تاریخچه بستنی
احتمالاً آب میوهی سرد شده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین از 3000 سال پیش شناخته شده و طبق اطلاعات موجود، رومیهای قدیم از برف کوهها برای سرد کردن آب میوه استفاده میکردهاند. از آن تاریخ تا قرن هیجدهم میلادی، مدارک زیادی در دست نیست، تا این که مارکوپولو اطلاعاتی در زمینهی ساخت نوعی بستني ميوه اي از شیر منجمد را همراه خود از چین آورد. این روش در ونیز مورد استفاده قرار گرفت و سپس در سرتاسر دنيا گسترش یافت.
درمورد تاريخچه ورود بستني به ايران، گفته شده در سال آخر سلطنت ناصرالدين شاه ساختن بستني در ايران متداول شد. بستنی ابتدا به صورت سنتی و دستی با عنوان “بستنی زعفرانی” تهیه میشد. این بستنی درون ظرفی(بشکه ای) دو جداره درست میشد؛ به این صورت که درون جدار داخلی شیر، خامه، شکر، ثعلب و زعفران، و در جدار بیرونی یخ و نمک ریخته میشد؛ سپس بشکه را مرتباً تکان میدادند تا بستنی تهیه شود.
اما امروزه این صنعت توسعه فراوان یافته و تقریباً در تمام جهان به صورت صنعتی تهیه و مصرف میگردد.
نمایندگی بستنی
Re: کدام بستنی برای کودکان مناسب است؟
#3بستنی و بی اشتهایی
نکته مهم در خوردن بستنی آن است که کودک به هیچ عنوان آن را گاز نزند. گاز زدن بستنی باعث ترک خوردن و سفیدی دندانهای کودک میشود ضمن آنکه قبل از خوردن نباید مایعات گرم از جمله چای یا شیر داغ مصرف شده باشد.
بستنی باید به مقدار کم و به عنوان دسر غذا در نظر گرفته شود. اگر بستنی به صورت متناوب توسط کودکان مصرف شود به دلیل مواد تشکیلدهندهای که دارد باعث بیاشتهایی کودک میشود.
بستنی و حساسیت
توصیه میشود نوع بستنی که برای کودک در نظر میگیرید ساده باشد و مواد رنگی مضر نداشته باشد. مواد طعمزا و افزودنیهای شیمیایی و حتی انواع میوه و مغزها ممکن است برای کودکان حساسیتزا باشند.
مثلا بعضی بچهها به بستنیهای کاکائویی، برخی به بستنیهای حاوی آجیل و برخی هم به بستنیهای طعمدار حساسیت نشان میدهند.
میوه و مغزهای مانده معمولا فاسدند یا به باکتریهایی آلوده هستند که خوردن این نوع بستنیها مشکلاتی را برای دستگاه گوارش ایجاد میکند.
کودکان کمتر از 2 سال هم نباید بستنی مصرف کنند چون میتواند زمینه بروز حساسیت را فراهم کند. کودکانی که زمینـه حساسیت به برخی میوهها را دارند ممکن است به بستنی هم آلرژی داشته باشند و بثورات جلدی در آنها بروز کند.
بستنی و چاقی
کودکان نباید بیشتر از 3 تا 4 قاشق مرباخوری بستنی بخورند. روزهای گرم تابستان بستنی خوردن گاهی عادت روزانه میشود. والدین باید به این موضوع توجه داشته باشند که بستنی حتما باید بعد از صرف ناهار مصرف شود زیرا خوردن آن قبل از ناهار سبب میشود میزان زیادی قند وارد بدن شود که در پی آن انسولین ترشح میشود و این هورمون سبب ذخیره چربی میشود.
اما مصرف بستنی بعد از غذا اثر عکس خواهد داشت. باید به این موضوع هم دقت شود که همه بستنیها به یک میزان چاقکننده نیستند.
میزان کالری یک بستنی یخی با مگنوم کاکائو و مغز پسته یا بادام یکی نیست. بستنیهای میوهای هم چندان فرقی با دیگر بستنیها ندارند.
بستنی حاوی مقدار زیادی شکر، چربی و کالری بالاست چنانچه در رژیم غذایی بیش از حد در نظر گرفته شود یکی از مواد خوراکی است که ایجاد چاقی میکند.
بستنی و سردرد
اگر بستنی حاوی شکر و خامه زیاد باشد وقتی در دهان گذاشته میشود به دلیل سرد بودن با مخاط حلق در تماس قرار میگیرد و با تحریک عصبی میتواند باعث سردرد شود.
وقتی فرزندتان بستنی خنک را در دهان میگذارد ناگهان گلو و فضای دهان او با مادهای سرد در تماس قرار گرفته و این سرما باعث انبساط رگهای خونی و در نتیجه تحریک گیرندههای درد میشود.
پس به او یاد بدهید هنگام خوردن بستنی آن را زیاد در دهانش نگه ندارد و از چرخاندن بستنی و برخورد آن با سقف دهانش خودداری کند.
بستنی و پوسیدگی دندان
بستنیهای یخی به لحاظ افزودن مواد رنگی که اکثرا شیمیایی هستند نه تنها سلامت عمومی کودک را تهدید میکنند، بلکه باعث تغییر رنگ دندانهای شیری و دائمی نیز میشوند همچنین اضافه کردن مواد نگهدارنده، گزینه خوبی برای کودکان نیست.
لازم به ذکر است که این نوع بستنیهای یخی در مقایسه با بستنیهای شیری ارزش غذایی به مراتب پایینتری نیز دارند. همینطور به دلیل یخی بودن این محصولات امکان ایجاد ترکهای مینایی به دنبال استفاده از آنها بعید به نظر نمیرسد.
باتوجه به موارد ذکر شده کودکان از بستنیهای پاستوریزه، بدون مغز، بدون کاکائو، بدون اسمارتیز و تافی و کلا بدون مواد قندی چسبنده و نیز عاری از مواد رنگی استفاده کنند و نیز مصرف این میانوعده خوشمزه از حداکثر دو نوبت در هفته آن هم به میزان محدود تجاوز نکند.
وجود مواد قندی مختلف در بستنی بهخصوص مواد قندی چسبنده چون شکلات، تافی و نیز مغزهای مختلف میتواند باعث ایجاد آسیبهای جبرانناپذیر و نیز پوسیدگیهای شدید دندانی در کودکان زیر سه سال شود ولی بعد از سه سالگی در صورتیکه بهداشت دهانی خوب رعایت شود و نیز مواد گفته شده در بالا در بستنی وجود نداشته باشد، این دسر میتواند به عنوان میانوعده و نه جایگزین وعده اصلی در رژیم غذایی کودک گنجانده شود.
کیکودک نباید بستنی بخورد
توصیه میشود کودکی که مبتلا به سرماخوردگی، آنژین و تب است و سرفه میکند بستنی مصرف نکند زیرا سردی بستنی باعث حساسیت و درد بیشتر گلوی کودک میشود.
همانطور که گفته شدگاهی اوقات کودکان نسبت به مواد رنگی بستنی حساسیت نشان میدهند،که در اینصورت هم مصرف آن ممنوع است و اگر کودکی استعداد چاقی د اشته باشد، بهتر است از بستنی یخی که کالری کمتری دارد برایش استفاده کنید بعضی ازکودکان هم به انواع مغزها مثل پسته و بادام عدم تحمل نشان میدهند که در این صورت والدین باید مصرف بستنی حاوی این مواد را قطع کنند.
مراقب زعفران باشید
در مورد بستنیهای سنتی که اصطلاحا با زعفران و خامه تهیه میشوند، گفتنی است که به لحاظ گران بودن زعفران، گاهی از رنگها و اسانسهای مجاز یا حتی غیرمجاز در آنها استفاده میشود که همان عطر و طعم را به بستنی میدهد.
ولی برخلاف زعفران، برای سلامت افراد مخصوصا کودکان بسیار مضر است. همچنین ممکن است شیر یا خامه مصرفی در این نوع بستنیها از کیفیت مطلوبی برخوردار نباشد.
علاوه بر اینها نحوه نگهداری مواد اولیه و نیز بستنی سنتی به عمل آمده بحث جداگانهای است که در اغلب مواقع از استانداردهای لازم برخوردار نیست.
بستنی جایزه بدهید
همچنین بهتر است بستنی به عنوان دسر و بعد از غذا به کودک داده شود تا با ایجاد سیری کاذب مانع از تغذیه صحیح کودک نشود و همینطور از طرف دیگر در نظر کودک بهعنوان جایزه خوب غذا خوردن تلقی شود.
بد نیست بدانیم گاهی میتوان از بستنی بهعنوان عاملی برای خنک نگاه داشتن محیط دهان پس از کشیدن دندان شیری کودک یا جراحی لوزه استفاده کرد که باعث کاهش میزان خونریزی و نیز کاهش درد ناحیه در کودک میشود.
کلسیم کودک را تامین میکند
این میانوعده به دلیل داشتن پروتئین، کلسیم بالا، فسفر، ویتامینها و مواد معدنی مختلف میتواند زمینه را برای حفظ سلامت استخوانها و نیز دندانها فراهم کند.
بدیهی است مصرف به اندازه و نیز انتخاب صحیح بستنی میتواند منبع بسیار خوبی جهت تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز دلبندتان باشد بهویژه زمانیکه کودک تمایل به مصرف شیر ندارد.
https://elmsara.com/
نکته مهم در خوردن بستنی آن است که کودک به هیچ عنوان آن را گاز نزند. گاز زدن بستنی باعث ترک خوردن و سفیدی دندانهای کودک میشود ضمن آنکه قبل از خوردن نباید مایعات گرم از جمله چای یا شیر داغ مصرف شده باشد.
بستنی باید به مقدار کم و به عنوان دسر غذا در نظر گرفته شود. اگر بستنی به صورت متناوب توسط کودکان مصرف شود به دلیل مواد تشکیلدهندهای که دارد باعث بیاشتهایی کودک میشود.
بستنی و حساسیت
توصیه میشود نوع بستنی که برای کودک در نظر میگیرید ساده باشد و مواد رنگی مضر نداشته باشد. مواد طعمزا و افزودنیهای شیمیایی و حتی انواع میوه و مغزها ممکن است برای کودکان حساسیتزا باشند.
مثلا بعضی بچهها به بستنیهای کاکائویی، برخی به بستنیهای حاوی آجیل و برخی هم به بستنیهای طعمدار حساسیت نشان میدهند.
میوه و مغزهای مانده معمولا فاسدند یا به باکتریهایی آلوده هستند که خوردن این نوع بستنیها مشکلاتی را برای دستگاه گوارش ایجاد میکند.
کودکان کمتر از 2 سال هم نباید بستنی مصرف کنند چون میتواند زمینه بروز حساسیت را فراهم کند. کودکانی که زمینـه حساسیت به برخی میوهها را دارند ممکن است به بستنی هم آلرژی داشته باشند و بثورات جلدی در آنها بروز کند.
بستنی و چاقی
کودکان نباید بیشتر از 3 تا 4 قاشق مرباخوری بستنی بخورند. روزهای گرم تابستان بستنی خوردن گاهی عادت روزانه میشود. والدین باید به این موضوع توجه داشته باشند که بستنی حتما باید بعد از صرف ناهار مصرف شود زیرا خوردن آن قبل از ناهار سبب میشود میزان زیادی قند وارد بدن شود که در پی آن انسولین ترشح میشود و این هورمون سبب ذخیره چربی میشود.
اما مصرف بستنی بعد از غذا اثر عکس خواهد داشت. باید به این موضوع هم دقت شود که همه بستنیها به یک میزان چاقکننده نیستند.
میزان کالری یک بستنی یخی با مگنوم کاکائو و مغز پسته یا بادام یکی نیست. بستنیهای میوهای هم چندان فرقی با دیگر بستنیها ندارند.
بستنی حاوی مقدار زیادی شکر، چربی و کالری بالاست چنانچه در رژیم غذایی بیش از حد در نظر گرفته شود یکی از مواد خوراکی است که ایجاد چاقی میکند.
بستنی و سردرد
اگر بستنی حاوی شکر و خامه زیاد باشد وقتی در دهان گذاشته میشود به دلیل سرد بودن با مخاط حلق در تماس قرار میگیرد و با تحریک عصبی میتواند باعث سردرد شود.
وقتی فرزندتان بستنی خنک را در دهان میگذارد ناگهان گلو و فضای دهان او با مادهای سرد در تماس قرار گرفته و این سرما باعث انبساط رگهای خونی و در نتیجه تحریک گیرندههای درد میشود.
پس به او یاد بدهید هنگام خوردن بستنی آن را زیاد در دهانش نگه ندارد و از چرخاندن بستنی و برخورد آن با سقف دهانش خودداری کند.
بستنی و پوسیدگی دندان
بستنیهای یخی به لحاظ افزودن مواد رنگی که اکثرا شیمیایی هستند نه تنها سلامت عمومی کودک را تهدید میکنند، بلکه باعث تغییر رنگ دندانهای شیری و دائمی نیز میشوند همچنین اضافه کردن مواد نگهدارنده، گزینه خوبی برای کودکان نیست.
لازم به ذکر است که این نوع بستنیهای یخی در مقایسه با بستنیهای شیری ارزش غذایی به مراتب پایینتری نیز دارند. همینطور به دلیل یخی بودن این محصولات امکان ایجاد ترکهای مینایی به دنبال استفاده از آنها بعید به نظر نمیرسد.
باتوجه به موارد ذکر شده کودکان از بستنیهای پاستوریزه، بدون مغز، بدون کاکائو، بدون اسمارتیز و تافی و کلا بدون مواد قندی چسبنده و نیز عاری از مواد رنگی استفاده کنند و نیز مصرف این میانوعده خوشمزه از حداکثر دو نوبت در هفته آن هم به میزان محدود تجاوز نکند.
وجود مواد قندی مختلف در بستنی بهخصوص مواد قندی چسبنده چون شکلات، تافی و نیز مغزهای مختلف میتواند باعث ایجاد آسیبهای جبرانناپذیر و نیز پوسیدگیهای شدید دندانی در کودکان زیر سه سال شود ولی بعد از سه سالگی در صورتیکه بهداشت دهانی خوب رعایت شود و نیز مواد گفته شده در بالا در بستنی وجود نداشته باشد، این دسر میتواند به عنوان میانوعده و نه جایگزین وعده اصلی در رژیم غذایی کودک گنجانده شود.
کیکودک نباید بستنی بخورد
توصیه میشود کودکی که مبتلا به سرماخوردگی، آنژین و تب است و سرفه میکند بستنی مصرف نکند زیرا سردی بستنی باعث حساسیت و درد بیشتر گلوی کودک میشود.
همانطور که گفته شدگاهی اوقات کودکان نسبت به مواد رنگی بستنی حساسیت نشان میدهند،که در اینصورت هم مصرف آن ممنوع است و اگر کودکی استعداد چاقی د اشته باشد، بهتر است از بستنی یخی که کالری کمتری دارد برایش استفاده کنید بعضی ازکودکان هم به انواع مغزها مثل پسته و بادام عدم تحمل نشان میدهند که در این صورت والدین باید مصرف بستنی حاوی این مواد را قطع کنند.
مراقب زعفران باشید
در مورد بستنیهای سنتی که اصطلاحا با زعفران و خامه تهیه میشوند، گفتنی است که به لحاظ گران بودن زعفران، گاهی از رنگها و اسانسهای مجاز یا حتی غیرمجاز در آنها استفاده میشود که همان عطر و طعم را به بستنی میدهد.
ولی برخلاف زعفران، برای سلامت افراد مخصوصا کودکان بسیار مضر است. همچنین ممکن است شیر یا خامه مصرفی در این نوع بستنیها از کیفیت مطلوبی برخوردار نباشد.
علاوه بر اینها نحوه نگهداری مواد اولیه و نیز بستنی سنتی به عمل آمده بحث جداگانهای است که در اغلب مواقع از استانداردهای لازم برخوردار نیست.
بستنی جایزه بدهید
همچنین بهتر است بستنی به عنوان دسر و بعد از غذا به کودک داده شود تا با ایجاد سیری کاذب مانع از تغذیه صحیح کودک نشود و همینطور از طرف دیگر در نظر کودک بهعنوان جایزه خوب غذا خوردن تلقی شود.
بد نیست بدانیم گاهی میتوان از بستنی بهعنوان عاملی برای خنک نگاه داشتن محیط دهان پس از کشیدن دندان شیری کودک یا جراحی لوزه استفاده کرد که باعث کاهش میزان خونریزی و نیز کاهش درد ناحیه در کودک میشود.
کلسیم کودک را تامین میکند
این میانوعده به دلیل داشتن پروتئین، کلسیم بالا، فسفر، ویتامینها و مواد معدنی مختلف میتواند زمینه را برای حفظ سلامت استخوانها و نیز دندانها فراهم کند.
بدیهی است مصرف به اندازه و نیز انتخاب صحیح بستنی میتواند منبع بسیار خوبی جهت تامین بخشی از کلسیم مورد نیاز دلبندتان باشد بهویژه زمانیکه کودک تمایل به مصرف شیر ندارد.
https://elmsara.com/
Re: کدام بستنی برای کودکان مناسب است؟
#4والا ما که هر بستنی یا کلا لبنیات میدیم حساسیت نشون میده مخصوصا دوغ که عاشقشه
Re: کدام بستنی برای کودکان مناسب است؟
#5حساسیت بچه ها بسیار مسئله بدی برای والدین هست حتی ممکنه ناخواسته به فرزندشان آسیب برسونند.
با شناخت تغذیه بچه ها از همان ماه های اولیه مثلا قبل از ۶ ماهگی به کودک غذا بدهیم یا نه؟ می توان با شیوه تغذیه ای بچه ها آشنا شد و از بسیاری از مشکلات جوگیری کرد.
امیدوارم که بچه ها همیشه سالم باشند.
با شناخت تغذیه بچه ها از همان ماه های اولیه مثلا قبل از ۶ ماهگی به کودک غذا بدهیم یا نه؟ می توان با شیوه تغذیه ای بچه ها آشنا شد و از بسیاری از مشکلات جوگیری کرد.
امیدوارم که بچه ها همیشه سالم باشند.
Re: کدام بستنی برای کودکان مناسب است؟
#6سلام وقت بخیر، من شنیدم که بچه ها از یک سالگی به بعد می تونن بستنی و آب میوه بخورن. اما اگه والدین شک دارن می تونن از جایگزین هایی مثل اسموتی میوه، ژله و ماست طعم دار استفاده کنن.
Re: کدام بستنی برای کودکان مناسب است؟
#7تقریبا همه بستنی ها مواد نگهدارنده، قند، رنگ مصنوعی دارند. اصلا نیاز نیست که به بچه ها بستنی داد و شکم بچه رو با این چیزا پر کرد. به نظر من بستنی هیچ ارزش غذایی ندارد.
برای اداره كردن خویش، از سرت استفاده كن و برای اداره كردن دیگران، از قلبت.