تاثیر تغذیه بر ضریب هوشی
میوههایی كه هوش و حافظه ی مغز را افزایش می دهند، شامل موارد زیر است:
سیب
سیب یكی از بهترین میوه های معجزه آسا است، كه هم خاصیت خنثی كردن سم را دارد و هم قدرت غذایی. به علت داشتن مواد قلیایی، اسید اوریك را حل می كند و برای معالجه ی مرض چاقی بسیار مفید است. به علت داشتن فسفر، تقویت كننده اعصاب و مغز است. سیب به علت دارا بودن ویتامین های A ، B و C و املاح سودمندی مانند كلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، پتاسیم و سدیم برای همه ی سنین به خصوص بچه ها مفید می باشد.
سیب با خستگی، فشار ذهنی و كمبود مواد معدنی مبارزه می كند. تقویت كننده ی اعصاب و عضلات و دشمن سرسخت بوی بد دهان و آرامش دهنده ی قلب است. بوییدن و خوردن سیب موجب نشاط، شادی، تقویت حافظه و سلسله ی اعصاب می گردد.
سیب قرمز بیشتر از سیب سفید مفید است؛ البته به شرطی كه تازه باشد.
انگور
انگور دارای پتاسیم است كه موجب احساس شادی می شود. از طرف دیگر حاوی فسفات زیادی است كه غذای مغز و سلسله ی اعصاب می باشد و هم چنین باعث ازدیاد هوش و حافظه می گردد.
انگور به علت داشتن منگنز، عامل رشد نیز محسوب می شود، چهره را روشن می كند و غذای مناسبی برای سلسله ی اعصاب به شمار می رود. این میوه ی خوشمزه باعث تقویت نیروی عضلانی می گردد.
انگور، جوانی دوباره ای به فرد می بخشد، ذهن را فعال و عضلات را قوی می سازد. خواص رادیو اكتیو دارد و از سقط جنین جلوگیری می كند.
انار
خوردن انار، معده را دباغی كرده و ذهن آدمی را نیرو می بخشد و موجب تقویت حافظه می گردد.
چون انار قادر است معده و روده ها را پاك كند، لذا جدار روده را برای دفاع و دور نمودن ویروس ها آماده می سازد. بنابراین سموم به خون و قلب نمی ریزد و قلب رونق و حیات تازه ای می یابد و به این طریق سلول های كبد را فعال می كند.
هم چنین باعث دفع اوره و كلسترول و سموم دیگر می گردد.
آب انار، در حفظ تعادل مایعات بدن به خصوص خون، نقش مهمی دارد؛ چون املاح آب انار با مواد آلی تركیب شده، زود جذب می شود و در بیماری راشیتیسم، كمخونی، ضعف اعصاب و تقویت عمومی بدن بسیار موثر است.
اگر خانم های باردار در این دوران انار مصرف كنند، بزرگترین خدمت را به فرزند آینده ی خود كرده اند؛ چرا كه علاوه بر جلوگیری از ویار و نیز تقویت مادر، به رشد آینده ی كودك هم كمك می كند. انار خون ساز است. در موقع مصرف، زدن كمی گلپر علاوه بر بوی مطبوع به هضم آن نیز كمك می كند؛ ناگفته نماند انار مقوی روح و ذهن است.
انجیر
انجیر به علت داشتن كلسیم و فسفر فراوان سبب رویش استخوان ها و رشد كودكان می گردد. ویتامین های آن موجب تقویت چشم می گردد. عناصر موجود در آن باعث تعادل اعمال حیاتی بین اندام ها و بدن می شود.
انجیر منبع تولید انرژی است. انجیر خشك قدرت غذایی فراوانی دارد. هم چنین انجیر، مقوی مغز و اعصاب است.
مصرف غذاهای كنسرو شده در دوران بارداری، هوش و تربیت پذیری كودكان را كاهش می دهد.
غذاهای كنسرو شده از مواد مصنوعی خوش طعم كننده و نگهدارنده برخوردارند كه نه تنها مواد مغذی ندارد بلكه باعث اختلال در تولید سلول های مغزی می شود.
مصرف غذاهای ناسالم توسط مادران كه بیشتر ناشی از بی توجهی و عادات غلط غذایی و فرهنگی است، موجب می شود كه سن یادگیری و تربیت پذیری كودكان به دلیل تامین نشدن سلول های مغزیشان از نظر ویتامین و پروتئین، افزایش یابد.
خوردن جگر کباب شده و شلغم (هر چند برخی مادران از خوردن این ها پرهیز می کنند!) به همراه دیگر غذاها از جمله آبگوشت، سیرابی، كله پاچه و سبزیجات موجب تغذیه، تكثیر و ماندگاری دائم سلول های مغزی و استحكام استخوان مادر و جنین می شود.
برنج كته ساده، ماست، كشك و سبزیجات از ارزان ترین، مقوی ترین و در دسترس ترین منبع غذایی برای مادران باردار می باشد.
تاثیر تغذیه بر ضریب هوشی (IQ)
فقط با چند دستور ساده، ضریب هوشی (IQ) كودك خود را 22 درجه افزایش دهید و یا مواظب باشید ضریب هوشی كودك شما 22 درجه كاهش پیدا نكند. شما فقط تا سن 2 سالگی كودك فرصت این كار را دارید، بنابراین هر روز از دو سال اول زندگی، یك روز طلایی برای كودك شما محسوب می شود. در این دوره وظیفه سنگینی بر دوش پدر و مادر می باشد كه علاوه بر تأثیر بر ضریب هوشی كودك، سلامتی جسمی و روحی او را هم در همین دو سال شكل دهند.
بر اساس تحقیقات جدیدی كه صورت گرفته، ضریب هوشی كودك از زمان بارداری مادر تا سن 2 یا حداكثر 3 سالگی شكل می گیرد و در این میان تغذیه صحیح مادر قبل از بارداری و در طی آن، تغذیه كودك با شیر مادر و تغذیه صحیح كودك تا سن دو سالگی به ترتیب زیر در ضریب هوشی او مؤثر می باشد:
1- كمبود آهن 9 درجه ضریب هوشی را كاهش می دهد.
2- محرومیت از شیر مادر 8 درجه ضریب هوشی را كاهش می دهد.
3- تولد با وزن كم 5 درجه ضریب هوشی را كاهش می دهد.
همه موارد بالا تلفیقی است از تغذیه صحیح مادر و كودك. اگر مادر در دوران بارداری تغذیه كافی و مناسبی نداشته باشد، منجر به تولد كودك با وزن كم خواهد شد. ضریب هوشی كودك از زمان بارداری مادر تا سن 2 یا حداكثر 3 سالگی شكل می گیرد.
در جهان 2 میلیارد نفر از كمبود آهن رنج می برند. پس لازم است مادران قبل از حاملگی و نیز حین حاملگی با انجام آزمایش لازم از میزان آهن خود مطلع باشند و در صورت نیاز قبل از حاملگی، فقر آهن خود را درمان نمایند.
در قدم بعدی باید توجه شود كه كودك با شروع تغذیه تكمیلی، آهن كمكی دریافت كنند و چون معمولاً شربت ها و قطره های آهن موجود كمی بد مزه می باشند، مادران به شربت های تجارتی مختلفی روی می آورند، ولی غافل از این كه هیچ كدام از این شربت های خوشمزه معمولاً نیاز كودكشان را تأمین نمی كند. به نمونه های زیر توجه فرمایید:
نیاز روزانه كودك 400 واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامین A و 10 میلی گرم آهن می باشد. در صورتی كه:
1- شربت سانستول كه به صورت فراوان استفاده می شود، فقط 100 واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامین A داشته و هیچ گونه آهن قابل جذبی ندارد. پس واضح است كه به هیچ عنوان نیاز فرزند شما را تأمین نمی كند، ولی شما می توانید با اضافه كردن 300 واحد ویتامین D و 10 میلی گرم آهن به آن از این شربت به عنوان یك داروی با مزه خوب استفاده نمایید.
2- شربت فرو گلوبولین: كه معمولاً به جای آهن استفاده می شود. در 5 سی سی از این شربت، فقط 5 میلی گرم آهن آن هم از نوع نامعلوم (قابل جذب یا غیر قابل جذب) وجود دارد.
3- قطره MIM: فقط 200 واحد ویتامین D داشته و 1000 واحد ویتامین A (بیشتر از نیاز) و فقط 2 میلی گرم آهن دارد (نیاز كودك 10 میلی گرم می باشد).
و بقیه موارد كه گفته نمی شود. ولی قابل ذكر است كه تا به حال هیچ دارویی ساخته نشده كه هم خوشمزه باشد و هم نیازهای كودك را تأمین كند. پس مادران عزیز سعی كنند با هر ترفندی كه شده قطره آهن یا شربت آهن كودك را (حتی شده به زور) به كودك بخورانند و توجه كنند كه كاهش یا افزایش 9 درجه ضریب هوشی می تواند زندگی كودك شما را متحول كند.
تغذیه صحیح مادر قبل از بارداری و در طی آن، تغذیه كودك با شیر مادر و تغذیه صحیح كودك تا سن دو سالگی در ضریب هوشی او مؤثر می باشند.
دادن شیر مادر هم همان طور كه دیدید 8 درجه در ضریب هوشی مؤثر می باشد. مادران باید مواظب باشند به آسانی و به دلایل عجیب و غریب كودك خود را از شیر مادر و 8 درجه ضریب هوشی بی بهره نگذارند.
حتی دیده شده نوزادانی كه شیر خشك می خورند، در صورتی كه شیر خشك را از دست مادر خود بخورند، ضریب هوشی بهتری نسبت به كودكانی دارند كه شیرشان را از دست افراد دیگری خورده اند
پرهيز غذايي در دوران بارداري
متخصصان میگویند؛ در دوره بارداری باید از مصرف نوشیدنیهای كافئین دار و گازدار مثل قهوه، چای و كولاها خودداری شود. مقدار زیاد كافئین روی رشد كودك تاثیر میگذارد.
-هم چنین شیر غیرپاستوریزه میتواند حاوی نوعی باكتری باشد كه از جفت عبور میكند و باعث بروز عفونت و مسمومیت خونی در جنین میشود. به همین علت، مادران باردار حتما باید از شیر پاستوریزه استفاده كنند.
از خوردن ماهي هاي زير پرهيز كنيد زيرا حاوي مقدار بالايي از جيوه هستند كه براي جنين خطرناك است
--كوسه ماهي( shark), ماهي شمشيري(sword fish), ماهي خال مخالي(king mackerel)و (Tile fish or (deep-sea fish 2. هر نوع ماهي كه خريديد بيش از 2 تا1بار در هفته مصرف نكنيد.
از خوردن غذاهاي خيلي چرب و سنگين هضم مانند غذاهاي سرخ كرده ، شيريني هاي تازه و خامه دار ، ماهي هاي دودي ;ممكن است دچار سوء هاضمه شويد .
از خوردن غذا هاي شور پرهيز كنيد زيرا نمك بعد از آن كه وارد خون شد از راه كليه ها دفع مي شود و چون هنگام بارداري دفع نمك به راحتي صورت نمي گيرد مقدار زيادي از آن در بافت هاي گوناگون بدن جمع مي شود و باعث مي شود قسمت هاي مختلف بدن ورم كنند .
تغذیه دوران بارداری(1)
بدون شك یكی از بزرگ ترین آرزوهای تمامی زنان، داشتن نوزادی سالم و تندرست است. به این جهت تمامی مادران سعی بر آن دارند تا عوامل موثر بر بهبود روند بارداری و نتیجه آن را مورد بررسی قرار دهند و تا حد ممكن از عوامل زیان آور دوری جویند. تغییرات زیادی در اثر بارداری در بدن مادر به وجود می آید و عوامل زیادی در تعیین روند صحیح بارداری ونتیجه بارداری موثر هستند. از جمله تغییراتی كه دربدن مادر حاصل می شود، تغییر درهضم و جذب غذا ( جذب غذا از روده ها بهتر و بیشتر می شود )، افزایش حجم خون مادر و افزایش چربی های ذخیره ای بدن مادر است . برای اندازه گیری رشد مناسب جنین و سلامت مادر، بهترین و آسان ترین راه، كنترل افزایش وزن مادر است .
یكی از مهمترین واصلی ترین نكات، تغذیه ی مادر باردار می باشد، زیرا رشد و نمو كامل جنین رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر داشته و تامین نیازهای او با دریافت مواد مغذی مادرعجین شده است و تنها راه برآوردن نیازهای انرژی و ساختاری جنین به واسطه جفت است.
بنابراین توجه به این تغییرات و تنظیم یك برنامه غذایی متناسب با آن، در این دوران ضروری به نظر می رسد. هرچه رژیم غذایی مادر كامل ترو متناسب تر باشد، كودك بهتر رشد خواهد كرد، البته كمبود غذایی مادر درحد خفیف اثر چندانی بر رشد كودك ندارد زیرا كودك نیازش را از ذخائر بدن مادر تامین می كند، پس این مادر است كه دردرجه اول لطمه می بیند . از این رو، مادران باردار باید هم برای حفظ سلامت كودكشان و هم خودشان، توجه زیادی به امر تغذیه داشته باشند.
هیچ تغییر وزنی در طول بارداری را نمی توان به عنوان الگوی طبیعی تعیین كرد و دیگران را نسبت به آن سنجید، زیرا الگوهای تغییر وزن بسیار متنوع هستند.
به طور معمول زنان باردار در طول حاملگی حدود 12-10 كیلوگرم اضافه وزن دارند، البته برای خانم های لاغر تا 18 كیلوگرم و برای خانم های چاق تا 11 كیلوگرم در نظر گرفته شده است.
این تقسیم بندی ها بر اساس شاخص جرم بدن(BMI) به دست می آید كه از تقسیم كردن وزن پیش از حاملگی بر مجذور قد مادر حاصل می شود.
افزایش وزن بدن در طول حاملگی به صورت یكنواخت نیست. در 3 ماهه ی اول افزایش وزن آهسته و حدود 2-1 كیلوگرم است. در طول 6 ماهه ی آخر، افزایش وزن حدود 5/0 كیلوگرم در هفته می باشد. البته هر گونه تغییر وزن ناگهانی باید گزارش داده شود.
سوالی كه برای بسیاری از خانم ها مطرح می باشد این است كه افزایش وزن دوران بارداری به چه صورت كاهش می یابد؟
قسمت اعظم كاهش وزن مادر در زمان زایمان( حدود 5/5 كیلوگرم) و در دو هفته اول بعد از زایمان ( حدود 4 كیلوگرم) است. 5/2 كیلوگرم باقی مانده از هفته دوم تا ماه 6 بعد از زایمان كاهش می یابد، البته زنانی كه قبلاً زایمان داشته اند، میزان بیشتری از افزایش وزن زمان حاملگی خود را حفظ خواهند كرد.
نیاز مادر در دوران بارداری به پروتئین ، ویتامین ها، املاح و انرژی افزایش می یابد.
انرژی
نیاز مادر به انرژی درسه ماهه ی اول مثل دوران پیش از بارداری است، ولی درسه ماهه ی دوم و سوم باید روزانه 300 كالری بیشتر مصرف كند . مصرف زیاد كالری موجب چاقی مادر و بازگشت مشكل تر به مقدار وزن پیش از بارداری خواهد شد.مصرف كم انرژی نیز موجب تحلیل بدن مادر خواهد شد.
ورزش سنگین دربارداری توصیه نمی شود زیرا این گونه ورزش ذخائر چربی بدن مادر را مصرف كرده و موجب كاهش ذخایر برای دوران شیردهی می شود.
پروتئین
به طورمتوسط مادر باردار، باید 10 تا 16 گرم پروتئین علاوه بر نیاز پیش از بارداری مصرف كند كه بطور معمول 60 گرم كافی است .
ویتامین ها
دربین ویتامین ها، افزایش نیاز به اسید فولیك از همه بیشتر است كه موجب رشد مغزی مناسب كودك شده و مادر باید از زمانی كه تصمیم به بارداری می گیرد قرص اسید فولیك مصرف كند و مصرف آ ن را تا پایان ماه دوم بارداری ادامه دهد. نیاز به ویتامینهای گروهB خصوصاًB6 هم زیاد می شود كه با افزایش مصرف منابع غنی از آنها تامین خواهد شد.
ویتامین هایE , D , A هم برای رشد كودك مهم هستند، وی به دلیل ایجاد مسمومیت باید از مصرف بیش از حد آنها اكیدا پرهیز كند. پس اگر مكمل ویتامینی مصرف می كنید، حتما به دستورآن یا به میزان این ویتامین ها توجه كنید.
مواد معدنی
مهمترین آنها كلسیم است. اگر مادر از منابع كلسیم به مقدار كافی و مناسب مصرف نكند، به زودی دچارپوكی استخوان و خرابی دندان خواهد شد و رشد قدی كودك كمتراز حد معمول می شود. عنصر مهم دیگر آهن است كه اكثر پزشكان ازماه چهارم بارداری مكمل آهن را توصیه می كنند.
كدام مادران در معرض خطر هستند؟
مادرانی كه سن آنها كمترا ز 18 سال یا بالای 35 سال باشد وهمچنین افرادی كه سابقه سقط جنین و یا نوازد كم وزن داشته اند، معتاد به سیگار هستند ، وزن بیش از بارداری آنها خیلی كم یا خیلی زیاد بوده است ویا بیش از 4 بارداری داشته اند، بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر می باشند . این افراد باید تحت نظارت پزشك زنان و متخصص تغذیه باشند.
هر خانم باردار احتیاجات غذایی خود را باید از این 5 گروه مواد غذایی فراهم كند.
1- نان، غلات و حبوبات
2- سبزیجات
3- میوه ها
4- گوشت مرغ ، ماهی، تخم مرغ و دانه های مقوی .
5- شیر و ماست و پنیر
در اینجا به طور خلاصه درباره هر گروه صحبت می كنیم.
1- نان
خانم های باردار تقریباً بیشترین نیاز خود را از این گروه فراهم می كنند. البته این نكته قابل توجه است كه بین نیاز و رفع احتیاج تفاوت قایل شویم. خانم های حامله باید غذاهایی كه احتیاجات انرژی ایشان را برآورده می كنند، به لیست غذاهای خود اضافه كنند. اگر انرژی به میزان كافی نباشد پروتئین به جای آن كه برای نقش حیاتی خود در رشد و تكامل ذخیره شود، به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. غذاهای این گروه دارای مقادیر بالای كربوهیدرات هستند كه منبع اولیه انرژی می باشند.
حبوبات منبعی خوب برای تامین پروتئین است كه به عنوان سازنده بافت های بدن برای مادر و بچه می باشد. در طول 6 ماهه آخر حدود 1 كیلوگرم پروتئین توسط مادر ذخیره می شود. البته قسمت عمده پروتئین از منابع حیوانی مثل گوشت و مرغ است . بسیاری از حبوبات غنی از آهن و ویتامینB هستند. نیاز به آهن در طی 4 ماهه اول بارداری كم است، دراین مدت تجویز آهن اضافی ضرورتی ندارد، ولی بعد از این باید علاوه بر رعایت رژیم غذایی، قرص آهن نیز مصرف شود.
2- سبزیجات
سبزیجات می توانند مقدار زیادی از ویتامین ها از جمله ویتامین هایA وC و مواد معدنی و فیبر را فراهم كنند. یكی از مشكلات خانم های باردار در دوران باردای یبوست است كه با مصرف سبزی ها این مشكل برطرف می شود. نیاز به ویتامینC در حاملگی 70 درصد بیشتر از زمان غیر حاملگی است كه یك رژیم معمولی خوب به راحتی این مقدار را در اختیار مادر قرار می دهد. كلم، حبوبات، سیب زمینی ، اسفناج، دانه های سبز و گوجه فرنگی غنی از ویتامینC هستند و به جذب آهن موجود در غذاها كمك می كنند. بدن ما ذخیره ویتامینC ندارد و با مصرف درست مواد غذایی احتیاج به این ویتامین به راحتی فراهم می شود. سبزیجات سبز تیره و زرد تیره مانند هویج یا زردك، سیب زمینی، فلفل سبز، كلم بروكلی، سرشار از ویتامینA هستند كه برای رشد و سلامتی سلول های بدن مادر و جنین لازم است.
3- میوه ها
میوه هایی مثل پرتقال، گریپ فروت، نارنگی، لیمو و انگور منشاء بسیار خوبی برای ویتامینC هستند. هر خانم باردار می تواند در طول روز چندین بار از این گروه استفاده كرده و نیاز خود را به ویتامین هایی مثلA وC برآورده كند. به طور مثال در صبحانه آب میوه یا میوه تازه - بین وعده های غذا میوه تازه یا خشك - به همراه ناهار سالاد میوه و برای دسر و شام كمپوت میوه مصرف كند.
4- گوشت
پروتئین كه ماده غذایی اصلی برای مادر و نوزادش است، به طور مشخص در این گروه وجود دارد. تنها ویتامینی كه دراین گروه وجود دارد، ویتامینB12 است. در مادرانی كه گیاهخوار هستند، ذخایر ویتامینB12در نوزادان آنها پایین است. این گروه جزو گروه های اصلی غذایی برای مادران باردار به حساب می آید كه باید در وعده های غذایی آنها گنجانده شود.
5- شیر و ماست
محصولات لبنی میزان زیادی از احتیاجات غذایی را برآورده می كنند به خصوص كلسیم و پروتئین را كه دراین مواد می باشد. در طول حاملگی حدود 30 گرم كلسیم در بدن مادر تجمع می یابد كه اكثر آن در اواخر حاملگی در جنین ذخیره می شود.
كلسیم ، ماده اصلی در تشكیل استخوان و دندان است. اگر جذب كلسیم مادر كافی نباشد، جنین از كلسیم استخوان های مادر استفاده می كند كه این باعث می شود مادر در آینده زودتر دچار استئوپروز یا پوكی استخوان شود.
هر خانم باردار باید سعی كند در روز حداقل یك لیوان شیر مصرف كند. اگر مادری از مزه شیر راضی نیست، باید آن را با اضافه كردن موادی مانند كاكائو و امثال آن برای خود قابل قبول سازد. البته این شامل آن دسته از افرادی كه مشكل گوارشی داشته و قادر به تحمل شیر نیستند، نمی باشد كه در این صورت به جای یك لیوان شیر می توانند یك فنجان ماست یا پنیر مصرف كنند.
اگر چه بستنی به علت شیر موجود در آن كلسیم دارد، ولی برای تامین كلسیم لازم یك خانم باردار باید یك و نیم فنجان از این مواد مصرف شود، زیرا در بستنی علاوه بر شیر مقدار زیادی شكر و هوا است كه این باعث كاهش میزان شیر و كلسیم لازم می شود. البته منابع غیرلبنی كلسیم شامل ماهی ساردین و ماهی آزاد نیز می باشد.
باید توجه داشت كه چربی ها ، روغن و شكر با احتیاط مصرف شوند. در هرم غذایی با استفاده از جایگزین كردن غذاهایی كه دارای خواص مشابه به هم هستند ، احتیاجات دوران بارداری به راحتی فراهم آمده وسلامت مادر و نوزاد تضمین می شود.
درمطلب بعدی، در رابطه با بعضی مشكلات دوران بارداری و راههای درمان آنها ، برنامه غذایی دوران بارداری ومواد غیر مجاز دردوران بارداری توضیح خواهیم داد.
ادامه دارد...
بارداری در کدام فصل سال بهتر است؟
دوران بارداری تغییرات فیزیولوژی بسیاری را برای زنان به وجود می آورد. بارداری در فصل بهار با مشکلاتی مانند خشکی پوست و آفتاب سوختگی همراه است. متخصصان توصیه می کنند زنان باردار در فصل بهار به نکاتی که مربوط به سلامت آنان می شود، حساسیت بیشتری نشان دهند. به عقیده متخصصان مهم ترین نکته ای که زنان باردار در این زمان باید به آن توجه کنند مقدار مایعات مصرفی است. علاوه بر این زمانی که آفتاب با شدت بیشتری می تابد و در ساعاتی که این تابش مستقیم تر است زنان باردار نباید در معرض آفتاب قرار گیرند. همچنین لباس هایی که زنان در این فصل استفاده می کنند باید سبک و راحت بوده، رنگ آن روشن و جنس آن از نخ یا کتان باشد. زنان باردار باید به خاطر داشته باشند در طول روز پاها را بالا قرار داده و نمک کمتری مصرف کنند. استفاده از کرم های ضدآفتاب نیز در این زمان لازم است و باید حداقل ۲۰ دقیقه قبل از این که در معرض آفتاب قرار گیرند، از این کرم ها استفاده کنند زیرا زنان باردار پوست حساس تری دارند.غذایی که زن باردار می خورد باید سبک بوده و در وعده های غذایی بیشتر و به میزان کمتر استفاده شود تا از به وجود آمدن مشکلات هاضمه ای جلوگیری شود. زنان باردار باید از رفتن به مناطق دور از شهر و مناطقی که از مراکز بهداشتی فاصله زیادی دارند، اجتناب کنند و در ماه های آخر بارداری نیز، تردد کمتری بیرون از خانه داشته باشند. شنا کردن برای زنان باردار ممنوع نیست و این ورزش به دلیل تأثیر مثبتی که روی مفاصل و ستون فقرات دارد، می تواند مفید باشد. اگر در انتظار این هستید که در بهار مادر شوید، صبح زود از خواب بیدار شوید و از دیدن یک صبح بهاری لذت ببرید. شب ها قدم بزنید و از دوران بارداری بدون هیچ گونه احساس استرسی لذت ببرید. در عین حال به یاد داشته باشید فصل بهار با انرژی مثبت همراه است. ● بارداری در تابستان با در نظر گرفتن این روش ها می توان دوران بارداری همراه با سلامتی را در فصل تابستان تجربه کرد.▪ همراه داشتن بطری آب هنگام خروج از منزل، زیرا زنان باردار به آب بیشتری نیاز دارند. ▪ بیرون رفتن به تنهایی در مواقع ضروری. صبح زود و عصر برای انجام کارها مناسب تر است. ▪ در صورت رانندگی بهتر است رفت و آمد از محل هایی صورت گیرد که در معرض آفتاب کمتری قرار دارند. ▪ هنگام خروج از منزل از پنکه های دستی کوچکی که با نیروی باتری کار می کنند، استفاده شود. ▪ استفاده از کرم ضدآفتاب. ▪ اگرچه شنا ورزش مناسبی برای زنان باردار است، اما باید از شنا در استخرهای روباز، خصوصاً زمانی که آفتاب شدید است، اجتناب کرد. ▪ استفاده از لباس هایی با رنگ روشن. ▪ دوش گرفتن برای خنک شدن بدن. ▪ چرت زدن. ▪ در صورت خستگی کمک گرفتن از دیگران برای آشپزی یا تمیز کردن خانه.● بارداری در پائیز در فصل پائیز به دلیل مطبوع بودن وضعیت آب و هوایی، زنان باردار دوره راحت تری را سپری می کنند اما باید توجه داشت عملکرد سیستم دفاعی بدن در روزهای پائیزی ضعیف تر شده و احتمال ابتلا به بیماری های ویروسی واگیردار نظیر سرماخوردگی و آنفلوانزا افزایش پیدا می کند از این رو پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی به دلیل محدودیت مصرف دارو در دوران بارداری ضروری است.از طرف دیگر ضعف سیستم ایمنی بویژه در هفته های اول بارداری می تواند منجر به بروز عوارضی مثل نقص های جنینی و به دنیا آمدن نوزادانی کم وزن و نارس شود. مصرف آنتی اکسیدان های ضروری در این دوران و پیشگیری از ابتلا به فقر ویتامین ها و مواد معدنی بهترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری ها است.مصرف ویتامین «ث» در این فصل سبب افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن و کاهش اثر منفی محرک های محیطی نظیر استرس شده و میزان سم خون را کاهش می دهد.قراردادن منابع غذایی حاوی ویتامین «ای» در رژیم روزانه نیز نقش مهمی در افزایش قدرت دفاعی بدن، کاهش فشار خون و افزایش قدرت دستگاه تنفسی و سیستم ایمنی بدن در مقابل عوامل آلرژی زا و آلاینده های هوا است.بتاکاروتن ها حاوی مقادیر فراوانی از ویتامین «آ» هستند که مصرف آنها از بروز عفونت و ابتلا به بیماری های ویروسی پیشگیری می کند. ● بارداری در زمستانبارداری در زمستان، مزیت های خاص خود را دارد، خصوصاً این که به دلیل توازن موجود در اتمسفر، هوا بطور مناسبی خنک است. در زیر به آنچه که در این دوره می تواند به امنیت و آسایش یک مادر کمک کند، اشاره می شود. ▪ انجام فعالیت هایی که ایجاد خطر نمی کنند ▪ در زمستان بدن با تغییرات خاص به صورت های گوناگونی مواجه می شود. هورمون های دوران بارداری گاه توازن بدن را به هم می زنند. انجام بسیاری از ورزش های زمستانی نیز در این دوران پیشنهاد نمی شود زیرا آنها احتمال صدمات وارده به شکم را افزایش می دهند. در ماه های آخر، وضعیت تعادل بدن خوب نیست و بهتر است ورزش هایی انجام شود که به بهبود تعادل بدن کمک کند. ▪ در دوره بارداری می توان با پیاده روی های طولانی و آرام، اقدام به ورزش کرد. مطالعه، ورزش و … نیز در این فصل مناسب است. ● کمردرد یا پشت دردپشت درد در دوران بارداری، مخصوصاً در ماه های آخر خیلی متداول است. متخصصان دو دلیل اصلی برای این مشکل عنوان کرده اند. همان طور که نوزاد رشد می کند، افزایش وزن او مهره های ستون فقرات را دچار کشیدگی کرده و در نتیجه دردی در قسمت ماهیچه های پشت بروز می کند. در این زمان گردن به سمت عقب متمایل شده و مادر در ماهیچه های پشت و کمر احساس خستگی می کند. همچنین هورمون های حاملگی روی نرمی و کشیدگی ماهیچه ها مؤثر هستند. این درد بخصوص در اطراف لگن که باید فضایی برای حرکت کودک به وجود آید، شدیدتر است. برای حل این مشکل باید به وضعیت نشستن توجه کرد، همچنین می توان پشت به دیوار ایستاده و عضلات کمر را به دیوار فشار داد. ▪ هنگام برداشتن اجسام سنگین از روی زمین، کمر را خم نکرد. ▪ کفش های راحت پوشیده و هرگز از کفش های پاشنه دار استفاده نکرد. ▪ قراردادن بالش کوچکی در پشت هنگام نشستن ▪ اگر به دلیل قرارگرفتن و موقعیت بچه در ناحیه کمر مشکلی احساس می شود نباید زانوها را خم کرد. صاف نگهداشتن زانو باعث می شود تا وزن بچه به قسمت عقب بدن منتقل شده و مادر احساس بهتری پیدا کند. ▪ تغییرات فصلی گاهی با احساسات ناخواسته ای که معمولاً به شکل غم ظاهر می شوند همراه می شوند. این غم در واقع نوعی احساس افسردگی است که با کم شدن نور خورشید در زمستان افزایش پیدا می کند. این احساس با علائم فیزیکی و احساسیمتعددی همراه است. از علائم فیزیکی می توان به خستگی، کم خوابی، بی اشتهایی و یا کم اشتهایی، درد ماهیچه و کاهش ایمنی بدن اشاره کرد. از علائم احساسی نیز می توان زودرنجی، تشویش، کم حافظه شدن، تمرکز پائین و ناامیدی را نام برد. بطور کلی بسیاری از این مشکلات به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد اما برای مقابله با این افسردگی باید نکات زیر را نیز مدنظر قرار داد. ▪ گرم نگه داشتن بدن. ▪ زود بیدارشدن از خواب، زیرا درازکشیدن در رختخواب موجب رخوت و سستی بدن می شود. ▪ خروج از خانه هنگام تمیزبودن هوا. ▪ رعایت برنامه غذایی متعادل و اجتناب از خوردن شیرینی جات، شکلات و بیسکویت. ▪ استفاده از نورطبیعی روز. ▪ در صورت تشدید مشکلات بهتر است با یک روانشناس یا مشاور مشورتی صورت گیرد.● مشکل خشکی پوست گاهی خشکی پوست در زمستان به دلیل استفاده از سیستم گرم کننده مرکزی و یا پوشیدن لباس های گرم اتفاق می افتد. در دوران بارداری پوست صورت و بدن، خصوصاً در افرادی که پوست های حساس دارند تحت تأثیر هورمون ها تغییر کرده و خشک می شود. استفاده از یک کرم نرم کننده مناسب، کمک بسیاری به مرطوب نگه داشتن پوست می کند. حمام آب گرم در دوران بارداری احساس آرامش زیادی را به وجود می آورد. به زنان باردار پیشنهاد می شود از رفتن به سونا اجتناب کنند، زیرا حضور در سونا فشار را در رگ ها بالا برده و می تواند باعث غش شود.
مینویسم برای مادران که برای دل نازک من هم دعا کنند......
#1خدایا بحق محمد وعلی وفاطمه وحسن وحسین (ع) مواظب نور چشم ما باش . . . سپردمش به خدا