شاید شما هم از دسته افرادی باشید، که دوست دارید عسلی که مصرف میکنید، کاملا اصل و طبیعی باشد چون همانطوری که میدانید، چنین عسلی دارای فواید بیشتری میباشد. بنابراین احتمالا به دنبال روشهایی هستید که بتوانید عسل طبیعی را از عسل غیرطبیعی، تشخیص دهید. اگر به جستوجوی این روشها در اینترنت بپردازید و یا از افراد مختلف بپرسید، احتمالا آنها روشهای مختلفی را به شما پیشنهاد میکنند.
این مقاله به برخی از سوالاتی که ممکن است در این زمینه برای شما پیش بیاید، پاسخ میدهد و در آخر تنها روش قطعی تشخیص عسل طبیعی و فاکتورهای تشخیص آن را، به شما معرفی میکند. پس این مقاله را تا انتها بخوانید تا هم به پاسخ سوالاتتان برسید و هم بتوانید با اطلاعات بیشتر به سراغ خرید عسل طبیعی بروید.
البته قبل از هر چیز باید بدانید که عسل در حالت کلی به سه دسته طبیعی، تغذیهای و تقلبی تقسیم میشود.
در عسل طبیعی، زنبور برای تولید عسل، از شهد گلها و گیاهان مختلف تغذیه میکند.
در تولید عسل تغذیهای، زنبور به جای شهد گلها از محلول آب و شکر تغذیه میکند.
در تولید عسل تقلبی هم زنبوری نقش ندارد و این عسل از ترکیب آب و شکر با رنگهای خوراکی و یا گلوکز تجاری به دست میآید.
آیا روشهای خانگی تشخیص عسل طبیعی معتبر هستند؟
اگر کمی در سایتهای مختلف بگردید، راههای زیادی برای اینکه بتوانید عسل طبیعی را در خانه تشخیص دهید وجود دارد. اما آیا واقعاً میتوان با آتش زدن عسل و یا ریختن در آب، تشخیص داد که این عسل طبیعی است یا تغذیهای و یا تقلبی؟
خیر، روشهایی مثل ریختن عسل از ارتفاع و حل کردن آن در آب روشهایی نیستند که بتوان با استفاده از آنها تشخیص داد یک عسل طبیعی است یا خیر.
خصوصیات عسل مثل رنگ، عطر و طعم میتواند نشاندهنده طبیعی بودن عسل باشد؟
در حالت کلی رنگ عسلها با توجه به منطقه و پوشش گیاهی آن، میتواند از زرد بسیار روشن تا خرمایی باشد. از روی عطر و طعم عسل هم نمیتوان با اطمینان ۱۰۰ درصد در مورد طبیعی بودن آن نظر داد؛ مثلا برخی از عسلها مانند کنار یا بهارنارنج دارای عطر و طعم خاص و فوق العادهای میباشند در حالی که ممکن است برخی عسلها با این که طبیعی هستند، ولی عطر و طعم معمولی داشته باشند.
عسلی که شکرک بزند تغذیه شده است؟
از روی شکرک زدن عسل و یا شکل شکرک عسل، نمیتوان طبیعی بودن یا نبودن عسل را تشخیص داد. احتمال رس بستن یا همان شکرک زدن برای عسلهای مختلف وجود دارد. شکل شکرک هم به عوامل مختلفی از جمله منطقهای که عسل از آن برداشت شده و گلهایی که در آن منطقه بودهاند، بستگی دارد؛ پس از روی ریز یا درشت بودن شکل شکرک، نمیتوان طبیعی و یا تغذیهای بودن عسل را تعیین کرد.
آیا عسلی که رقیق باشد تقلبی است؟
غلیظ یا رقیق بودن عسلها به منطقه و رطوبت جایی که کندوها در آن قرار داشتهاند، بستگی دارد. مثلا معمولا عسلهای شمال کشور رقیقتر و عسلهای جنوب کشور غلیظتر هستند و غلظت عسل ارتباطی با طبیعی یا تقلبی بودن عسل، ندارد.
تنها روش تشخیص عسل طبیعی چیست؟
تنها روش تشخیص عسل طبیعی چیست؟
همانطور که بالاتر گفتیم، هیچ کدام از روشهای معمولی که برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی میگویند، معتبر نیست و فقط از طریق آزمایش عسل در آزمایشگاههای معتبر میتوان فهمید که یک عسل طبیعی است یا نه. برای پاسخ به این سوال که چرا فقط در آزمایشگاه میتوان عسل طبیعی را از تقلبی تشخیص داد، باید گفت که تفاوت عسل طبیعی، تغذیهای و تقلبی به ساختار و مواد تشکیل دهنده آنها برمیگردد که مقدار این مواد را نمیتوان با دیدن یا چشیدن متوجه شد. شما میتوانید برای درک بهتر این موضوع، روی" بهترین راه تشخیص عسل طبیعی" کلیک کنید تا ویدئویی را مشاهده کنید که در آن یک کارشناس صنایع غذایی باتجربه، به صورت کامل در این مورد توضیح دادهاند.
چه تفاوتی بین مشخصات عسل طبیعی، تقلبی و تغذیهای وجود دارد؟
تفاوت در میزان ساکاروز: به طور کلی ترکیب عسل حاوی سه قند اصلی گلوکز، فروکتوز و ساکاروز میباشد. شهدی که زنبور در آغاز از گلها و گیاهان به دست میآورد، حاوی قندهای مختلفی است که غالب آن را 3 قند گلوکز، فروکتوز و ساکاروز تشکیل میدهد. در ابتدا حدود 50 تا 60 درصد این شهد، شامل ساکارز است که این قند در مسیر حرکت زنبور به سمت کندو، توسط آنزیمهایی که در بدن زنبور وجود دارد، به دو قند فروکتوز و گلوکز تبدیل میشود؛ طوری که در نهایت در عسل طبیعی تولید شده، درصد ساکارز بسیار کمتر از درصد دو قند دیگر است. در عسل تغذیهای، چون زنبور از آب و شکر تغذیه میکند که کل آن از ساکاروز تشکیل شده و همچنین فاصله تا کندو کم است، فرصتی برای تبدیل ساکاروز به دو قند دیگر وجود ندارد؛ برای همین درصد ساکارز در این نوع عسل بیشتر است.
تفاوت در میزان دیاستاز: دیاستاز از جمله آنزیمهایی است که زنبور در هنگام تبدیل شهد به عسل به آن اضافه میکند. در عسل تقلبی چون زنبوری در تولید آن نقش ندارد، مقدار دیاستاز صفر است.
تفاوت در میزان پرولین: شهد گلها حاوی آمینواسیدهایی مانند پرولین است؛ بنابراین در عسلهای طبیعی که زنبور برای تولید آنها از شهد گلها تغذیه کرده است، مقادیر استانداردی پرولین وجود دارد در حالی که در عسلهای تغذیهای یا تقلبی، پرولین یا وجود ندارد و یا مقدار آن کمتر از حد استاندارد است.
استاندارد عسل طبیعی چیست و ترکیبات عسل باید چه مقدار باشد؟
در اکثر موارد ساکارز عسل طبیعی باید زیر 5 درصد باشد.
عسل طبیعی باید دارای پرولین بالاتر از ۱۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم باشد.
با دقت به این دو مقدار، تا حد زیادی میتوان به طبیعی و خام بودن(حرارت ندیده بودن) عسل پی برد.
البته عوامل و فاکتورهای دیگری مثل HMF، دیاستاز و نسبت فروکتوز به گلوکوز نیز هستند که آزمایش میشوند ولی آزمایش ساکاروز در کنار پرولین میتواند خیال شما را از طبیعی و خام بودن یک عسل راحت کند.
شما باید برای این که مطمئن شوید عسلتان طبیعی است، آن را از فروشگاههایی بخرید که عسلهایشان را قبل از فروش، آزمایش میکنند و آن را با برگه آزمایش ارائه می دهند تا با بررسی فاکتورهای گفته شده در بالا بتوانید به خوب بودن عسل پی ببرید.
منبع: مقاله "تشخیص عسل طبیعی از تقلبی" سایت درکام