آفتابگردان برخلاف بادامزمینی یا دیگر آجیلها (بلارد، گردو، فندق، و غیره) بسیار نادر است. بااینحال در برخی از افراد حساس، واکنشهای آن ممکن است شامل خارش پوست، عطسه، خارش در چشمها، ورم معده، استفراغ و غیره باشد، بنابراین، توصیه میشود افراد مستعد به آلرژی، از آنها استفاده نکنند.
منبع:http://wiki.5040.ir/%D9%81%D9%88%D8%A7% ... D9%86.html
Re: فواید غذایی تخمه آفتابگردان
#2چه جالب!!!
نه ماه انتظار،،،و یک عمر نگرانی،،،حس آزاد دخترانه را،،،به مهر مادری دادن،،،بزرگترین ایثار یک زن است..