۱- روغن زیتون را در جای تاریک نگه دارید
روغن زیتون سرشار از خاصیت و ترکیبات مفید است؛ اگر این روغن در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد، این نور سبب اکسیداسیون روغن زیتون میشود؛ اکسیداسیون سرعت تجزیه مولکولهای چربی را در روغن زیتون افزایش داده و این امر سبب کاهش ماندگاری روغن زیتون میشود. همچنین بخش زیادی از ترکیبات مفید آن از بین رفته و به مرور خواص و کیفیت روغن افت خواهد کرد؛ علت اینکه اکثر تولیدکنندگان، روغن زیتون را با شیشههای تیرهرنگ به بازار عرضه میکنند هم جلوگیری از همین اتفاق است.
سعی کنید روغن زیتون را در ظروف شیشهای تیره و به دور از نور خورشید مثلا در درون کابینت نگهداری کنید.
۲- روغن زیتون را در مجاورت هوا قرار ندهید
قرارگیری روغن زیتون در مجاورت هوا و اکسیژن باعث خراب شدن و فساد آن میشود و عطر و طعم آن هم از دست میرود. حتما سعی کنید روغن زیتون را در ظرفی قرار دهید که درب آن کاملا بسته شود؛ همچنین بعد از هر بار استفاده از روغن زیتون درب آن را محکم ببندید تا هوا وارد آن نشود.
۳- روغن زیتون را به دور از گرما و حرارت نگهداری کنید
روغن زیتون را باید در یک محیط خشک و خنک نگهداری کنید؛ گرما یکی دیگر از مواردی است که در طولانیمدت سبب فساد، کاهش کیفیت و خواص روغن زیتون میشود.
بهترین دما برای نگهداری روغن زیتون ۱۴ تا ۲۱ درجه سانتی گراد است؛ بهتر است روغن زیتون را در یکی از کابینتهای آشپزخانه که از گاز فاصله دارد، قرار دهید. در برخی شهرها که در حالت عادی دمای هوا بالاست، میتوانید برای جلوگیری از خراب شدن روغن زیتون، آن را در یخچال هم بگذارید.
توصیه میشود تا حد امکان روغن زیتون را در فریزر قرار ندهید زیرا در دمای کمتر از ۱۰ درجه، اسیدهای چرب غیراشباع موجود در روغن زیتون به حالت کریستال درمیآید.
دو نکته در مورد نگهداری روغن زیتون در یخچال
- در نگهداری روغن زیتون در یخچال حتما از ظرفی استفاده کنید که درش به صورت کامل بسته شود؛ در غیر این صورت این روغن بوی سایر مواد غذایی را جذب میکند و عطر و طعم خودش را از دست میدهد.
- روغن زیتون در یخچال به حالت نیمهجامد درمیآید و ممکن است رنگ آن کمی تیره شود؛ این مورد تاثیری روی کیفیت روغن زیتون نخواهد داشت.
۴- از ظرف مناسب برای نگهداری روغن زیتون استفاده کنید
بهترین ظرف برای نگهداری روغن زیتون، ظروف شیشهای هستند. ظروف پلاستیکی، فلزی و یا حلبی برای نگهداری این روغن مناسب نیستند.
اگر روغن زیتون را در ظروف پلاستیکی نگهداری کنید، ممکن است مواد شیمیایی درون پلاستیک وارد روغن زیتون شود و سبب مسمومیت گردد. پس اگر روغنی زیتونی که خریدهاید از ابتدا در ظرف پلاستیکی بوده، حتما آن را در ظرف شیشهای مناسب بریزید.
از آنجایی که فلز و مس ممکن است با روغن زیتون واکنش دهند و آن را ناسالم کنند، نگهداری روغن زیتون در این مدل ظروف نیز توصیه نمیشود.
چند نکته در مورد نگهداری روغن زیتون
- از خرید روغن زیتونهایی که در مغازه یا فروشگاه پشت شیشه یا پنجره بودهاند، خودداری کنید.
- سعی کنید روغن زیتونی بخرید که در ظرف شیشهای تیره بستهبندی شده باشد.
- روغن زیتون را حتما از فروشگاههای معتبری مانند درکام خریداری کنید تا هم از طبیعی بودن آن و هم از درستی نگهداری آن قبل از خرید مطمئن باشید.
مدت ماندگاری روغن زیتون
به طور کلی اگر نکات بالا را در نگهداری روغن زیتون خود رعایت کنید، روغنتان بین ۱۸ تا ۲۴ ماه سالم و باکیفیت باقی خواهد ماند و طعم و عطر خود را حفظ خواهد کرد. در میان انواع روغن زیتون، روغن زیتون فرابکر و بکر که نسبت به روغن زیتون معمولی، پردازش کمتری روی آنها صورت گرفته، ماندگاریشان کمتر و بین ۱۲ تا ۱۸ ماه میباشد.
منبع: https://dorkam.com/mag/نگهداری-روغن-زیتون/