در این مقاله انواع شیر خشک، توصیه های مصرفی آن و انتخاب نوع مناسب شیر برای کودک شما گردآوری شده است.
انتخاب شیر خشک
شیر کامل؟ شیر سویا؟ شیر هیپو آلرژنیک (با حداقل احتمال آلرژی)؟ وقتی برای تهیه شیرخشک به فروشگاه میروید با قفسههایی پر از انواع شیر خشک رو به رو میشوید که باید بین آنها انتخاب کنید. برخی شیر خشکها غنیشده با آهن هستند، برخی دیگر حاوی اسیدهای چرب DHA و ARA هستند. برخی از آنها بر پایه شیر گاو و برخی شیر سویا هستند، برخی برای نوزادانی ساختهشدهاند که عدم تحمل لاکتوز دارند و برخی دیگر کم سدیم هستند.
چگونه شیر خشک مناسب برای کودک را انتخاب کنیم؟ اول از همه باید اصولی در مورد شیر خشک بدانید.
سه شکل اصلی شیر خشک
انتخاب شیر خشک
با این که شیر مادر همه مواد مغذی که کودک به آن نیاز دارد را برای او تأمین میکند، اما همه مادران نمیتوانند یا نمیخواهند از شیر خود نوزاد را تغذیه کنند. مادرانی که از سینه خود به نوزادشان شیر میدهند، وقتی میخواهند به سر کار برگردند، یا در صورتی که شخص دیگری باید به کودک غذا بدهد، متوجه میشوند که شیر خشک یک راهکار عملی برای آنها خواهد بود.
تمام شیر خشکهای نوزادان به سه شکل اصلی هستند:
• پودرها: کم هزینهترین گزینه پودرهای شیر خشک هستند که معمولاً با آب مخلوط میشوند. یک پیمانه از آن با 60 گرم آب.
• کنسانتره مایع: این غذای کودک گرانتر از پودرهای شیر خشک بوده و معمولاً با مقدار مساوی آب مخلوط میشوند.
• شیر خشک آماده: اغلب این نوع شیر خشک گرانترین نوع است. برای مصرف میتوان آن را مستقیم در شیشه شیر کودک ریخت.
حقایقی درباره شیر خشک
استفاده از آنها چه چیزی را به نوزاد میرساند؟
سه شکل شیر خشک (پودری، کنسانتره و آماده) بر اساس مواد تشکیلدهنده مختلفی هستند:
شیر خشک بر پایه شیر
این شیر خشک از شیر گاو، روغنهای گیاهی (برای تأمین کالری چربی)، ویتامینها، و مواد معدنی تهیه میشوند (و به دلیل توصیه آکادمی متخصصان اطفال امریکا معمولاً با آهن غنی میشوند). شیر خشک بر پایه شیر برای کودکان سالم و کامل (رسیده) مناسب است.
شیر خشکهای بر پایه سویا
انتخاب شیر خشک
این شیر خشکها با پروتئین سویا، روغنهای گیاهی، شربت ذرت و یا ساکروز (به خاطر کربوهیدراتها) و گاهی اوقات آهن ساخته میشوند و برای نوزادانی که عدم تحمل لاکتوز دارند و نمیتوانند شیر خشک بر پایه شیر را مصرف کنند، یا نوزادانی که به پروتئین کامل شیر گاو آلرژی دارند یا برنامه غذایی بر پایه گیاهی دارند مناسب است. شیر خشک سویا برای نوزادانی که با وزن کم متولدشدهاند یا زودرس هستند توصیه نمیشود. به یاد داشته باشید که ممکن است بین شیر خشکهای بر پایه شیر و بر پایه سویا واکنش متقاطع وجود داشته باشد (واکنشی که بین یک آنتیژن و یک پادتن دو گونه خیلی نزدیک به هم (ولی نه یکسان) ایجاد میشود )، به خصوص در صورتی که نوزاد به شیر خشکهای بر پایه شیر آلرژی داشته باشد.
شیر خشکهای ویژه
این گروه بزرگ از شیر خشکها شامل طیف بزرگی از محصولات میشود : شیر خشک برای نوزادانی که با وزن کم متولدشدهاند، شیر خشک کم سدیم برای نوزادانی که نیاز به مصرف محدودشده نمکدارند، و شیر خشک حاوی پروتئین پیش هضم شده برای نوزادانی که پروتئین کامل شیر گاو و شیر خشکهای بر پایه شیر را نمیتوانند تحمل کنند و یا به آن آلرژی دارند.
شیر خشکهای غنیشده با اسیدهای چرب امگای DHA و ARA به دست آمده از جلبکها ، نیز راه خود را به بازار شیر خشک پیداکردهاند. این اسیدهای چرب به تکامل مغز و اعصاب نوزاد کمک میکند و بینایی را بهبود میبخشد.
شیر خشک مناسب برای کودک
انتخاب شیر خشک
با این همه گزینه برای انتخاب شیر خشک چطور میتوان بهترین شیر خشک برای کودک را انتخاب کرد؟
ابتدا توصیه پزشک کودکتان را جویا شوید. با دوستان و خانواده درباره شیر خشکی که برای کودک خود مصرف کردهاند و دلیل آن صحبت کنید.
فرقی نمیکند با چه شیر خشکی شروع کنید، بهر حال همه شیر خشکها باید دستورالعملهای سختگیرانه ای از نظر تغذیه را رعایت کنند، بنابراین احتمالاً هر کدام را امتحان کنید مشکلی برای کودکتان پیش نمیآید. هر شیر خشکی را که انتخاب میکنید، از تاریخ انقضای آن مطمئن شوید و بطریهای آسیبدیده و ضربه دیده را خریداری نکنید.
تغییر شیر خشک و نوع شیر خشک بعد از 6 ماهگی
گاهی اوقات شاید لازم باشد شیر خشکی که به کودک خود میدهید را عوض کنید. دلایل آن ممکن است آلرژی، نیاز بیشتر کودک به آهن، بهانهگیری زیاد، یا اسهال باشد.
این علائم و علائم دیگر ممکن است نشانههای چیز دیگری که به شیر خشک مربوط نیست باشد. در چنین مواردی تغییر شیر خشک کمکی نکرده یا علائم را بدتر میکند. به همین علت است که باید همیشه پیش از تغییر شیر خشک مصرفی، با پزشک کودک صحبت کنید.
در صورتی که کودک شما هر یک از علائم زیر را دارد به پزشک مراجعه کنید:
• خشکی، قرمزی و پوسته شدن پوست
• اسهال
• ضعف یا خستگی شدید
• استفراغ شدید
با بزرگتر شدن کودک، در مورد تغییر شیر خشک به شیر خشکهای پس از 6 ماهگی چه باید کرد؟ برای کودکان 4 تا 12 ماهه شیر خشکهای پس از 6 ماهگی کالریها و مواد مغذی بیشتری نسبت به شیر خشکهای معمولی (شیر خشک مناسب برای کودک تازه متولدشده) دارند اما این تغییر ممکن است برای کودک شما مناسب نباشد بنابراین اول با پزشک کودکتان صحبت کنید.
آیا شیر خشک بیخطر است؟
در سال 2008 خبرهای مبنی بر وجود ملامین در شیر خشک پخش شد. ملامین ماده سنتزی شیمیایی است که در تولید کودها، آفتکشها، و محصولات پاککننده استفاده میشود. آیا نگرانی در این زمینه وجود دارد؟
اگر شیر خشکی استفاده میکنید که مجوز وزارت بهداشت را دارد جای نگرانی نیست. بیشتر شیر خشکهایی که چنین مشکلاتی برای سلامتی دارند بدون مجوز وزارت بهداشت هستند.
12 توصیه برای مصرف شیر خشک
انتخاب شیر خشک
اکنون که با حقایقی درباره شیر خشک آشنا شدید، به این چند توصیه برای تغذیه ایمن و موثر با شیر خشک توجه کنید:
تغذیه
به نوزاد هر قدر که او میخواهد شیر خشک بدهید، اما در صورتی که دیگر تمایلی به خوردن ندارد، او را وادار نکنید شیشه شیر خود را تمام کند. بیشتر نوزادان هر دو تا سه ساعت 60 تا 85 گرم شیر میخورند.
دستورالعمل روی شیر خشک را بخوانید تا بفهمید دقیقاً چه مقدار آب باید به کنسانتره یا پودر شیر خشک اضافه کنید. افزودن آب خیلی کم ممکن است موجب اسهال و بیآب شدن بدن نوزاد شود.
با رقیق کردن شیر خشک یا شیر مادر در هزینهها صرفهجویی نکنید. با این کار نه تنها کودک مواد مغذی خیلی کمی دریافت میکند، بلکه خطر کم اما جدی "مسمومیت آب" نیز ایجاد میشود. مصرف بیش از حد آب ممکن است تعادل الکترولیتی نوزاد را بر هم زده و منجر به تشنج یا آسیب مغزی شود.
اگر کودک مشکل بلندمدتی در بالا آوردن دارد، کمی کمتر و آرام تر از همیشه به او شیر خشک بدهید. همیشه پس از شیر دادن به کودک او را بنشانید. همچنین میتوانید پس از غذا خوردن بازیهای پر تحرک او را محدود کنید.
به کودک زیر یک سال شیر گاو ندهید. پروتئینهای موجود در شیر خشکِ بر پایه شیر گاو، فراوری یا پختهشدهاند و هضم آنها برای نوزاد سادهتر از شیر گاو معمولی است.
به کودک یک ساله در صورتی که دوست داشته باشد میتوانید شیر گاو بدهید، اما فقط شیر کامل نه شیر بدون چربی یا کم چرب، چون نیاز به چربی و کالری کودک در حال رشد را تأمین نمیکنند.
ایمنی
بطری شیر کودک را در مایکرو ویو گرم نکنید. مایکروویو به روش غیریکنواخت گرم میکند و نقاط گرمی در مایع ایجاد میشود که ممکن است دهان کودک را بسوزاند. شما میتوانید در مایکروویو یک ظرف آب را گرمکنید و سپس بطری شیر را در آن بگذارید تا یکی دو دقیقه بماند تا گرم شود، یا این که بطری شیر را در زیر شیر آب گرم، تا دمای ولرم برسانید. پیش از این که شیر را به کودک بدهید دمای آن را بر روی پوست پشت دست امتحان کنید.
در صورتی که کودک ترجیح میدهد، شیر را در دمای اتاق یا به صورت سرد به او بدهید.
شیشههای جدید شیر و سر آنها را به مدت 5 دقیقه در آب جوش استریلیزه کنید. رنگ سر شیشه ممکن است تغییر کند اما هنوز میتوانید از آن استفاده کنید. پس از آن شیشه شیر، سر شیشه و درپوش (محافظ) را به سادگی در ماشین ظرفشویی یا با دست با آب داغ و صابون بشویید (از یک برس مخصوص برای شستشوی آن استفاده کنید) و به خوبی آبکشی کنید.
دستان خود را پیش از آماده کردن شیشه شیر کودک، با صابون بشویید.
همیشه شیر خشک آمادهشده را تا زمانی که میخواهید استفاده کنید، در یخچال نگهداری کنید. دستورالعمل روی شیر خشک را بخوانید تا بدانید چه مدت میتوانید آن را نگهداری کنید. معمولاً شیر آمادهشده با شیر خشک پودری، باید ظرف 24 ساعت مصرف شود و شیر آمادهشده با کنسانتره مایع یا شیر خشک آماده، باید ظرف 48 ساعت مصرف گردد.
در صورتی که تهیه شیر خشک ژنریک (بدون برند) برایتان راحت تر است، ژنریک تهیه کنید. شیر خشکهای بدون برند و برند دار همه باید از نظر ایمنی و تغذیهای، معیارهای دقیق و سختگیرانه وزارت بهداشت را داشته باشند.
در صورتی که مطمئن نیستید کدام شیر خشک را برای کودک خود انتخاب کنید با متخصص اطفال صحبت کنید.
منبع : http://wiki.5040.ir/fa/content/article/2686.html
بازگشت به “تغذيه با شير مادر و يا شيشه شير”
- مديريت وب سايت
- - نقطه نظرها، پيشنهادات و سوالات در مورد فيروز
- - معاونت تحقیق و توسعه فیروز
- - - پاسخ به سئوالات شما در مورد محصولات فیروز توسط کارشناسان واحد تحقیق و توسعه
- بارداری و زایمان
- - پیش از بارداری
- - - مراقبت های پیش از بارداری
- - - مشاوره
- - - بهداشت روان
- - - بهداشت جسمی
- - - تغذیه
- - - آزمایش ، سونوگرافی و ...
- - - اقدام برای بارداری
- - - تشخیص زمان تخمک گذاری
- - - مقدمات بارداری
- - - بهداشت زناشویی
- - بارداری
- - - تشخیص بارداری
- - - مشکلات شایع در بارداری
- - - ویار
- - - سوزش سر دل
- - - یبوست
- - - گرفتگی عضلات
- - - واریس
- - - کمردرد و پشت درد
- - - خستگی
- - - ورم پاها
- - - رشد جنین
- - - جفت ، پرده های جنینی(کیسه آب ) و مایع آمنیوتیک
- - - تغذیه در بارداری
- - - ورزش های دوران بارداری
- - - مصرف دارو طی بارداری
- - - عفونت در بارداری
- - - بهداشت فردی
- - - استحمام
- - - بهداشت دهان و دندان
- - - روابط زناشویی
- - - کار
- - - استراحت
- - - لباس
- - - مسافرت
- - - مصرف دخانیات و...
- - - آمادگی برای مادر شدن
- - - آمادگی برای پدر شدن
- - - آمادگی دیگر فرزندان خانواده
- - - بهداشت روان
- - - آزمایشات دوران بارداری
- - - سونوگرافی در بارداری
- - - علایم خطر در بارداری
- - - کاهش حرکت جنین
- - - خون ریزی یا لکه بینی
- - - استفراغ شدید و مداوم
- - - نشت یا پاره شدن کیسه آب
- - - ضربه به شکم
- - - خرید سیسمونی
- - - دو یا چند قلویی
- - - بيماريهاي داخلي
- - - بارداری ناخواسته
- - - کلاس های دوران بارداری
- - - احکام و آداب شرعی در باردارری
- - زايمان
- - - برنامه ی زایمان
- - - انتخاب نوع زایمان
- - - انتخاب پزشک
- - - انتخاب بیمارستان
- - - اقدامات لازم پیش از رفتن به بیمارستان
- - - علایم شروع زایمان
- - - زایمان طبیعی
- - - زایمان سزارین
- - - زایمان طبیعی
- - - اتاق زایمان
- - - انواع رو شهای کاهش درد زایمان
- - - بی حسی نخاعی – بی حسی اپیدورال
- - - زایمان در آب
- - - اپی زیاتومی (برش پرینه )
- - - زایمان زودرس
- - - سزارین
- - - سزارین با بیهوشی عمومی
- - - سزارین با بی حسی نخاعی یا اپیدورال
- - - خروج جفت و پرده های جنینی
- - - آداب و احکام شرعی زایمان
- - پس از زایمان
- - - تغیرات بدن بعد از زایمان
- - - خون ریزی پس از زایمان
- - - افسردگی پس از زایمان
- - - توان بخشی بعد از زایمان
- - - علایم خطر پس از زایمان
- - - سایر مشکلات پس از زایمان
- - - فعالیت جنسی بعد از زایمان
- - - احکام شرعی دوران نفاس
- - شیردهی
- - - مزایای شیر مادر
- - - مشکلات شیر دهی
- - - نحوه ی شیردهی
- - - تغدیه دوران شیردهی
- - - شیردهی و دارو ها
- - - احکام و آداب شیردهی
- - - آغوز
- - بارداری ناموفق
- - - سقط ( از دست رفتن جنین تا هفته 20 بارداری)
- - - حاملگی پوچ
- - - حاملگی خارج از رحم
- - - مول (بچه خوره)
- - - فوت جنین ( بعد از هفته 20 بارداری )
- - تنظیم خانواده
- - - روش های مورد استفاده برای بانوان
- - - روش های مورد استفاده برای آقایان
- - - روش اورژانس جلوگیری از بارداری
- - - انواع قرص های جلوگیری از باردای
- - - انواع آمپول های جلوگیری از بارداری
- - - انواع IUD (دستگاه)
- - - بستن لوله ها ی رحمی(TL )
- - - امتناع از مقاربت در زمان تخمک گذاری (روش ریتمیک)
- - - سایر روش ها
- - - روش طبیعی
- - - کاندوم
- - - بستن لوله ها ( وازکتومی )
- - - سایر روش ها
- پزشكي
- - رشد و تكامل در كودكان
- - تغذيه با شير مادر و يا شيشه شير
- - تغذيه كودك
- - عيوب مادرزادي و بيماريهاي دوران نوزادي تا كودكي
- - كودك بيمار و مراقبت بهداشتي
- - ساير موارد
- روانشناسي
- - روانشناسي
- - ازدواج
- - فلسفه ازدواج
- - ملاکهای انتخاب همسر
- - مراحل ازدواج
- - سایر موراد
- - خانواده
- - اخلاق و وظایف همسر داری
- - مهارتهای همسرداری
- - روابط دختر و پسر
- - سایر موراد
- - تربیت فرزند
- - مهارتهای فرزند پروری
- - مشکلات رفتاری فرزندان
- - سایر موراد
- - مهارتهای زندگی
- - خودشناسی
- - اعتماد به نفس
- - سایر موراد
- ساير موارد
- - ساير موارد
- تبادل نظر
- - تبادل نظر بين كاربران سايت
چه کسی حاضر است؟
کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 3 مهمان