کم اشتهایی و لاغری کودکان

#1
در سنین کودکی و نوجوانی بسیاری از بچه‌ها ترجیح می‌دهند به جای خوردن غذا بازی و تفریح کنند و غذاهایی که این جنبه را به همراه داشته باشد، ترجیح می‌دهند. به‌عنوان مثال بیشتر کودکان، ساندویچ را به پلو و خورشت ترجیح می‌دهند یا پیتزا را دوست دارند.
والدین می‌توانند با در نظر داشتن سلامت مواد غذایی و صرف وقت کافی این‌گونه غذاها را به نحو سالم و مقوی به کودکان بدهند. مثلا در منزل از گوشت و سویا همبرگر بسازند و در هفته چند وعده برای کودکان از این غذا استفاده کنند.
مهم این است که مواد مغذی مثل لبنیات، گوشت‌، سبزیجات، میوه‌ها، غلات و حبوبات را به اندازه کافی در غذای کودکشان بگذارند و صرفا به حجم زیاد نان یا برنج توجه نکنند.

۳ تا از جدیدترین و بهترین راههای افزایش وزن و تپل شدن نوزاد شما

وزن مهم است
کودکان طی ۱۲ ماه نخست، رشد زیادی دارند و حتی تا ۷ کیلوگرم هم وزن اضافه می‌کنند. بین ۱ تا ۵ سالگی، کودکان هر سال حدود ۲/۵ کیلوگرم وزن اضافه می‌کنند. پس از آن، اضافه‌شدن وزن کاهش می‌یابد، و بیشتر کودکان تا زمان بلوغ، به‌طور مداوم هر سال یک کیلوگرم اضافه می‌کنند.
اشتهای کودک طی دوره‌ی زیادکردن وزن ممکن است به‌تدریج کاهش یابد. دکتر نانسی کربز (Nancy Krebs) متخصص تغذیه‌ کودکان می‌گوید: «مرکز اشتها در مغز، مقدار غذای انتخابی کودک برای خوردن را کنترل می‌کند.»
کودکان کم‌سن‌تر در تنظیم مقدار غذایی که نیاز دارند، بسیار خوب عمل می‌کنند، مگراینکه عوامل دیگری مداخله کنند.
بعضی داروها، مثل آنهایی که برای اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی تجویز می‌شوند، ممکن است اشتها را کاهش دهند. وقتی کودکان مبتلا به اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی، صبح‌ها داروهایی مصرف کنند که اثربخشی‌شان طول می‌کشد، آثار ضداشتهایشان در زمان نهار به اوج خود می‌رسند.
برای اجتناب از این امر، با پزشک مربوط درباره‌ی تغییر داروها به داروهایی که اثربخشی سریع‌تری دارند یا برنامه‌ریزی مصرف دارو در زمانی که به مدرسه نمی‌رود، مشورت کنید. دیگر مشکلات سلامتی، همچون بیماری تیروئید، ترش‌کردن و اختلالات خوردن، می‌توانند مانع افزایش وزن شوند. والدین مقصر را به‌خوبی می‌شناسند: بدغذایی!

خیلی از بیماری ها هستند که عارضه تب نشانه آنهاست، از بیماری های خفیف مانند سرماخوردگی و مسمومیت …. علت تب های طولانی در کودکان و جدیدترین روش درمان سریع آن چیست؟
دلایل کم‌اشتهایی و لاغری کودکان
یک متخصص تغذیه توجه نکردن والدین به منحنی رشد را از عمده دلایل کم‌اشتهایی و لاغری در کودکان دانست و گفت: اگر کودکی کم‌وزن، لاغر یا کوتاه‌قد است، باید طبق منحنی رشد، برنامه‌ای برای آنها تنظیم شود و وزن به حالت نرمال برگردد.

سیدمرتضی صفوی متخصص تغذیه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به لاغری و کم‌اشتهایی کودکان گفت: این بیماری یکی از معضلاتی است که در کشور ما رایج است. باید سعی شود در تغذیه این کودکان به اندازه کافی موارد مورد نیاز بدن وجود داشته باشد.

وی افزود: هنگامی که می‌گوییم کودکی لاغر است که وضعیت کودک با استانداردهای منحنی رشد مغایرت داشته باشد. والدین باید با توجه به منحنی رشد دقت کنند که کودک‌شان در چه وضعیتی قرار دارد تا اگر کودکی کم‌وزن، لاغر یا کوتاه‌قد است، برنامه‌ای برای آنها تنظیم شود و وزن به حالت نرمال بازگشت پیدا کند.
این متخصص تغذیه گفت: در کودکانی که کمتر از حالت معمول غذا می‌خورند و کم‌اشتها هستند ممکن است این اتفاق به دلیل هضم کم مواد غذایی باشد. همچنین با جویدن طولانی غذا و نوشیدن مایعات سرد این وضعیت نیز بدتر خواهد شد.

صفوی ادامه داد: عوامل روحی نیز امکان ابتلا به لاغری را در کودکان تشدید می‌کند. به عبارت دیگر هر عاملی مانند نفخ و گاز معده که عمل هضم را برهم بزند کاهش انرژی، اشتها و در نهایت وزن را در پی خواهد داشت.

وی افزود: یکی از راههای افزایش وزن در کودکان لاغر افزایش اشتها است. همچنین کاهش اشتها احتمال بروز حالت تهوع، اشکال در بلع، تغییر حس چشایی، احساس سیری، افسردگی و... ایجاد میکند.
این متخصص تغذیه اظهار داشت: علاوه بر موارد فوق اختلال در سلامت بدن موجب کاهش اشتها می‌شود، لذا برای افزایش اشتها باید سعی شود هر روز سه وعده و میان وعده کامل در سبد غذایی کودکان و نوجوانان جای داده شود.

توصیه های عمومی برای کودکان کم اشتها :
- محیط روانی مناسب و شرایط مطلوبی را برای غذا خوردن کودک فراهم کنید. در آرامش کامل ، با صبر و حوصله و بدون اصرار و تهدید به او غذا دهید. در کنار دیگر افراد خانواده در محل معین صرف کردن غذا به او غذا دهید. از غذا دادن به کودک مقابل تلویزیون و زمانی که حواسش پرت است اجتناب کنید و سعی کنید با صحبت کردن با کودک و تعریف داستانهای جذاب ، انگیزه او را برای خوردن غذا افزون کنید.

- در عوض غذا خوردن ، به او وعده بازی کردن ، پارک بردن، به حرفهایش گوش کردن یا فیلم نگاه کردن بدهید نه وعده شیرینی، شکلات و خوراکی های غیر مفید.

- غذا را به فرمی تهیه کنید که مورد پسند کودک است . مثلاً اگر غذا به فرم پیتزا دوست دارد، با استفاده از یک تکه نان و کمی پنیر پیتزا همان مواد غذایی را به فرم پیتزا به او بخورانید. علایق او را درطعم ، حرارت، رنگ و فرم غذا در نظر بگیرید.

- رفتار شما مادر و پدر عزیز، مهمترین تاثیررا برای کودکتان دارد واگر شما رفتار غلطی دارید نمی توانید از او انتظار داشته باشد که این کار را انجام ندهد. پس با رفتار درست خود ، به صورت عملی به او آموزش دهید.

- کودک را در فعالیت های خرید مواد غذایی و تهیه کردن غذا دخالت دهید. اگر چه کمی زحمتتان زیاد می شود ولی این کار چند حسن دارد. اول این که او از زحمت تهیه غذا آگاه می شود. وضمنا شما می توانید در حین کمک کردن او راجع به خواص مواد غذایی و اینکه برای غذا در بدن چه اتفاقی می افتد و چه فایده ای برای بدن دارد صحبت کنید. به این ترتیب او تمایل بیشتری برای خوردن غذا پیدا خواهد کرد.
در بین وعده های غذایی ، میان وعده های مفید به او بدهید. مغزهای بادام ، فندق ، گردو ، کشمش و... آب میوه و کمپوت میوه ، شیر غنی شده با چند قاشق شیر خشک ، ماست چکیده ، شیرینی های تهیه شده با آرد کامل یا با میوه ها، یک لقمه نان و پنیر و دیگر مواد غذایی غنی از ویتامین و پروتئین . فائده یک میان وعده مفید این است که علاوه بر فراهم آوردن انرژی و مواد غذایی مورد نیاز برای رشد کودک که به سرعت در بدن تمام می شوند ، بدلیل کوچک بودن حجم معده کودک به تقسیم غذا در طول روز کمک می کند و مادر یا پدر در یک وعده اصرار نمی کند که کودک بیشتر از ظرفیتش غذا بخورد.

- می توانید سبوس گندم تهیه کنید و در حین پخت غذا به برنج او بیافزایید تا ویتامینB موجود در آن به افزایش اشتهای کودک کمک کند . جوانه گندم نیز از منابع غنیB است که می توانید آن را درسالاد ریز کنید و به کودک بدهید.

- مطمئن باشید که کودک راجع به غذای خاصی ذهنیت بد ندارد ( مثلا با دیدن ماکارانی رشته ای به یاد کرم نمی افتد) و اگر چنین تصور غلطی دارد ، فرم غذا را عوض کنید یا آن غذا را دیگر به کودک ندهید.

- کودک را به فعالیت های جمعی و بازی با همسالانش تشویق کنید.


ارسال پست

بازگشت به “تغذيه كودك”

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 5 مهمان

cron