%%% نقش محبت در زندگی خانوادگی %%%

#1
اگر می خواهیم خانواده استواری داشته باشیم اگر مایل هستیم از زندگی لذت و بهره بگیریم ، اگر می خواهیم کودکان ما با نشاط و خرمی زندگی کنند ،‌ اگر می خواهیم استعدادهای خداداد در آنان شکوفا گردد و اگر می خواهیم روح امید و اعتماد و تلاش و کوشش در آنان زنده شود . زندگی خانوادگی را از مهر و محبت لبریز و سرشاز نماییم و در و دیوار خانه را با صفا و صمیمیت آذین بندی کنیم .
رسول خدا ( ص ) می فرمود : هیچ بنایی در نزد پروردگار محبوب تر از بنای خانوادگی نیست بدیهی است که منظور خانواده ای است که لبریز از مهر و محبت باشد .


كارشناس روانشناسي فيروز

#2
سلام

چه خوبه که زن و شوهر قبل از اینکه برای بچه دار شدن اقدام کنند از وجود محبت و صمیمیت بین خودشون مطمئن باشند.

تا فرزندشون در خانواده پر مهری زندگی کنه و از خیلی از عقده و ها و بیماری های روحی دیگه در امان باشه.
من شخصا از کارشناس مشاوره سایت بابت این تاپیک زیبا تشکر می کنم.

#3
سلام
چطور میشه از صمیمیت بین خودمون مطمئن شویم؟یعنی دلخوری از همسر و اطرافیان بر کودک موثر است؟چطور می شود از دیگران دلخور نشد؟ :|من الان هفته 13 بارداری ام آیا مشکلات خانوادگی تا این حد موثر است؟

#5
راهكارهايي كه در بهبود روابط زوجين مي تواند موثر باشدرا با عنوان توصيه هاي تربيتي ارائه مي نمائيم.
*شخصيت همسرتان هر چه كه باشد شما هم نياز به دوباره سنجي معتقدات خود در مورد زندگي داريد. اين باور كه شما هم بي عيب و نقص نيستيد ، يك نوع آمادگي و انعطاف روحي ايجاد مي كند كه براي دستيابي به تفاهم ضرورت زيادي دارد.
* هرگز عجولانه و شتابزده با مشكلات ‍ برخورد نكنيد ، بلكه اعتقاد داشته باشيد كه مشكلات به تدريج و به مرور زمان شكل ميگيرند و بر همين اساس به صورت تدريجي هم بايد حل شوند.
* بحرانها و مشكلات زندگي محك لياقت و شايسگي شما به شمار مي روند . سعي كنيد با عبور از اين بحران لياقت ، جديت و توان خود را به اثبات برسانيد.
* اجازه ندهيد حوادث و افراد شما را بكوبند . روحيه خود را دستخوش ناملايمات نكنيد و قدرت خود را از دست ندهيد.
ادامه دارد ...

#6
* دوباره سنجي انتظارات و توقعات شما از همسرتان در برخي موارد به كاهش بحران منجر مي شود. بايد از خود ببرسيد " اينكه من معتقدم همسرم بايد چنين و چنان مي كرد " اين بايد ها از كجا نشات مي گيرد ؟ و چگونه بايد ها به قوانين و مقررات زندگي تبديل شده اند ؟
اين عمل در بررسي امكانات همسرتان و ارزيابي قدرت واكنش او به خواسته هاي شما سودمند است .

Re: %%% نقش محبت در زندگی خانوادگی %%%

#7
وظایفی که زن در قبال شوهر خودش دارد عبارتند از:

الف. عدم خروج از منزل مگر به اذن شوهر؛
ب. زن باید خود را براى هر لذتى که همسرش مى خواهد تسلیم نماید و بدون عذر شرعى از نزدیکى او جلوگیرى نکند؛[1]
ج. پاک کردن خود از هر چیزى که باعث دور کردن شوهر از تمتعات جنسى است؛[2]
د. عدم جواز صدقه دادن ، نذر کردن مگر به اذن شوهر ( از مال شوهر- در نذر و صدقه از مال خودش آزاد هست).[3]

اگـر خـانـمـى مـطمئن باشد شوهرش با خروج از خانه او رضایت دارد مى تـوانـد از خـانـه خـارج شود، اگر چه از شوهر اجازه نگیرد. بنابراین مواردى که معمولا شوهر به زن اجازه مى دهد، مانند خروج براى کار یا خرید یا صله رحم با افراد خاصى و… زن مى تواند از منزل خارج شود. البته باید توجه داشت مواردى که زن شک دارد که شوهر اجازه مى دهد یا نه، حق ندارد بدون اذن شوهر از خانه خارج شود.

س . آیا زن مى تواند بدون اجازه شوهر به مسجد یا نماز جمعه یا به طور کلى به مجالس مذهبى برود؟
ج. اگر فرا گرفتن احکام شرعیه متوقف بر خارج شدن از خانه باشد، مى تواند خارج شود.[4]
اگر شوهر رضایت نداشته باشد، بیرون رفتن حرام است.[5]

به طور مثال اگر زن در منزل همواره داراى لباسهایى کثیف و رویى ژولیده بـاشـد و هـمیشه بوى غذا از او به مشام برسد و یا داراى اخلاقى تند و برخوردهاى غیر عـاطـفـى بـاشـد و یا چنان خود را با کار در خانه و یا در بیرون خسته کند که توان حتى صـحـبـت کـردن بـا شـوهـر را نداشته باشد، و یا خود را با بچه ها و چیزهاى دیگر چنان مشغول کند که اعتنایى به شوهر نداشته باشد، و یا چنان سردى از خود نشان دهد که هیچ رغـبـتـى براى مرد نسبت به او وجود نیاید و امثال آن ، همه و همه مواردى هستند که باعث مى شود زن ، واجب شرعى خود را ترک کند و نه فقط حکم ناشزه را پیدا کند، بلکه از داشتن یک زندگى شیرین و عاطفى محروم بماند.

س . اگـر مـردى از زن بخواهد فلان آرایش را برایش بنماید و یا فلان لباس را در منزل بپوشد، آیا زن باید حرف شنوی کند؟
ج. حرف شنوی زن از شوهر در امور مربوط به استمتاعات واجب است و امور مذکور اگر در این راستا باشد یا ترک آنها موجب نفرت شوهر شود،باید حرف شنوی کند و الا لازم نیست.[6]

امّا وظایفی که مرد در قبال همسر خودش دارد عبارتند از:

الف: پرداختن نفقه ی زن: منظور از نفقه، هزینه هایی است كه برای زندگی متعارف و متعادل زن لازم است؛ مانند هزینه های غذا، لباس، و... نفقه از مسائل مهم و اساسی در فقه اسلامی است. این حق برای زن آن چنان مسلّم است كه اگر مردی نخواهد آن را رعایت كند، از سوی حاكم شرع مجبور به رعایت آن خواهد شد.
ب: هم خوابی با زن: این مسئله را می توان از جمله حقوق خصوصی زن برشمرد. اسلام خواسته است كه شوهر در بستر زن بخوابد و این در هر چهار شب یک شب حق زن بر شوهر است و او نمی تواند از آن استنكاف كند.
روایات ما بیان گر این مطلب هستند كه برخی از زنان به دلیل این كه به این خواسته ی مشروعشان پاسخ مثبت داده نمی شود، تن به آلودگی می دهند.[7] بدان جهت است كه ابوذر از پیغمبر صلی الله علیه و آله پرسید: آمیزش مرد با همسرش با این كه كامرانی است ثواب دارد؟ فرمود: «آری». آن گاه فرمود: «اگر از راه نامشروع كام خود برآری حرام نیست؟» ابوذر گفت: بلی. سپس حضرت فرمود: «پس حلالش هم ثواب دارد».[8]

ج: خوش اخلاقی كردن با زن: از حقوق زن بر شوهر این است كه شوهر برخورد خوش با زن داشته باشد. خداوند متعال همگان را به انس و الفت، رفتار خوش، اخلاق خوب و رعایت عدالت دستور داده و كسی حق ندارد آن را زیر پا بگذارد. و این برخورد خوش داشتن به طرق گوناگون صورت می گیرد؛ نظیر احترام كردن، نرمش در گفتار، مدارا نمودن، رعایت كردن عدالت و... درباره ی احترام و ترك آزار زن درباره ی پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید:
زنان مسرت بخش زندگی شمایند. هر ****** زن بگیرد نباید او را ضایع و تباه كند.[9]

و در حدیثی دیگر در این زمینه از پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله نقل شده است كه می فرماید:
در بهشت درجه ای است كه به آن نرسید مگر زمام دار عادل یا خوش رفتار با خویشاوندان یا عیالوار صابر.[10]

د: خودآرایی مرد برای زن: مرد وظیفه دارد خود را برای همسر بیاراید، و لباس مورد علاقه ی همسر را بپوشد همان گونه كه طالب آراستگی همسرش می باشد. امام هشتم علیه السلام از پدرانش نقل می كند:
زنان بنی اسرائیل از عفت و تقوا دست كشیدند و هیچ علتی نداشت جز این كه شوهرانشان خود را برای آنان نمی آراستند. زن هم از مرد همان انتظاری را دارد كه مرد از او دارد.[11]

سوء استفاده از حقوق در برابر دیگری مساله ای است که باید هنگام انتخاب همسر به آن عنایت کرد. حقوق و وظایف در دین اسلام جهت پایمال نشدن حق یکی از طرفین و دوری از اختلاف و تضییع همدیگر وضع شده است.
خروج زن از خانه را فقها، از جمله حضرت امام خمینى هر چند نوعا به صورت مطلق، مشروط به اذن شوهر كرده‌‏اند، مگر اینكه در ضمن عقد توافق دیگرى شده باشد، ولى برخى از فقها آن را مطلق و در همه موارد ندانسته‏‌اند. از مراجع گذشته حضرت آیت‌‏اللّه‏ حاج سیدابوالقاسم خویى، در صورتى كه خارج شدن زن مانع حق استمتاع شوهر باشد آن را منوط به اذن دانسته و در غیر، آن را مقتضاى احتیاط شمرده است.
آخرین ويرايش توسط 1 on paridaryai196, ويرايش شده در 0.
* ملیکای من هدیه خدا و بیمه آقا امام رضا (ع) *

ممنونم خدا جون... واسه این تجربه منحصر به فرد که شبیه هیچ حس دیگه ای نیست...

Re: %%% نقش محبت در زندگی خانوادگی %%%

#8
بخش اوّل، وظایف اخلاقی:

وظایف اخلاقی زن به زبان روایات در دو بخش ارزش و اهمیت وظایف شوهر داری، و خود وظایف طرح می شود:

1. ارزش و اهمیت شوهر داری:


الف) پیامبر (ص) فرمود: اگر سجده کردن برای غیر خدا جایز بود، هر آیینه به زن دستور می دادم که به شوهرش سجده کند.

ب) حق شوهر بر زن، از هر حق دیگری بیشتر و برتر است.

ج) جهاد زن، تحمل او بر آزارهای شوهر است.

د) زن نباید شوهرش را غضبناک کند و لو شوهرش او را آزرده باشد.

هـ) زنی که شوهرش از او ناراضی باشد، ‌اعمال او مورد قبول واقع نمی شود.

و) زنی که قدردان شوهرش نباشد، ثوابی برای اعمال او نیست. [7]


2. وظایف اخلاقی شوهرداری:

الف) زن نباید میل و نظر به غیر شوهرش داشته باشد و الاّ نزد خدا زنا کار محسوب می شود.

ب) زن باید پاسخ گوی نیازهای جسمی و بهره های شهوی مرد و لو در پشت پالان شتر باشد و هر بامداد و شامگاه در صورت درخواست مرد، خود را بر او عرضه کند و الاّ مورد لعن فرشتگان خواهد بود.

ج) زن بدون اجازه شوهرش، نباید روزه ی مستحبی بگیرد. بدیهی است این از باب مثال است و الاّ هر امر مستحبی این گونه خواهد بود.

د) طولانی شدن نماز زن، نباید مانع پاسخ گویی سریع نیازهای مرد باشد.

هـ) زن نباید، بدون اجازه ی شوهرش، چیزی ولو صدقه،‌ به کسی بدهد.

ح) زن بدون اجازه ی شوهرش، نباید از خانه بیرون برود و الاّ مورد لعن فرشتگان آسمان و زمین و فرشتگان رحمت و غضب خواهد بود [8] .

ط) زن آرایش و نمایش برای شوهرش نماید و برای غیر شوهرش بوی خوش استفاده نکند و الاّ نماز او مورد قبول واقع نمی شود. [9]


بخش دوم،وظایف حقوقی و قانونی:

وظایف حقوقی،‌ قانونی زن به دو صورت وظایف مشترک زن و مرد، و وظایف مختص زن بیان می شود:

الف) وظایف مشترک:

1. حسن معاشرت: زن و مرد وظیفه دارند در زندگی مشترک خانوادگی و زناشویی، نسبت به هم خوش رفتار، خوش رو و خوش گو باشند و از هر گونه بدرفتاری، ترش روی و بدگویی دوری نمایند، مگر این که عذر شرعی، قانونی و عرفی داشته باشند.

2. معاضدت (همکاری): زن و مرد باید در پیشبرد و تحکیم زندگی خانوادگی، همکاری و همراهی داشته باشند و معیار این همکاری هم بنابر انتظار عرف و فرهنگ زمان و مکان و موقعیت آن دو است. از باب نمونه،‌ اگر عرف خانه داری، بچه داری، شیردهی بچه را به عهده ی زن می داند و کارهای بیرون خانه را به عهده ی مرد می داند،‌هر دو در این امور محوله،‌ همکاری نمایند.

3. تربیت فرزند: زن و مرد، هر دو موظف اند در حد توانایی و مقتضای عرف زمان و مکان و موقعیت در رشد و پرورش فرزند، کوشش نمایند.

4. وفاداری: زن و مرد نباید رابطه ی نامشروع با فرد دیگری داشته باشند.

ب) وظایف مختص زن نسبت به مرد:

1. پذیرش ریاست شوهر: اگر در زندگی زناشویی و خانوادگی مشکلی و مسئله ای پیش آمد، حل آن با نظر نهایی شوهر است،‌البته این وظیفه ی شوهر، نباید خارج از حسن معاشرت و معاضدت،‌ شرع و قانون باشد و باعث سوء استفاده ی شوهر شود .

2. تمکین [10] زن نسبت به مرد: زن باید در نزدیکی جنسی و دیگر بهره های شهوی مرد با او ، حالت پذیرش و آمادگی در حد توانایی جسمی و روحی، بنابر انتظار عرف داشته باشد. مگر این که دارای عذر شرعی و قانونی مثل عادت زنانگی، مریضی و ... باشد.

3. تبعیت از مرد در محل اقامتگاه و مسکن، مگر این که این اختیار را شوهر به زن واگذار کرده باشد و یا خلاف شأن اجتماعی زن باشد و یا ضرر جانی و جسمی برای زن داشته باشد.

4. تبعیت از مرد، در خروج از منزل و ورود دیگران به منزل،‌ در حد عرف، مگر این که برای انجام تکالیف دینی مثل حج واجب و یا برای انجام مداوا، یا ماندن در خانه ضرر جانی، بدنی و شرافتی،‌برای زن داشته باشد.

5. تبعیت از مرد در اصل شاغل بودن و نوع شغل، در صورتی که خلاف انتظار عرف زمان، مکان و موقعیت و جنسیت زن و مرد باشد.

تا این جا وظایف و مسئولیت زن در قبال شوهر به طور اختصار بیان شد. در ادامه به تناسب به صورت فشرده تعهدات شوهر در برابر زن بیان می شود.

بخش سوم، وظایف مردان در برابر زنان:

وظایف مرد نسبت به زن، در دو بخش وظایف اخلاقی، و وظایف حقوقی بیان می شود.

الف) وظایف اخلاقی از نظر روایات؛ در دو بخش ارزش رفتار نیکو با زنان، و الزامات رفتاری با آنان بیان می شود:

یک) ارزش رفتار نیکو با زنان:

1. دوستی با زنان از اخلاق انبیا بود. [11]

2. اظهار دوستی با زنان، هرگز از یاد آنان نمی رود.

3. گذشت و بخشش نسبت به زنان، اگر رفتار بدی را مرتکب شدند.

4. خوش رویی و خوش رفتاری با زنان.

5. بهترین مردان در نزد ذات حق تعالی،‌ کسی است که بهترین رفتار را با زنان خود داشته باشند.

6. محبوب ترین مردان، کسی است که بیشترین نیکی را نسبت به زن خود نماید.

7. ترس از ذات حق تعالی که مبادا، حق زن خود را به جا نیآورد.


د.) الزامات اخلاقی

1. نگاه به زن به عنوان گل باشد نه خدمت کار، تا طراوت و شادابی آن حفظ شود و کاری فراتر از حد متعارف، از زن خواسته نشود.

2. تهیه ی وسایل بیشتر و بهتر زندگی تزئینی، پوشاکی، خوراکی، به ویژه در ایام عید.

3. مشورت با زن در امور مهمه ی زندگی.

4. رعایت اخلاق و حقوق هم بستری با زن.

ب) وظایف حقوقی:

این وظایف به دو صورت مشترک و خصوصی می باشد، که قسم اوّل آن در وظایف حقوقی مشترک زن و مرد گذشت.


بخش چهارم، وظایف حقوقی مختص مرد نسبت به زن:

الف) وظایف مالی و پرداخت نفقه:

1. تهیه ی غذا، در حد متعارف زمان، مکان و موقعیت متناسب زن.

2. تهیه ی پوشاک، در حد متعارف زمان،‌ مکان و موقعیت متناسب زن.

3. تهیه ی وسایل آرایشی و تزیینی، در حد متعارف زمان،‌ مکان و موقعیت متناسب زن.

4. تهیه ی مسکن،‌ در حد متعارف زمان، مکان و موقعیت متناسب زن.

5. تهیه ی لوازم منزل در حد متناسب زمان،‌ مکان و موقعیت متناسب زن.

6. تهیه ی خدمتکار، اگر شأن اجتماعی و خانوادگی زن اقتضا دارد و یا اگر مریض است.

7. مداوای بیماری زن،‌اگر زن مریض شد. [12]

ب) وظایف زناشویی و هم بستری مرد، نسبت به زن.

قانون در این مورد ساکت است و به عبارت حسن معاشرت اکتفاء کرده است.

اما فقها در دو قسمت؛ به این بحث پرداخته اند:

1. حق زن بر شوهر این است که اگر زن باکره است، پس از عروسی،‌هفت شب را نزد او بماند و اگر ثبیه باشد سه شب و پس از آن اگر دارای یک زن است،‌ باید هر چهار شب یک شب نزد او بماند و سه شب دیگر آزاد است و هر گاه دارای چند زن است. باید نزد هر یک شبی را از چهار شب بگذراند، [13] و ...

2. نزدیکی جنسی: شوهر مکلف است، هر چهار ماه یک بار با زن خود نزدیکی جنسی نماید و این از حقوق زن محسوب می شود.
* ملیکای من هدیه خدا و بیمه آقا امام رضا (ع) *

ممنونم خدا جون... واسه این تجربه منحصر به فرد که شبیه هیچ حس دیگه ای نیست...

Re: %%% نقش محبت در زندگی خانوادگی %%%

#9
سوال و جواب :


1- سـؤ ال : چـنـديـن سـال اسـت كـه ازدواج كـرده ام ، خـودم خـيـلى دنـبـال مـسـائل ديـنى و شرعى هستم و مقلد امام مى باشم ؛ ولى متاءسفانه همسرم زياد، به مـسـائل ديـنـى اهـمـيت نمى دهد و بعضى اوقات پس از سر و صداى زياد يك دفعه نماز مى خواند و چند دفعه نمى خواند و اين امر مرا زياد رنج مى دهد، در اينجا وظيفه من چيست ؟
1 - آيا خوردن غذايى كه او درست مى كند از نظر شرعى جايز است ؟
2 - آيا در اين مورد، در روز قيامت مسؤ ول نيستم ؟
3 - آيا در اثر بى توجهى او به دين ، بايد او را طلاق بدهم ؟
جـواب : اگـر مـنكر خدا يا رسول يا يكى از ضروريات (1) دين نيست پاك اسـت و بـايـد او را امـر بـه معروف كنيد و اگر مؤ ثر نباشد شما معذور هستيد و لازم نيست طلاق دهيد، اختيار طلاق در دست خود شماست .
امام : كتاب استفتائات ، ج 1، ص 487، سؤ ال 15.
بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم :
استفتاء
2- سـؤ ال : زنـى كـه بـه مـسـائل شـرعـى مـثل نماز و ديگر مسائل بى اهميت باشد، به خصوص نماز صبح را هيچگاه به پا نمى دارد، وظيفه شرعى شوهرش چيست ؟
جواب : بايد او را امر به معروف نماييد و به خواندن نماز وادارش ‍ كنيد.
امام : كتاب استفتائات ، ج 1، ص 487، سؤ ال 16.
بهجت - تبريزى - فاضل : (2)
3- مـساءله : مردى كه از پدر و مادر مسلمان به دنيا آمده ، اگر مرتد شود، عقد او با زنش باطل مى شود، خواه با عيالش نزديكى كرده باشد يا نه .
امـام : تـوضـيـح المـسـائل ، مـسـاءله 2449 و تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، القول فى الكفر، مساءله 5.
بهجت : توضيح المسائل ، مساءله 1947.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2458.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2515.
مكارم : توضيح المسائل ، مساءله 2097 و استفتاء.
4- مساءله : مردى كه از پدر و مادر غير مسلمان به دنيا آمده ، و مسلمان شده اگر پيش از نزديكى با عيالش مرتد شود عقد او باطل مى گردد و اگر بعد از نزديكى مرتد شود چـنـانچه زن در سن زنهايى باشد كه حيض مى بينند، بايد آن زن به مقدارى كه در احكام طلاق گفته شده است عده نگه دارد، پس اگر پيش از تمام شدن عده زن شوهر مسلمان شود، عقد باقى وگرنه باطل است .
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، مـسـاءله 5 و تـوضـيـح المسائل ، مساءله 2450.
تبريزى - فاضل : (3)
5- مـسـاءله : اگـر زن مـسـلمـانـى مـرتـد شـود عـقـد او بـا شـوهـرش باطل مى شود. اعم از اينكه پدر و مادر او مسلمان باشند يا نباشند و اعم از اينكه شوهرش بـا او نـزديـكـى كـرده باشد يا نه . اما اگر بعد از نزديكى مرتد شود و يائسه نباشد بـايـد بـه دسـتورى كه در احكام طلاق گفته شده است عده نگه دارد، پس اگر در بين عده مـسـلمـان شـود عـقـد بـاقـى و اگـر تـا آخـر عـده مـرتـد بـمـانـد عـقـد باطل است .
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، القـول فـى الكـفـر، مـسـاءله 5 و تـوضـيـح المسائل ، مساءله 2448.
بهجت : توضيح المسائل ، مساءله 1949.
تبريزى : (4)
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2514.
6- سـؤ ال : اگـر زن يـا مردى ادعا كند كه مسلمان شده و شهادتين را بـگـويـد آيـا يـك مسلمان مى تواند با او ازدواج كند؟ اگر چه مطمئن نباشد او واقعا مسلمان شده يا نه .
جـواب : كـسـى كـه شـهـادتـيـن را اعـتـراف دارد و قول و يا عملى كه موجب ارتداد مى شود و از او سر نزده ، محكوم به طهارت است و ازدواج با او اشكال ندارد.
امـام : بـا اسـتـفـاده از كـتـاب اسـتـفـتـائات ، ج 1، ص 105، سـؤ ال 276.
تبريزى : صراط النجاة ، سؤ ال 828.
7- سـؤ ال : اگـر زن بـعـد از ازدواج بـفـهمد شوهر او مسلمان نيست ، حكمش چيست ؟
جواب :
تبريزى : نكاح مزبور باطل است .
استفتاء
مـكـارم : نـمـى تـوانـد بـا او زنـدگـى كـنـد و ازدواجـش باطل است .
استفتاء
8- سؤ ال : اگر زن غير مسلمان ، مسلمان شود و با مرد مسلمان ازدواج كند (به عقد دايم ) لكن بعد معلوم شود اصلا مسلمان نشده بوده و صورى ايمان آورده . آيا عقد او باطل است ؟
جواب : تبريزى : ملاك در اسلام شخص ، اقرار به شهادتين است به زبان . و اعتقاد قلبى از شرايط ايمان مى باشد و مادامى كه اظهار بر خلاف نكرده محكوم به اسلام است و عقد آن صحيح است .
استفتاء
9- مـسـاءله : جـايـز نـيـسـت زن يا شوهر عكسى را كه مى داند ديدن آن براى ديگرى حرام است به او نشان بدهد.
امام : استفتاء
o در نتيجه : زن نمى تواند عكس خانمهاى بى حجاب را كه ديدن آن براى شوهرش جايز نيست به او نشان دهد. (مانند بعضى عكسهاى آلبوم خانوادگى )
10- سـؤ ال : آيا بر زن و شوهر جايز است در حالى كه تنها هستند به فيلمهاى جنسى و يا عكسهاى مستهجن نگاه كنند؟
جواب : تبريزى : ظاهر اين است كه جايز نيست .
صراط النجاة : سؤ ال 895.
11- سـؤ ال : آيـا بـراى زن جـايز است زيبايى هاى زنان نامحرم را براى شوهرش تعريف كند؟
جـواب : تـبـريـزى : اگـر شـوهـر آن زنـهـا را مـى شـنـاسـد، اشـكـال دارد و اگر نمى شناسد در صورتى كه آن زن شوهر دارد بنابر احتياط مستحب از اين كار پرهيز كند.
صراط النجاة ، سؤ ال 896.
12- مساءله : دروغ گفتن به زن اگر چه براى جلب محبت او باشد جايز نيست . ولى توريه در اينگونه موارد اشكال ندارد.
امـام : بـا اسـتـفـاده از اسـتـفـتـائات ، ج 2، ص 617، سـؤ ال 5.
امام - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
13- سؤ ال : آيا خلف وعده نسبت به همسر و فرزندان جايز است ؟
جواب : خلف وعده حرام نيست .
امـام : بـا اسـتـفـاده از اسـتـفـتـائات ، ج 2، ص 617، سـؤ ال 5.
امام - فاضل : استفتاء.
مكارم - تبريزى (5)
14- سـؤ ال : آيـا تـعريف كردن صحنه هاى محرك براى شوهر و يا براى زن جايز است ؟ اگر چه به قصد تحريك باشد؟
جواب :
تبريزى : اگر مشتمل بر امر حرامى نباشد مانعى ندارد. استفتاء.
فـاضـل : در صـورتى كه تعريف كننده خود زن يا شوهر باشد به قصد تحريك مانعى ندارد.
استفتاء.
15- سـؤ ال : اگـر خـانمى ببيند شوهر او چشم چرانى مى كند و با زنـهـاى نـامـحـرم بـيـش از او گـرم مـى گيرد، آيا مى تواند براى متوجه كردن او به اين عمل زشتش تا مدتى به او تمكين نكند؟
جـواب : فـاضـل : تـمـكـين نكردن جايز نيست و لكن با رعايت مراتب و شرايط نهى از منكر، نهى از منكر كند.
استفتاء
فـاضـل : اگـر حـرف زدن هـيـچـگونه مفسده اى نداشته باشد، و با حقوق شوهر منافاتى نداشته باشد و خلاصه حرف زدن شرعا منهى عنه نباشد، وجهى براى نهى مرد نيست .
استفتاء.
16- سـؤ ال : آيـا زن مـى تـوانـد بـدون اجازه شوهرش به مسجد يا نماز جمعه و يا به طور كلى به مجالس مذهبى برود؟
جواب : بهجت - تبريزى : اگر فرا گفتن احكام شرعيه متوقف بر خارج شدن از خانه بـاشد، مى تواند خارج شود، اما اگر بيرون رفتن براى غير احكام باشد نمى تواند از منزل بدون اذن شوهر خارج شود.
تبريزى : استفتاء
بهجت : با استفاده از توضيح المسائل ، مسائل متفرقه ، مساءله 18.
فاضل : اگر شوهر رضايت نداشته باشد بيرون رفتن حرام است .
استفتاء.
17- سـؤ ال : اگـر مـردى به زنش گفت : نبايد با فلان نامحرم حـرف بـزنـى آيا زن مى تواند با آن مرد با رعايت حدود شرعى صحبت كند؟ يا به طور كلى بايد از حرف زدن با او اجتناب كند؟
جـواب : تـبـريزى : سزاوار است زن در امور جايز هم طورى رفتار نمايد كه رضايت شوهر هم تحصيل شود.
استفتاء.
o در نـتـيـجـه : طـبق اين فتوى مستحب است زن در همه امورى كه احتياج به اجازه گرفتن از شوهر ندارد به گونه اى عمل كند كه رضايت شوهر جلب شود.
18- سـؤ ال : آيـا زن مـى تـوانـد بـدون اجـازه شـوهـرش بـراى فراگيرى مسائل شرعى از خانه خارج شود و يا به مسجد و يا مجالس مذهبى برود؟
جواب :
تبريزى : اگر ممكن نيست در منزل احكام شرعيه را فرا گيرد شوهر نمى تواند نهى كند، و زن مـى تـوانـد خـارج شـود. ولى بـراى مـسـجد و غير آن بنابر احتياط بدون اجازه نمى تواند خارج شود. (احتياط وجوبى است ).
استفتاء
فـاضـل : اگـر فـراگـيـرى مـسـائل شرعى از واجبات زن باشد و راهى براى فراگيرى نـدارد جـز بـه خـروج از خـانـه ، و ايـن خروج نيز مفسده اى نداشته باشد، مى تواند به انـدازه ضـرورت و بـه مـقـدار واجب خارج شود. ولى براى مسجد و غيره بدون اجازه شوهر جايز نيست .
استفتاء
19- سؤ ال : اگر مردى به همسرش اجازه ندهد به فيلمهاى خاصى نگاه كند (منظور فيلمهايى است كه مثلا شخص خاص در آن بازى مى كند. البته اگر فيلم مـنـافـى عـفـت و غـير شرعى نباشد) آيا زن مى تواند بدون قصدريبه و تلذذ به آن فيلم نگاه كند؟
جواب :
تـبـريـزى : بـهـتـر اسـت زن در امـور جـايـز هـم طـورى رفـتـار كـند كه رضايت شوهر هم تحصيل شود.
استفتاء
فـاضـل : اگر نگاه كردن منافى با حقوق شوهر نباشد و مفسده همراه نداشته باشد اجازه ندادن وجهى ندارد.
استفتاء.
20- سـؤ ال : آيـا مـردان حـق دارنـد زنـانـشان را مجبور به پوشيدن پوشيه و يا لباس خاصى بكنند؟
جواب :
تـبـريـزى : زن لازم اسـت بـر حـسـب وظـيـفـه شـخـصـى خـود عمل كند. ولى بهتر است رضايت شوهر را بجا آورد.
استفتاء
فـاضـل : اگر به ملاحظه حفظ عفت و عصمت او باشد و يا نهى از پوشيدن لباس خاصى كه پوشيدن آن محرك شهوات و موجب انحراف افراد و موجب بى حيايى و بد حجابى است ، لازم است مرد او را موعظه و نصيحت كند و بر زن است كه نصايح او را گوش دهد.
استفتاء
21- سـؤ ال : اگـر شـوهـر بـه زن بـگـويـد: نـبـايـد در منزل فلان مجلس را بر پا كنى آيا جايز است زن آن مجلس را بر پا نمايد؟ (اعم از اينكه مجلس ‍ مذهبى مانند روضه و... باشد يا غير آن )
جواب :
تبريزى : اگر خانه شوهر است نمى تواند بدون اجازه مجلس بر پا كند.
استفتاء
فاضل : براى انجام واجب شرعى احتياج به اذن ندارد ولى در ساير امور نبايد بدون اذن بيرون برود.
استفتاء
22- سـؤ ال : آيـا مـردان حـق دارنـد زنانشان را از پوشيدن لباسى نهى كنند؟
جواب : فاضل : لباسى كه در شاءن زن است و محذورى ندارد را نهى نكنند.
استفتاء
روابط اقتصادى زن و شوهر
23- سـؤ ال : آيـا اعـضـاى خـانـواده مـوظـف هـسـتـنـد دربـاره حلال بودن درآمد سرپرست خانواده تحقيق و بررسى كنند؟
جـواب : اعـضـاى خـانـواده مـكـلف بـه تـحـقـيـق نـيـسـتـنـد و تـا يـقـيـن بـه وجـود مال حرام در بين اموال حاصل نشود تصرف مانع ندارد.
امام : استفتائات ، ج 2، ص 49، سؤ ال 134.
24- سؤ ال : شوهر من نماز نمى خواند و خمس نمى پردازد:
الف - آيـا پـولى را كـه از او مـى گـيـرم بـرايـم حلال است و يا بايد خمس آن را بپردازم ؟
ب - حـكـم مـواد غذايى كه به منزل مى آورد و يا لباسهايى كه براى من و فرزندانم مى خرد، چيست ؟
ج - حكم اقامت در خانه اى كه او با اين پول تهيه كرده است چيست ؟
جواب : تبريزى : براى شما جايز است .
استفتاء
فـاضـل : اگـر يقين نداشته باشيد كه عين آن پول و عين آن غذا و لباس متعلق خمس است ، بـراى شـمـا اشكالى ندارد و راجع به اقامت در خانه چنين شخصى ، اگر مى توانيد او را نصيحت كنيد و با او مدارا نماييد و اگر مؤ ثر نشد حكم ديگرى دارد.
استفتاء
25- سؤ ال : آيا زن و شوهر مى توانند طبق موازين شرعى و قوانين رسمى چيزى را به يكديگر بفروشند؟
جواب : هر يك مى توانند ملك شرعى ديگرى را از او بخرد.
امـام - بـا اسـتـفـاده از اسـتـفـتـائات ، ج 2، ص 105، سـؤ ال 85.
تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
26- سـؤ ال : آيـا مـرد مـى تـوانـد هـمـسـر خـود را مجبور به فروش اموالش ‍ نمايد، مثلا زن را وادار كند خانه يا ملكش را بفروشد؟
جـواب : حـق نـدارد، و شوهر اختيار همسرش را (در اينگونه موارد) ندارد و طرفين حقوق متقابله اى دارند كه بايد عمل كنند.
امام : استفتائات ، ج 2، ص 78، سؤ ال 27.
تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
27- مساءله : اگر زن يا شوهر چيزى را به ديگرى هبه كنند، تا زمانى كه آن چيز مـوجـود باشد مى توانند آن را پس بگيرند. لكن بنابر احتياط مستحب بهتر است آن را پس نگيرد.
امام - تحرير الوسيله ، ج 2، كتاب الهبه ، مساءله 8.
28- مـسـاءله : در صـبـح هـر روز زن مـالك نـفـقـه هـمـان روز از مال شوهر مى شود، البته به مقدارى كه در آن روز مصرف مى كند. (موارد و مقدار نفقه زن در قـسـمـت حـقـوق ذكـر خـواهـد شـد، مـراجـعـه نـمـايـيـد.) بـنـابـرايـن اگـر مـرد پـول بـيـشـتـرى به زن بدهد كه او به اندازه نفقه خود از آن بردارد، زن زائد بر آن را مالك نيست و شوهر مى تواند آن را از زن پس بگيرد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 10.
تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
29- مـسـاءله : اگـر مـرد نـفـقـه يـك روز يا يك هفته و يا مثلا يك ماه را يك جا به زن بـدهـد، و زن بـا صـرفـه جـويـى و يـا اسـتـفـاده كـردن از پـولهـاى ديگر، مقدارى از اين پول را پس انداز كند، زن مالك آن است و شوهر حق پس گرفتن آن را ندارد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 11.
بهجت : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 1897.
تبريزى : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2421.
فاضل : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2480.
o تـوجـه : مـعـمـولا مـردهـا علاوه بر نفقه زن مخارج بچه ها را هم به زن مى پردازند، در مـسـاءله فـوق ، زن فـقـط صـاحـب آن مـقـدارى از پـول مى شود كه در نفقه خودش صرفه جويى كرده باشد. ولى صاحب مازاد بر مخارج فرزندان نيست . مگر آنكه شوهر آن را به زن تمليك كند.
30- مـساءله : اگر مرد نفقه يك روز زن را نپردازد، در پايان آن روز به مقدار نفقه به گردن مرد، دين مى آيد و به زن مقروض مى شود. چه زن آن را از مرد طلب كرده باشد يا نه .
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 10.
بهجت : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 1897.
تبريزى : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2421.
فاضل : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2480.
31- مـسـاءله : زن مـى تـوانـد نفقاتى را كه شوهر نداده در هر زمانى از او مطالبه كند، و اگر شوهر نپرداخت ، زن مى تواند با مراجعه به حاكم شرع نفقه خود را از شوهر بـگـيرد، و در صورتى كه شوهر نداشته باشد كه نفقه را بپردازد به او مهلت داده مى شود كه هر گاه توان پرداختن پيدا كرد بپردازد.
امـام - تـبـريـزى - فـاضـل - مـكـارم : بـا اسـتـفـاده از مـدارك مـسـاءله قبل .
بهجت : (6)
32- مـسـاءله : اگـر مـردى نـفـقـه زن را نـپـردازد، زن مى تواند از تمكين به شوهر خـوددارى نـمـايـد و هـمـچـنـين مى تواند نزد حاكم رفته تا او شوهر با مجبور به پرداخت مـخـارج زنـدگـى زن كـنـد و اگـر دسـتـرسـى بـه حـاكـم مـمـكـن نـبـاشد، زن مى تواند از اموال مرد به اندازه نفقه خودش بدون اذن او بردارد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، القول فى نفقه الاقارب ، مساءله 14.
33- مـسـاءله : زنـى كـه از شـوهـر اطاعت مى كند (يعنى ناشزه نيست ) اگر مطالبه خـرجـى كـنـد و شـوهـر نـدهـد مى تواند در هر روز به اندازه خرجى آن روز بدون اجازه از مال او بردارد و اگر ممكن نيست چنانچه ناچار باشد معاش خود را تهيه كند، در موقعى كه مشغول تهيه معاش است اطاعت از شوهر بر او واجب نيست .
امام : توضيح المسائل ، مساءله 2416.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2425.
فاضل - مكارم : (7)
34- مساءله : اگر مردى بعد از عقد از پرداخت نفقه معذور شد (يعنى عذرى كه شرع آن را قـبـول كـنـد) زن نـمـى تـوانـد عـقـد را فسخ كند. بله اگر مرد مى تواند نفقه زن را بـپـردازد ولى نـمـى پـردازد، زن مـى تـوانـد طـبـق مـسـاءله قبل عمل نمايد. در هر حال يا حاكم از مال شوهر نفقه زن را مى پردازد و يا اگر زن راضى باشد حاكم از جانب شوهر طلاق را جارى مى كند.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، القول فى الكفر، مساءله 10.
تـبـريـزى - فـاضـل - مـكـارم : بـا اسـتـفـاده از مـدارك مـسـاءله قبل و استفتاء.
35- مساءله : زن نمى تواند نفقه روزهاى آينده را از شوهر طلب نمايد.
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
36- مـسـاءله : نـفـقـه را مـى تـوان بـه صـورت پـول يـا عـيـن بـه زن پـرداخـت ، مـثـلا مـى تـوان غـذا را پـخـتـه يـا نـپـخـتـه و يـا پـول آن را به زن داد و زن نيز مالك آن مى شود و هيچكدام از طرفين حق ندراند ديگرى را ملزوم به پرداخت يا دريافت پول كنند.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فـصـل فـى النـفـقـات ، مسائل 13 و 14.
37- سـؤ ال : آيـا مـرد مـى تـوانـد پـولهايى را كه زن با صرفه جويى در مخارج خانه پس انداز كرده ، از زن طلب كند؟
جـواب : اگـر از نـفقه زن بوده و زن با كم گذاشتن از خود صرفه جويى كرده خير نمى تواند. اما اگر از مخارج بچه ها بوده و يا عنوان ديگرى داشته ، بله مى تواند پس بگيرد.
امام - بهجت - فاضل - مكارم : استفتاء
38- سـؤ ال : اگـر خـانـمـى ماهانه از شوهرش براى مخارج تغذيه خـانـواده پـول مى گيرد ولى هر ماه مقدارى از آن را پس انداز مى كند، آيا مى تواند بدون اذن شوهر براى خودش يا بچه ها با اين پول لباس يا چيز ديگرى بخرد؟
جـواب : اگـر شـوهـر مـاهـيـانه را تمليك زن كرده ، و اختيار مصرف را به او داده و يا مـاهـيـانـه نفقه خود زن است ، بله مى تواند بدون اجازه شوهر آن را خرج كند. اما نسبت به مخارج فرزندان و يا غير آن ، اگر صرفه جويى كند، بايد از شوهر اجازه بگيرد.
امام - بهجت - فاضل - مكارم : استفتاء
39- مـسـاءله : مـخـارج سـفـر زن اگـر بيشتر از مخارج وطن باشد، با شوهر نيست ، ولى اگر شوهر مايل باشد كه زن را سفر ببرد، بايد مخارج سفر او را بدهد.
امام : توضيح المسائل ، مساءله 2415.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2424.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2483.
40- مـسـاءله : وسـايـلى هـمـچـون فـرش ، روانـداز، پـرده ، وسـايـل مـنـزل و هـر آنـچـه را كه مرد به عنوان نفقه در اختيار زن قرار مى دهد اگر عين آن باقى باشد در ملك شوهر است . بنابراين اگر زن ناشزه شود و يا طلاق داده شود، همه آن وسايل به شوهر مسترد مى گردد. مگر آنكه آنها را به زن تمليك كرده باشد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 15.
41- سـؤ ال : شـوهـر من اكثر حقوق خود را خرج دوستان و بستگان و پدر و مادرش مى كند و من و بچه ها را به شدت در مضيغه قرار داده است آيا مى توانم در هر ماه بخشى از حقوقش را از او بگيرم تا آن را صرف ديگران نكند؟
جـواب : شما مى توانيد نفقه هر روز خود را در صبح همان ، روز از او مطالبه نماييد و بـر مـرد نيز واجب است ابتدا نفقه زن و مخارج بچه ها را بپردازد و اگر درآمد زيادترى داشت مى تواند به ديگران ببخشد.
امـام : بـا اسـتـفـاده از تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 20.
42- مـسـاءله : اگـر مـرد فـقـط بـه انـدازه فـقـه پـول يـا امكانات داشته باشد نمى تواند آن را به اقارب خود ببخشد، بله اگر بيش از نفقه داشت مى تواند مازاد را ببخشد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 20.
43- مـسـاءله : تـصرف در اموال شوهر بدون اذن او جايز نيست مگر آنكه زن علم به رضـايـت او داشـتـه بـاشـد. و هـمـيـنـطـور تـصـرف مـرد در اموال زن .
امـام : بـا اسـتـفـاده از تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب غـصـب ، مسائل 6 و 7.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2424.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2483.
o در نـتـيـجـه : در صـورتـى كـه مـرد نفقه زن را مى پردازد، زن نمى تواند بدون اجازه شـوهـر دسـت در جـيـب او كـرده پـول بـردارد؛ و يـا از وسـائل او اعـم از جـوراب ، انـواع لبـاس يـا وسـايـل مـنـزل يـا هـر آنـچـه كـه مـتعلق به شوهر است استفاده نمايد. البته اگر زن بداند كه و شوهر راضى است مى تواند در اموال او تصرف كند، اگر اجازه نگرفته باشد.
و هـمينطور مرد حق ندارد بدون اجازه زن در اموال او تصرف كند. مثلا زينت آلات او را بدون اجـازه او بـفـروشد و يا اگر صاحب ملك يا مستغلاتى است آنها را بدون اجازه زن تصرف كند و...
البـتـه در ايـن مـوارد، تصرف در مواد خوراكى جهت خوردن استثناء شده است . زيرا در مواد خـوراكـى كـافـى اسـت انـسـان عـلم بـه عـدم رضـايـت صـاحـب مال نداشته باشد ولى علم به رضايت او لازم نيست .
44- مساءله : اگر منزل ملك شوهر باشد، زن اجازه ندارد كسى را كه شوهر راضى نيست به خانه او بيايد، دعوت كند. اگر چه آن شخص از بستگان نزديك باشد.
امام : با استفاده از تحرير الوسيله ، كتاب غصب ، مساءله 6.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2424.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2483.
o در نـتـيـجـه : اگـر شـوهـر بـگويد راضى نيستم فلان شخص را دعوت كنى ، زن اجازه ندارد او را جهت آمدن به منزل دعوت نمايد. البته اگر او خودش آمد بر زن واجب نيست او را به منزل راه ندهد.
45- مساءله : اگر منزل ملك زن باشد، شوهر نمى تواند زن را از دعوت بستگان و نـزديـكـانش نهى كند، مگر آنكه اين كار با حقوق مرد منافات داشته باشد. البته مرد مى تـوانـد بـه زن اجـازه نـدهـد كـه از وسـائل و يـا از پول و يا امكاناتى كه جزء اموال مرد است استفاده نمايد.
امام - تبريزى - با استفاده از مدارك مساءله قبل .
o توضيح : از آنجا كه مرد فقط داراى حقوق خاصى نسبت به زن مى باشد و اجازه ندارد در موارد غير آن ، زن را امر و نهى كند، بنابراين اگر به زن بگويد فلان شخص را به مـنـزل دعـوت نكن ، در صورتى كه منزل ملك زن باشد، اطاعت از او واجب نيست . مشروط به آنـكه اين دعوت با حقوق مرد منافات نداشته باشد و يا مثلا اگر وظايف زن در خانه نسبت بـه مـرد بـه واسـطـه ايـن دعـوت تـرك نـشـود و يـا مـوجـب اسـتـفـاده از وسـائل ايـن دعـوت تـرك نـشـود و يـا مـوجـب اسـتـفـاده از وسائل و اموال مرد نگردد. اگر چه بهتر است در اين صورت رضايت شوهر را كسب كند.
بـنـابـرايـن ، اگر اين دعوت موجب هتك حرمت زن يا شوهر مى شود و يا لطمه به آبرو يا نـامـوس خـانواده مى زند و يا موجب مى گردد كه خداى نكرده تعلق زن نسبت به شوهر كم شـود، در نتيجه حقوق مرد را، مانند آرايش كردن و يا دور كردن منافرات از خود و... را به خوبى ادا ننمايد، دعوت كردن جايز نيست و زن بايد شوهر را اطاعت كند.
46- سـؤ ال : اگـر زنـى بـدون اجـازه شـوهـرش از پـول يـا مال او بردارد ولى مى داند شوهرش راضى است ، آيا گرفتن اجازه واجب است يا بـه هـمـيـن اطـمـيـنـان مـى تـوانـد اكـتـفـا كـنـد؟ و در صـورتـى كـه احتمال دهد او راضى است ،
حكم چگونه است ؟
جـواب : بـا احـراز رضـايـت مـانـعـى نـدارد. ولى در صـورت احتمال ، جايز نيست .
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء.
47- سـؤ ال : آيـا جايز است زن از پولى كه شوهرش براى مخارج خانه مى دهد در منزل مجلس روضه يا ختم انعام و يا مانند اينگونه مجالس برپا كند؟
جـواب : اگـر شـوهـر پـول را تـمـليك زن كرده و اختيار مصرف آن را به زن داده ، يا بداند شوهر راضى است مانعى ندارد و الا جايز نيست .
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء.
48- سـؤ ال : بـر پـا كردن مهمانى يا مجالس جشن ميلاد ائمه عليهم السـلام و يـا مـجـالس عـزادارى بـدون اجـازه شـوهـر در منزل براى زن چگونه است ؟ و اگر شوهر راضى نباشد حكم چيست ؟
جـواب : بـدون اذن شـوهـر جـايـز نـيـسـت و دعـوت كـردن بـيـگـانـه و ورود بـه منزل شوهر بدون اذن جايز نيست ، مگر احراز رضايت شود.
امـام : بـا اسـتـفـاده از تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب غـصـب ، مسائل 6 و 7.
بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء.
49- سؤ ال : آيا شرط بندى بين زن و شوهر جايز است ؟
جواب : اگر مراد از شرط بندى قمار و برد و باخت است ، جايز نيست .
بهجت - فاضل - مكارم .
استفتاء
نذر، عهد و قسم
50- مساءله : نذر يا عهد زن بدون اجازه شوهرش صحيح نيست ، اگر چه بخواهد از مال خودش آن را اداء كند.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، القـول فـى النـذر، مـسـاءله 3 و تـوضـيـح المسائل ، مساءله 2644.
بهجت - توضيح المسائل ، مساءله 2136.
تبريزى - فاضل - مكارم : (8)
51- مـسـاءله : اگر شوهر به زنش اجازه داد نذر كند و او نذر كرد، نمى تواند نذر او را باطل كند؛ و يا نمى تواند مانع وفاى به نذرش گردد.
امام : توضيح المسائل ، مساءله 2645.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2654.
فاضل - مكارم : (9)
52- سـؤ ال : ايـنجانب كارمند هستم و حقوق مى گيرم ، آيا مى توانم بدون اجازه شوهرم مقدارى از اين حقوق را نذر كنم ؟
جواب : نذر بدون اجازه شوهر باطل است .
امام : كتاب استفتائات ، ج 2، نذر، سؤ الات 10 و 11.
بهجت : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2136.
تبريزى : فاضل - مكارم : (10)
53- سـؤ ال : مـن بـدون اجـازه شـوهـرم نـذر كـردم اگـر خدا حاجت مرا بدهد، فلان مقدار پول در فلان مورد مصرف كنم و چند ركعت نماز بخوانم و چند روز روزه بگيرم ، ولى براى هيچكدام از شوهرم اجازه نگرفتم ، مساءله را با او در ميان گذاردم و او اجازه داد. آيا نذر من با اجازه او درست مى شود يا نه ؟
جواب : نذر بدون اذن شوهر باطل است و اجازه بعدى آن را تصحيح نمى كند.
54- مـساءله : اگر زن بدون اجازه شوهر قسم بخورد بعيد نيست كه قسم او صحيح نباشد لكن نبايد احتياط را ترك كند (وجوبا).
55- مساءله : اگر شوهر از قسم خوردن زن نهى كند قسم او صحيح نيست .
* ملیکای من هدیه خدا و بیمه آقا امام رضا (ع) *

ممنونم خدا جون... واسه این تجربه منحصر به فرد که شبیه هیچ حس دیگه ای نیست...

Re: %%% نقش محبت در زندگی خانوادگی %%%

#10
56- سـؤ ال : آيـا زن مـى تـوانـد از مال خودش بدون اذن شوهرش به كسى ببخشد (هبه كند)؟
جواب : هبه او از مال خودش صحيح است حتى اگر شوهر او را نهى كند.
امـام : بـا اسـتـفـاده از كـتـاب اسـتـفـتـائات ، ج 2، نـذر، سـؤ ال 11.
57- سـؤ ال : اگـر زنـى مهر خود را به شوهر ببخشد بعد پشيمان شود مى تواند آنرا از شوهر طلب كند؟
جواب :
تبريزى ، اگر مهر در ذمه شوهر بوده و ابراء كرده نمى تواند مطالبه كند، و اگر عين خارجى بوده و بخشيده و در اختيار او قرار داده بنابر احتياط نمى تواند پس بگيرد.
استفتاء
فـاضـل : اگـر مـهـريـه بر ذمه شوهر باشد با بخشيدن آن ديگر جاى برگشت نيست . و اگـر مـهـريـه مـانـنـد خـانه ، زمين و امثال آنها باشد و در اختيار شوهر قرار داده باشد مى تواند رجوع كند و پس بگيرد.
استفتاء
58- سـؤ ال : اگر در عقد شرط شود پرداخت مهريه از ناحيه شوهر عـنـدالاسـتـطـاعـه باشد، آيا زن مى تواند على رغم عدم قدرت شوهر بر پرداخت مهر، آن را از او طلب كند؟
جواب :
فاضل : در صورت عدم قدرت زوج ، زوجه نمى تواند مطالبه نمايد.
استفتاء
تـبـريـزى : در صـورت عـدم اسـتـطـاعت ، زن نمى تواند مهر را مطالبه كند حتى در ليله زفاف .
استفتاء
اختلافات زن و شوهر
59- سؤ ال : اگر زنى در زندگى اولا اطاعت از شوهر نكرد، ثانيا بـراى شـوهـرش ارزش قائل نبود، ثالثا اسرار زندگى را در همه جا فاش نمود، رابعا در زندگى مرتب دروغ گفت : تكليف مرد از نظر شرعى با چنين زنى چيست ؟
جواب : بايد او را امر به معروف و نهى از منكر نماييد.
امـام : از كـتـاب اسـتـفـتـائات ، ج 1، ص 481، سـؤ ال 14.
بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
60- مـسـاءله : اگـر هـيـچـيـك از زن و شـوهـر بـه وظـايـف خـود عـمـل نـكـنـند، به گونه اى كه ترس از جدا شدن آنها از يكديگر باشد، بايد يك نفر از خانواده مرد و يك نفر از خانواده زن براى اصلاح بين اين دو نفر تعيين شوند كه حكم بين اين دو باشند. و بر اين دو نفر حاكم واجب است درباره درگيرى اين زن و شوهر تحقيق به عـمـل آورنـد، سـپـس هـر چـه آن دو حكم راءى دادند در صورتى كه مشروع باشد، بر زن و شـوهـر لازم الاجـراء مـى شـود و بـايـد بـدان عـمل كنند. مثلا اگر با شوهر شرط كنند كه همسرش را در فلان خانه مخصوص ، يا نزد پدر و مادر او مسكن دهد، و يا مادر و خواهر خود را بـا وى هـمـخـانه نكند، يا در فلان مدت مهريه يا ساير مطالباتش را بپردازد، شوهر بايد بپذيرد و آنها را انجام دهد، ولى هر گونه حكم غير مشروع لازم الاجراء نيست و نبايد زن و شـوهـر بـدان مـلتـزم شـونـد. مـثـلا شـرط كنند شوهر حقوق ساير اعضاى خانواده را بپردازد و يا زن بتواند بدون اجازه شوهر از خانه خارج شود و...
امام : تحرير الوسيله ، ج 2، كتاب نكاح ، فى النشوز، مساءله 4.
61- مـسـاءله : بـنابر احتياط واجب ، بايد يكى از دو حكم از خانواده مرد و ديگرى از خـانـواده زن بـاشـد ولى اگر هر يك از زوجين كسى را از بستگان خود نداشته باشند، يا كـسـى بـاشـد ولى صـلاحـيـت حـكـمـيـت نداشته باشد، مى توانند از غير خانواده ، كسى را بـرگـزيـنـنـد و شـرط نـيست كه از هر طرف تنها يك حكم ، بلكه در صورتى كه مصلحت اقتضاء كند، مى توانند چند نفر را حكم قرار دهند.
امام : همان مدرك مساءله قبل .
62- مـسـاءله : دو حـكـم حق ندارند به جدايى بين زن و شوهر حكم كنند مگر اينكه در هـنـگام انتخاب ، به آن دو شرط شود كه اگر بخواهند ميان آن دو اصلاح كنند و يا آنها را از هـم جـدا كـنند، كه البته اگر راءى به جدايى دادند، اين حكم به غير از راه اطلاق آنهم با جمع بودن تمام شرايطش ممكن نخواهد بود.
امام : مدرك مساءله قبل .
63- سـؤ ال : آيـا شـوهـر مـى تـوانـد در مقابل ديگران عيوب زنش را بگويد و او را تحقير كند، اگر چه به شوخى باشد؟
جواب :
تبريزى : غيبت كردن مؤ من و نيز تحقير مؤ من و كارى كه موجب اذيت او مى شود جايز نيست .
استفتاء
64- سـؤ ال : آيـا زن مـى تـوانـد در مـقـابل ديگران عيوب شوهرش را بگويد و با او را تحقير كند؟ اعم از اينكه شوهر حضور داشته باشد يا نه و اعم از اينكه شوخى باشد يا جدى .
جـواب : تـبـريـزى ، غـيـبـت كـردن مؤ من و نيز تحقير مؤ من و كارى كه موجب اذيت او مى شود، جازى نيست .
استفتاء
o در نتيجه : بنابراين فتوا زن و شوهر نمى توانند يكديگر را تحقير نمايند. به طور مثال مرد نمى تواند با به رخ كشيدن زنان ديگر، زن خود را تحقير كند و با اجازه ندارد در مقابل ديگران كارى كند و يا حرفى بزند كه زنش تحقير شود. همچنين زن اجازه ندارد عـيـوب مـرد را نزد زنهاى ديگر به گونه اى بيان كند كه يا غيبت شود و يا موجب تحقير شـوهـر گـردد. بـنـابـرايـن ، ايـراد گـرفـتـن از يـكـديـگـر در مـقـابـل ديـگـران بـى اعـتـنـايـى كـردن بـه يـكـديـگـر، تـرجـيـح بـدون دليـل ديگران به گونه اى كه موجب تحقير همسر گردد و مواردى نظير اينها، جازى نيست و زن و شوهر بايد به شدت از اينگونه امور خوددارى نمايند.
65- سؤ ال : حكم توهين كردن زن به شوهر يا به عكس چيست ؟
جواب : تبريزى : تحقير و توهين به مؤ من جايز نيست ، زن باشد يا مرد.
استفتاء
66- سؤ ال : آيا زن اجازه دارد شوهر خود را كتك بزند؟
جواب : زن چنين حقى ندارد.
امام : تحرير الوسيله ، القول فى النشوز، مساءله 2.
بهجت - فاضل - مكارم : استفتاء
تبريزى : (13)
67- سـؤ ال : آيـا زن مـى تـوانـد اسـرار و مسائل خانوادگى را كه بين خود و شوهرش هست ، براى ديگران تعريف كند؟
جواب : مكارم : افشاى اسرار مؤ من ، جايز نيست
استفتاء
68- مساءله : زن تحت هيچ شرايطى حتى موقعى كه مرد حقوق او را نپردازد، حق قهر كردن با شوهر را ندارد.
امام : با استفاده از تحرير الوسيله ، القول فى النشوز، مساءله 2.
o در نـتـيـجـه : خانمهاى محترم بايد بدانند، جايز نيست تحت هيچ شرايطى با شوهر خود قـهـر كـنـنـد. يـعـنـى با او صحبت نكنند و يا بستر خود را از شوهر جدا كنند و... البته در صـورتـى كـه شوهر حق او را ادا نمى كند (همانگونه كه در بخش نشوز گفته خواهد شد) بـايـد به حاكم مراجعه نمايد. بنابراين ، اگر جايز نباشد زن با مردى كه ناشزه شده قـهـر كـنـد بـه طـريـق اولى در اخـتلافاتى كه مربوط به سليقه و يا نظرات هر يك از زوجين است ، حق قهر كردن را ندارد.
حقوق و روابط زن و شوهر
69- مساءله : حقوق زن نسبت به شوهر عبارتند از:
الف - تهيه غذا به اندازه متعارف .
ب - تهيه پوشاك به اندازه شاءن زن .
ج - تهيه وسايل مورد لزوم خانه .
د - تهيه مسكن متناسب با شاءن و منزلت اجتماعى زن .
و - خوش رويى و خوش رفتارى با زن .
ز - تعليم احكام و مسائل اعتقادى (به وجوب كفايى ).
ح - حداقل هر چهار ماه يكبار با او آميزش كند.
الف : تهيه غذا
70 - مـسـاءله : مـقدار غذا و كميت آن به اندازه اى است كه زن را سير كند و در جنس آن بايد رجوع شود به آنچه كه براى مثال او در شهرش متعارف است .
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 8.
71- مـسـاءله : اگـر غـذايـى مـتـناسب با مزاج زن باشد و يا زن به خوردن آن عادت داشـتـه باشد به گونه اى كه ترك آن موجب ضرر براى او گردد، بر مرد واجب است آن غذا را براى زن تهيه نمايد.
امام : مدرك مساءله قبل
o در نتيجه : اگر زن عادت كرده باشد در خانه پدرش نوع خاصى از غذا را بخورد و يا بياشامد مثلا هميشه گوشت مى خورد و يا نوع خاصى از غذا و يا هر چيز ديگر به گونه اى كـه اگـر غـير آن باشد به علت عادتى كه دارد برايش ‍ ضرر داشته باشد، بر مرد واجـب اسـت هـمان برنامه غذايى را برايش فراهم نمايد، مگر آن كه زن به غير آن راضى باشد.
72- مـسـاءله : بـر مـرد واجـب اسـت چـيـزهـايـى غير از غذا را كه زن عادت دارد استفاده نـمـايـد، از قـبـيـل چـاى ، قـهوه ، تنباكو و... را نيز اگر براى ترك آن ضرر دارد، تهيه نمايد.
امام : تحرير الوسيله ، نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 8.
73- مـسـاءله : بـر مـرد واجـب اسـت آنـچـه كـه از مـيـوه هـاى مـخـتـلف در فصلها براى مثل زن متعارف است براى او فراهم نمايد.
امام : مدرك مساءله قبل .
74- مـسـاءله : زن مـى تـوانـد به دو گونه غذا را از شوهر طلب نمايد يا به طور مـتـعـارف در خـانه شوهر با همديگر بخورند و بر سر يك سفره باشند و يا اينكه فقط نـفـقـه خودش را طلب نمايد و به تنهايى بخورد و يا هر كار ديگرى كه مى خواهد با آن بكند. و شوهرش حق ندارد زن را به شكل اول يا دوم ملزم نمايد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 12.
75- مـسـاءله : شـوهـر نـيز مى تواند دو گونه غذا را به زن بدهد، غذايى كه آماده خـوردن اسـت مانند، نان ، خرما، غذاى پخته و يا هر چيزى كه آماده خوردن باشد و يا اينكه چيزى است كه براى خوردن بايد پخته شود و يا آماده گردد. و زن حق ندارد شوهر را به هر كدام ملزم نمايد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 13.
76- مساءله : اگر براى طبخ غذا احتياج به هيزم ، نفت و يا هر چيز ديگر مانند ادويه ، نـمـك و... بـاشـد بر مرد واجب است آن را نيز براى زن تهيه نمايد. البته نبايد آن چيز خلاف متعارف باشد.
77- مـسـاءله : زن حـق نـدارد شـوهـر را مـلزوم كـنـد بـه جـاى غـذا، پـول آن را بـه او بـدهـد لكـن اگـر هـر دو بـه دادن پول توافق كردند و زن آن را تحويل بگيرد مالكش مى شود و تكليف از شوهر ساقط مى گردد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 14.
78- سـؤ ال : زن مـن مرتب مى گويد بايد از فلان فروشگاه ، مواد غـذايـى بـخـرم و يـا بـايد در فلان رستوران غذا بخوريم . با توجه به اينكه پرداخت هـزيـنـه اين غذاها براى من بسيار مشكل است ، آيا بر من واجب است همانگونه كه او مى خواهد عمل نمايم ؟
جـواب : شـمـا مـخـتـاريـد كـه مـواد اوليـه غـذا و يـا غـذاى طـبـخ شـده و يـا پول آن را به او بدهيد، البته بايد شؤ ونات او را رعايت نماييد. و بيش از آن چيزى به عهده شما نيست .
امـام : بـا اسـتـفـاده از تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فصل فى النفقات ، مسائل 8، 12، 13 و 14.
ب : تهيه پوشاك
79- مـسـاءله : مـقـدار و نـوع لباس نيز به علت تنوع و اختلاف زياد بين آنها، به انـدازه اى بـر مـرد واجـب اسـت كـه مـنـاسـب شـاءن زن بـاشـد. بـنـابـراين مرد بايد براى فـصول مختلف لباسى متناسب حال زن و شؤ ونات خانوادگى او تهيه نمايد؛ و اگر زن از صـاحـبان تجمل باشد واجب است بر مرد علاوه بر لباس ‍ بدن لباسى ديگر به حسب حال امثال او برايش تهيه كند.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 8.
o تـوجـه : در صـورتـى بـر مـرد واجب است لباس متناسب با شاءن و موقعيت اجتماعى زن تـهـيـه كـنـد كـه ايـن كـار مـنـجـر بـه فـعـل حـرامـى نـگـردد. مـثـلا اگـر زن قـبـل از ازدواج لبـاس شـهـرت مـى پـوشـيـده و يـا مـثـلا در مـقـابـل نـامـحـرم جـوراب نـازك پـوشيده و يا لباس را اگر چه متناسب شاءن اوست براى خودنمايى به نامحرم استفاده مى كند و... و امثال آن بر مرد واجب نيست آنها را تهيه نمايد. بلكه واجب است بر مرد كه او را نهى از منكر نيز بنمايد.
هـمـچـنـيـن نـبـايـد تـهـيـه لباس و لباسها براى زن منجر به اسراف گردد. كه اين نيز فعل حرامى است .
بنابراين اگر خانيم بخواهد براى هر مهمانى كه مى رود لباس نو خاصى بپوشد و اين كـار را هـمـواره ادامه بدهد، به بهانه اينكه قبلا در خانه پدرى همين كار را مى كرده و يا اينكه لباسهايى را طلب مى كند كه از لحاظ قيمت خيلى بيش از متعارف است ، بر مرد واجب نيست آن را تهيه نمايد.
80- مـسـاءله : مـرد بـايـد بـراى زن لبـاس تـهـيـه كـنـد، حـال چـه از مـال خـودش بـاشـد يا به واسطه عاريه و يا اجاره كردن . و تا زمانى كه آن لبـاس مـوجـود بـاشـد و مـنـدرس نـشـده بـاشـد بـه طـورى كـه مـنـاسـب حال زن باشد، زن نمى تواند مطالبه پوشش ديگرى نمايد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 15.
ج : تهيه وسايل مورد لزوم خانه
81- مـسـاءله : تـهـيـه وسـايـل مـنـزل مـانـنـد فـرش ، روانـداز، پـرده ، لحـاف ، وسـايـل پـخـت و پـز و آنـچه كه زن براى نظافت نياز دارد نيز همگى به عهده مرد است و مقدار، جنس و كيفيت هر يك نيز بايد متناسب با شاءن و منزلت زن باشد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 8.
o در نـتـيـجـه : اگـر زن در خـانـه اى زنـدگى كرده است كه مثلا از نوعى خاص فرش ‍ و رخـتـخـواب اسـتـفاده مى كرده ، مثلا هميشه روى تخت مى خوابيده و شاءن او داشتن پرده هاى خـاص و يـا وسايل خاصى است ، بر مرد واجب است آنها را تهيه نمايد. البته تا آنجا كه منجر به حرامى نگردد.
د: تهيه مسكن
82- مساءله : بر مرد واجب است خانه اى كه لايق همسرش است براى او تهيه كند، چه به صورت ملك يا اجاره يا عاريه و... و زن مى تواند از شوهر بخواهد هيچكس به غير از شـوهـر بـا او زندگى نكند. به گونه اى كه خانه يا اطاقى كه در آن زندگى مى كنند فقط از آن زن و شوهر باشد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 15.
83- مـسـاءله : بـر مـرد واجـب اسـت مـواد سـوخـتـى مـنـزل مـثـل ، نـفـت ، گـاز، هـيـزم ، زغـال و امـثـال آن را بـراى زن تـهيه نمايد. همچنين بايد داروهايى كه معمولا در طول سال به آن نياز است را براى زن تهيه كند.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 9.
84- مساءله : بر مرد واجب است تمام نفقات زن را بپردازد، چه زن نياز داشته باشد يا نداشته باشد. حتى اگر از ثروتمندترين مردم باشد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 19.
ه : بخشيدن اشتباهات زن
85- مساءله : اگر زن از روى جهل اشتباهى انجام داد مرد بايد او را ببخشد.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فـصـل فـى التـقـسـيـم و النـشـوز، قبل از مساءله 1.
و. خوش رفتارى با زن
86- مـسـاءله : مـرد بـايـد بـا زن خـود خـوش رفـتـار باشد و با او با روى گشاده برخورد كند.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فـصـل فـى التـقـسـيـم و النـشـوز، قبل از مساءله 1.
o در نتيجه : يكى از حقوق زن نسبت به مرد اين است كه مرد نبايد در خانه عصبانى مزاج و تندخو باشد، بلكه بايد خوش اخلاق و گشاده رو باشد.
تـذكر اين نكته بسيار ضرورى به نظر مى رسد كه خوش اخلاق بودن و خوشرو بودن بـه ايـن نـسـبـت كـه وقـتـى هـمـه چـيـز مـطابق ميل بود انسان خوش ‍ برخورد باشد، بلكه خـوشـرفـتـارى زمانى است كه وقتى مساءله اى اتفاق مى افتد كه معمولا مردان با روبرو شـدن بـا آن عـصـبـانـى مـى شـوند، انسان بتواند جلو چشم خود را بگيرد و اخلاق نيكو را پـيـشـه كـنـد. بـنـابـرايـن آقـايـان مـحـتـرم بـايـد توجه داشته باشند عصبانى بودن در مـنـزل و يـا داشـتـن تـوقع زيادى از اهل منزل و يا امر و نهى كردن بيش از حد در خانه و... مـواردى از ايـن قـبـيـل مـوجـب مـى شـود نـتـوانـنـد بـه طـور كامل به گونه اى كه خدا راضى باشد حق همسر و بچه هاى خود را بپردازد.
87- مـسـاءله : خـادم گـرفـتـن بـراى زن زمـانـى واجـب اسـت كـه زن صـاحـب جـلال و شـاءن و مـنـزلت بـالايى باشد و يا از كسانى باشد كه همواره صاحب خدمتگزار بـوده اسـت . و اگـر جـلال و شـاءن او طـورى بـاشـد كـه چند خدمتگزار داشته ، بعيد نيست بگوييم بر مرد واجب است چند خدمتگزار براى او بگيرد.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 8.
ز: تعليم احكام و مسائل اعتقادى
88- مـسـاءله : بـر مـرد واجـب اسـت احـكـام مـورد لزوم زن ، و يـا مـسـائل اعـتقادى را به او تعليم دهد، همانگونه كه بر زن واجب است آنها فرا بگيرد. لكن اين وجوب براى مرد كفايى است .
تبريزى : صراط النجاة با استفاده از سؤ الهاى 867 و 868.
فاضل : استفتاء
o در نـتيجه : اگر زن مثلا احكام عادت ماهانه خود را نمى دانست و يا احكام نماز و روزه و... بـر مـرد واجـب است آنها را به زن تعليم دهد، البته اگر ****** ‍ ديگرى آن احكام را به زن بياموزد و يا مرد از كسى بخواهد كه به زن آموزش ‍ دهد كفايت مى كند.
89- سـؤ ال : آيـا بـر مـرد واجب است كتب تاريخى و كلامى را براى همسر خود تهيه نمايد؟
جـواب : تـبـريـزى : اگر تعليم احكام و مسائل اعتقادى به زن مختصر در خريد كتاب بـاشـد و نـشـود بـه گـونـه اى ديـگـر و يـا بـه واسـطـه كـسـى ديـگـر مسائل را به زن تعليم نمود، بر مرد واجب است تهيه نمايد.
صراط النجاة ، با استفاده از سؤ الات 867 و 868 و 869
90- سـؤ ال : شـوهـر من احكام شرعى را نمى داند و به من نيز اجازه نمى دهد براى فراگيرى آن از خانه خارج شوم . آيا مى توانم بدون اجازه شوهرم براى فراگيرى مسائل شرعى از خانه خارج بشوم و يا مثلا به مسجد و يا نماز جمعه بروم ؟
جواب :
تـبـريـزى : اگـر ممكن نيست در خانه احكام شرعيه را فرا بگيريد نمى تواند جلوگيرى نمايد. ولى براى مسجد و غير آن بنابر احتياط واجب بدون اجازه نمى تواند خارج شود.
استفتاء
فاضل : اگر فراگيرى مسائل شـرعـى از واجـبـات زن بـاشـد و راهـى بـراى فـراگـيـرى نـدارد جـز بـه خـروج از مـنـزل ، بـه اندازه ضرورت و به قدر واجب مى تواند خارج شود ولى براى مسجد و غيره بدون اجازه ، نه .
استفتاء
91- مساءله : مرد حق ندارد زن خود را به خدمت خانه مجبور كند.
امام : توضيح المسائل ، مساءله 2414.
تبريزى : (14)
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2482.
مكارم : توضيح المسائل ، مساءله 2064.
o در نـتـيجه : انجام امور منزل به عهده زن نيست و مرد حق ندارد زن را مثلا مجبور به تميز كردن خانه ، غذا پختن ، شستن لباس و... نمايد.
92- سـؤ ال : آيـا مـرد مـى تـوانـد خـريـد مـايـحـتـاج منزل را به عهده زن بگذارد و او را مجبور به تهيه آن كند؟
جـواب : تـهـيه مايحتاج منزل به عهده مرد است و نمى تواند زن را به تهيه كردن آن مجبور سازد.
امام - بهجت - فاضل - مكارم : استفتاء
93- سـؤ ال : آيـا زن مـى تـوانـد در مـنزل وظايف خود را انجام ندهد. مثلا غذا نپزد، خانه را مرتب نكند و آيا مرد مى تواند زن را ندهد. مثلا غذا نپزد، خانه را مرتب نكند و آيا مرد مى تواند زن را مجبور به انجام اينگونه امور نمايد؟
جواب : مرد حق ندارد زن خود را مجبور به كار خانه كند.
امام : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2414
فاضل : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2482
تبريزى و مكارم : (15)
94- مساءله : در جميع موارد ذكر شده ، مستحب است مقدار و كيفيت نفقه به عرف و عادت شهر و محل سكونت كنونى زن اكتفا شود.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فصل فى النفقات ، مساءله 8.
95- مساءله : اگر زن در عقد با مرد شرط كند كه او را از شهرى بيرون نبرد، و يا در فـلان شـهـر وى را سـكـونـت دهـد و يـا مـنـزل مـخـصـوصـى برايش تهيه كند، و مرد هم قبول كند، بايد مرد به آن شرط عمل كند.
امام : با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 2451 و تحرير الوسيله ، ج 2، ص 297.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2517.
بهجت : توضيح المسائل ، مساءله 1950.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2460.
مكارم : توضيح المسائل ، مساءله 2098.
96- سـؤ ال : اگـر زنى در عقد با شوهر خود شرط كند كه او را از شهرى بيرون نبرد، ولى بعدا راضى شد و به شهر ديگرى رفت و مدتى همراه شوهرش در آنـجـا زنـدگـى كـرد و دوبـاره بـه شهر اول بازگشت ، آيا شرط ضمن عقد ساقط مى شـود؟ (يـعـنى آيا همچنان مرد حق ندارد زن را به شهر ديگرى ببرد، يا شرط ساقط شده است و مرد مى تواند زن را به هر كجا مى خواهد ببرد؟)
جـواب : تـبـريـزى : اگـر زن بـراى اقـامت خود در شهر دوم وقت معين كند (مثلا بگويد فـقط براى يكسال يا كمتر و يا بيشتر) شرط ساقط نمى شود در غير اين صورت شرط ساقط است .
صراط النجاة ، سؤ ال 871.
97- سـؤ ال : زن مـن هـمـواره مـرا مجبور مى كند به خانه مادرش و يا خواهرش و يا بستگان خودش بروم ، آيا بر من واجب است از او اطاعت كنم ؟
جواب : اطاعت از او واجب نيست .
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
98- سـؤ ال : آيـا شـوهـر حـق دارد زن را مـجـبـور كـنـد كـه بـه مـنـزل فـلان فـامـيـل بـرود، در حـالى كـه زن بـه هـيـچ وجـه راضـى نـيـسـت بـه منزل آنها برود، آيا اطاعت از او در اين امر واجب است ؟
جـواب : شـوهـر حق دارد از خارج شدن زن از خانه ممانعت نمايد ولى در اينگونه موارد بهتر است زن رضايت شوهر را به دست آورد.
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
ح : حق آميزش زن
99- مـسـاءله : شـوهـر نـمـى تـوانـد بـيـش از چـهـار مـاه نـزديـكـى بـا عيال دائمى خود را ترك كند. خواه همسر او جوان باشد يا نباشد.
امـام : تـوضـيـح المـسـائل ، مـسـاءله 2418 و تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فصل فى القسم و النشوز، مساءله 1 و كتاب نكاح ، مساءله 13.
امـام - فـاضـل - مـكـارم : عـروة الوثـقـى ، نـكـاح ، فـيـمـا يـتـعـلق بـاحـكـام الدخول ، مساءله 7.
تبريزى (16)
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2486
100- سـؤ ال : اگـر زن در كـمـتـر از چـهار ماه از شوهر طلب آميزش كند، آيا بر مرد واجب است او را اجابت كند؟
جواب : چنانچه زن به گونه اى است كه اگر مرد با او آميزش نكند به معصيت خواهد افتاد بنابر احتياط واجب مرد بايد درخواست زن را اجابت كند.
امـام - فـاضـل - مـكـارم : عـروة الوثـقـى ، نـكـاح ، فـيـمـا يـتـعـلق بـاحـكـام الدخول ، مساءله 8.
تبريزى : (17)
101- سـؤ ال : اگـر مـرد بـخـواهـد بـه مـسافرتى بيش از چهار ماه برود،
الف : آيا بايد از همسرش اجازه بگيرد؟
ب : در صورتى كه بايد اجازه بگيرد اگر زن اجازه نداد مسافرت او حرام است ؟
جـواب : فـاضـل اجـازه گـرفـتن از همسر فى نفسه لازم نيست ، اما چون زن هر چهار ماه يـكـبـار حـق مـواقـعـه (آمـيـزش ) دارد، لذا در قـرض سـؤ ال لازم اسـت اجـازه بـگـيـرد كـه در حقيقت به معناى طلب اسقاط حقش است و اگر بدون اجازه سفر كرد، در صورتى كه سفر او به قصد ادا نكردن حق زوجه و ترك واجب باشد، سفر او مـعصيت و حرام است و بايد نماز را تمام بخواند. و لكن اگر به اين قصد نباشد، حرام نيست . هر چند كه در اين صورت احوط جمع بين قصر و اتمام است .
بـله در خـصـوص سـفـر واجـب شـرعى تكليف ساقط است ، و نيز در سفرهاى ضرورى ولو عـرفـا، مـثـل سـفر تجارت يا زيارت يا تحصيل علم و نحو آنها، تكليف ساقط است و سفر حرام نيست .
استفتاء
102- سـؤ ال : اگر مردى نذر كند كه در زمانى بيش از چهار ماه با همسر خود نزديكى نكند آيا نذر او صحيح است ؟ (مثلا نذر كند هر شش ماه يكبار آميزش كند)
جواب : صحيح نيست .
امام - بهجت - تبريزى - فاضل - مكارم : استفتاء
103- مـسـاءله : اگـر مـرد بـراى امـر واجـب شـرعـى و يـا بـراى امـر ضـرورى ولو ضـرورت آن عـرفـى بـاشـد مـانـنـد: تـجـارت يـا تـحـصـيـل و غـيـره ... لازم نـيـسـت قبل از چهار ماه نزد همسر خود باز گردد. ولى اگر سفر او ضرورتى نداشته باشد، مثلا بـراى تـفـريـح بـاشـد، بـنـابـر احـتـيـاط واجـب بـايـد قبل از چهار ماه نزد همسر خود باز گردد.
امـام - فـاضـل : عـروة الوثـقـى ، نـكـاح ، فـصـل فـيـمـا يـتـعـلق بـاحـكـام الدخول ، مساءله 7.
تبريزى - مكارم : (18)
104- سـؤ ال : اگـر مـردى قسم بخورد كه به كمتر از چهار ماه با زن نزديكى نكند قسم صحيح است ؟
جواب :
تبريزى : مادامى كه مرجحى بر ترك نباشد، نمى تواند قسم بخورد
استفتاء
فاضل : صحيح نيست .
استفتاء
105- مساءله : در موارد ذيل مرد مى تواند آميزش با همسر خود را حتى بيش ‍ از چهار ماه ترك كند:
1- اگر زن رضايت داشته باشد.
2- در ضمن عقد شرط كرده باشند زن اين حق را ساقط كند.
3- در صورتى كه مرد توانايى آميزش نداشته باشد.
4- به جهت بيمارى براى مرد يا زن ضرر داشته باشد.
5- زن نزد همسر نباشد.
6- زن ناشزه باشد.
7- زن داراى عذر شرعى باشد (مثلا در زمان قاعدگى باشد).
امـام - فـاضـل - مـكـارم : عـروة الوثـقـى ، نـكـاح ، فصل فيما يتعلق باحكام الدخول ، مساءله 8.
106- مـسـاءله : در صـورتـى كـه مـرد بـه دليـل وجـود مـانـعـى مـانـنـد حـيـض بـودن زن و يـا هـر يـك از مـوارد ذكـر شـده در مـسـاءله قـبـل و يـا از روى عـصـيـان ، آمـيـزش با زن را در مدت چهار ماه ترك كند، بر او واجب نيست قـضـاى آن را بـجـاى آورد. اگـر چـه بـنـابـر احـتـياط واجب بدى زن را ارضاء كند، در هر حال مبداء احتساب چهار ماه ، آميزش قبلى است نه گذشت چهار ماه قمرى .
امـام - فـاضـل - مـكـارم : عـروة الوثـقـى ، نـكـاح ، فصل فيما يتعلق باحكام الدخول ، مساءله 9.
107- مـسـاءله : چـنـانـچـه دخـتـر بـاكـره بـاشـد، مـرد بـايـد در هـفـت شـب اول عـروسـى هـمـراه او بـخـوابـد، و اگـر بـاكـره نـبـاشـد در سـه شـب اول بايد نزد او باشد، مگر آنكه زن از حق خود صرفنظر كند.
امام : تحرير الوسيله ، كتاب ، نكاح ، فصل فى القسم و النشوز و النفاق ، مساءله 4.
108- مساءله : اگر مردى هر يك از حقوق واجب زن را ادا نكند حكم نشوز پيدا مى كند.
امـام - بـهـجـت - تـبـريـزى - فـاضـل - مكارم : استفتاء
o تـوجـه : احـكـام نـشـوز در انـتـهـاى هـمـيـن فـصـل بـه تفصيل خواهد آمد.
109- مـسـاءله : مـرد نـمـى تـوانـد زن دائمـى خـود را بـه طـورى تـرك كـند كه نه مثل زن شوهردار باشد نه مثل زن بى شوهر، لكن واجب نيست كه هر چهار شب يك شب را نزد او بماند.
امـام : تـوضـيـح المـسـائل ، مساءله 2417 و تحرير الوسيله ، كتاب نكاح ، فى النشوز، مساءله 1.
مكارم : توضيح المسائل ، مساءله 2066
حقوق مرد نسبت به زن
حقوق شوهر نسبت به زن عبارتند از:
الف - عدم خروج از منزل مگر به اذن شوهر
ب - عدم جواز صدقه دادن ، نذر كردن و يا قسم خوردن مگر به اذن شوهر.
ج - تمكين به شوهر در هر زمانى كه مرد بخواهد.
د- پاك كردن خود از هر چيزى كه باعث دور كردن شوهر از تمتعات جنسى است .
ه - رعايت نظافت و آرايش كردن در صورتى كه شوهر آن را طلب كند.
الف - عدم خروج از منزل مگر به اذن شوهر
110- مساءله : زنى كه عقد دائمى شده ، نبايد بدون اجازه شوهرش از خانه بيرون رود.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، فـصـل فـى النـشـوز، قبل از مساءله 1 و توضيح المسائل ، مساءله 2412.
بهجت : توضيح المسائل ، مساءله 1897.
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2421.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2480.
مكارم : (19)
111- سـؤ ال : آيـا بـايـد بـراى صله رحم با بستگان نزديك و يا حـتـى بـا پـدر و مـادر و خـانـواده خـود، از شوهرم براى خروج از خانه اجازه بگيرم يا مى توانم به قدر انجام صله رحم بدون اذن شوهر از خانه خارج شوم ؟
جـواب : خـروج از خـانـه حـتـى اگـر براى صله رحم و يا ديدن پدر و مادر و بستگان نزديك باشد، بدون اجازه شوهر حرام است .
امـام - بـهـجـت - تـبـريـزى - فـاضـل : مـدرك مـسـاءله قبل .
مكارم : (20)
112- سؤ ال : اگر خانمى بداند شوهرش با خارج شدن او از خانه براى فلان مكان راضى است ، آيا مى تواند بدون اجازه شوهرش از خانه خارج شود؟ يا اينكه بايد براى هر خروج از خانه عليرغم علم به رضايت شوهر، از او اجازه بگيرد؟
جـواب : اگـر زن اطـمـيـنـان دارد كـه شـوهـرش رضايت دارد و اجازه مى دهد، خروجش از منزل اشكال ندارد.
امام - فاضل - تبريزى - مكارم : استفتاء
بهجت : (21)
o در نـتـيـجـه : اگـر خـانـمـى مـطمئن باشد شوهرش با خروج از خانه او رضايت دارد مى تـوانـد از خـانـه خـارج شود، اگر چه از شوهر اجازه نگيرد. بنابراين مواردى كه معمولا شوهر به زن اجازه مى دهد، مانند خروج براى كار يا خريد يا صله رحم با افراد خاصى و... زن مى تواند از منزل خارج شود. البته بايد توجه داشت مواردى كه زن شك دارد كه شوهر اجازه مى دهد يا نه ، حق ندارد بودن اذن شوهر از خانه خارج شود.
هـمـچـنـيـن بـايـد خـانـمـهـا تـوجـه نـمـايـنـد نـمى توانند بگويند چون شوهر با خروج از مـنـزل بـراى رفـتـن خـانه مثلا فلان فاميل راضى است پس حتما با خروج براى رفتن به مـنـزل فـرد دوم ، رضـايـت دارد و به او اجازه مى دهد. زيرا چه بسيار مواردى كه ممكن است شوهر با خروج زن به محلى راضى باشد اما با محلهاى مشابه راضى نباشد. بنابراين خـانـمـهـا بايد از قياس در مساءله به شدت پرهيز نمايند. بله اگر شوهر اجازه كلى داده اسـت و يـا زن مـطـمـئن اسـت كـه بـه مـحـل دوم رفـتـن مـورد رضـاى شوهر است مى تواند از منزل خارج شود.
113- سـؤ ال : اگـر خـانـمـى از شـوهـرش اجـازه گـرفـت به محلى بـرود، آيـا مـى تـوانـد از آنـجـا بـه مـحـل ديگرى برود؟ مثلا به خانه خواهر يا مادر خود برود؟
جواب :
تـبـريـزى : بـه هـمـان انـدازه كـه شـوهـر اجـازه داده اسـت بـايـد عمل كند.
استفتاء
فاضل : اگر احراز رضايت رفتن به محل ديگر بكند، مى تواند برود و الا نه .
استفتاء
بهجت : اگر علم به رضايت شوهر دارد مى تواند برود و الا نه .
با استفاده از توضيح المسائل ، مسائل متفرقه ، مسئله 18.
114- سؤ ال : آيا زن مى تواند بدون اجازه شوهر به مسجد يا نماز جمعه يا به طور كلى به مجالس مذهبى برود؟
جواب :
بـهـجـت - تبريزى : اگر فرا گرفتن احكام شرعيه متوقف بر خارج شدن از خانه باشد، مى تواند خارج شود.
بهجت : با استفاده از توضيح المسائل ، مسائل متفرقه ، مساءله 18 و تبريزى : استفتاء
فاضل : اگر شوهر رضايت نداشته باشد، بيرون رفتن حرام است .
استفتاء
115: سـؤ ال : اگـر مـردى بـراى انـتقام گرفتن از زن خود، به او اجـازه خـروج از مـنـزل را نـدهـد، آيـا زن بـايد اطاعت كند؟ مثلا هميشه اجازه مى داده به محلى برود ولى حالا براى انتقام اجازه نمى دهد.
جـواب : فـاضـل انتقام گرفتن مرد از همسر خود، مناسب اخلاق انسانى و اسلامى نيست . ولى اگر به هر جهت اجازه خروج نداد، بر زن واجب است كه اطاعت كند.
استفتاء.
116- سـؤ ال : اگـر خـانـمـى بـدون اجـازه شـوهـرش از منزل خارج شده ، تكليف او از لحاظ نماز و روزه چيست ؟ آيا او ناشزه مى شود؟
جـواب : تـبـريـزى ، چـنـانـچه به عنوان ترك شوهر و قهر باشد ناشزه است ؛ و در سفر نماز و روزه اش تمام است و در غير اين صورت احتياطا جمع كند (هم شكسته بخواند و هم تمام ) و در هر حال بايد برگردد.
استفتاء.
فـاضـل : اگـر بـا لباسى كه شوهر در اختيار او گذاشته نماز بخواند، چنانچه شوهر راضى نباشد نماز باطل است ولى روزه او صحيح است . هر چند معصيت كرده است .
استفتاء
117- سؤ ال : آيا زن مى تواند در حين عقد شرط كند كه اجازه خروج از منزل به دست خودش باشد؟
جـواب : چـنـيـن شـرطـى نـافـذ نـيست و اگر هم ضمن عقد آن را شرط كرده ايد عقد شما صحيح ، ولى شرط آن باطل است .
امـام : بـا اسـتـفـاده از تـحـريـر الوسـيـله ، كـتاب نكاح ، فى الشروط المذكوره فى عقد، مسائل 1 و 2.
بهجت - تبريزى - فاضل : (22)
ب - عدم جواز صدقه ، نذر و قسم خوردن زن مگر به اذن شوهر
احـكـام و سـؤ الات ايـن قـسـمـت در فـصـل روابـط اقـتـصـادى از سـؤ ال 50 تا 58 آمده است مراجعه فرماييد.
118- سـؤ ال : اگـر زنـى هـنـگـام عـقد شرط كرده است كه مجاز به انـجـام كـارهـاى فـرهـنگى در خارج خانه باشد و يا اجازه داشته باشد كار كند و مرد نيز پـذيـرفـتـه اسـت ، اگـر بـعـد ازدواج ، مـرد اجـازه نـدهـد بـراى انـجـام ايـنگونه كارها از مـنـزل خـارج بـشـود، آيـا زن مـى تـوانـد بـدون اذن شـوهـر از منزل خارج شود؟
جواب :
بهجت - تبريزى : در فرض مذكور مى تواند بدون اذن شوهر براى انجام كارهاى مذكور خارج شود.
بهجت : با استفاده از توضيح المسائل ، مسائل متفرقه ، مساءله 18.
تبريزى : استفتاء
فـاضـل : در فـرض شـرط نـمـى تـوانـد از زوجـه مـمـانـعـت كـنـد مـگـر ايـنـكـه شغل مناسب شاءن او نباشد.
استفتاء
ج - حق تمكين
119- مساءله : زن بايد خود را براى هر لذتى كه همسرش مى خواهد تسليم نمايد و بدون عذر شرعى از نزديكى او جلوگيرى نكند.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، فـصـل فـى القـسـم و النـشـوز، قبل از مسئله 1 و توضيح المسائل ، مساءله 2412.
بهجت : توضيح المسائل ، مساءله 1897.
120- سـؤ ال : اگـر مـرد در روابـط زنـاشـويـى افـراط كـند و اين بـراى سـلامـتـى زن و حـتـى خـود شـوهـر مـضـر بـاشـد، آيـا زن مـى تـوانـد بـه انـدازه معقول تمكين كند؟
جواب :
تبريزى : به اندازه متعارف تمكين لازم است و نه بيشتر.
استفتاء
فـاضـل : اگـر بـراى زن ضرر قابل توجهى داشته باشد مى تواند تمكين نكند، بلكه بـراى حـفـظ سـلامـتـى خود تمكين نكردن لازم است . اما اگر ضرر متوجه شوهر است ، نمى تواند تمكين نكنيد.
استفتاء
121- سـؤ ال : اگـر زن داراى ضـعـف شديد بدنى باشد، و يا به علت بيمارى توان تمكين به شوهر نداشته باشد، آيا مى تواند شوهر را تمكين نكند؟
جواب :
بهجت : در صورت داشتن عذر شرعى مى تواند تمكين نكند.
با استفاده از توضيح المسائل ، مساءله 1897.
تبريزى : در صورت عذر مى تواند تمكين نكند.
استفتاء
فاضل : ضعف غير قابل تـحـمـل و بـيـمـارى ، مـسـقـط تـكـليـف اسـت و زن در آن حال مى تواند تمكين نكند.
استفتاء
تبريزى : توضيح المسائل ، مساءله 2421.
فاضل : توضيح المسائل ، مساءله 2480.
مكارم : توضيح المسائل ، مساءله 2062.
د- رفع منافرات
122- مـسـاءله : زن بـايـد چيزهايى را كه در روابط جنسى موجب منافرت و عدم رغبت مرد به زن مى شود را از خود دور كند.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، القـول فـى النـشـوز، قبل از مساءله 1.
o در نتيجه : به طور مثال اگر زن در منزل همواره داراى لباسهايى كثيف و رويى ژوليده بـاشـد و هـميشه بوى غذا از او به مشام برسد و يا داراى اخلاقى تند و برخوردهاى غير عـاطـفـى بـاشـد و يا چنان خود را با كار در خانه و يا در بيرون خسته كند كه توان حتى صـحـبـت كـردن بـا شـوهـر را نداشته باشد، و يا خود را با بچه ها و چيزهاى ديگر چنان مشغول كند كه اعتنايى به شوهر نداشته باشد، و يا چنان سردى از خود نشان دهد كه هيچ رغـبـتـى براى مرد نسبت به او وجود نيايد و امثال آن ، همه و همه مواردى هستند كه باعث مى شود زن ، واجب شرعى خود را ترك كند و نه فقط حكم ناشزه را پيدا كند، بلكه از داشتن يك زندگى شيرين و عاطفى محروم بماند.
ه - آرايش و نظافت
123- مـسـاءله : زن بـايـد در صـورتـى كـه شـوهـر بـخواهد براى او آرايش كند و نظافت نمايد.
امـام : تـحـريـر الوسـيـله ، كـتـاب نـكـاح ، القـول فـى النـشـوز، قبل از مساءله 1.
فاضل : (23)
124- سـؤ ال : اگـر مـردى بـه زن امـر كـند فلان آرايش را برايش بنمايد و يا فلان لباس را در منزل بپوشد، آيا زن بايد اطاعت كند؟
جـواب : اطاعت زن از شوهر در امور مربوط به استمتاعات واجب است و امور مذكور اگر در اين راستا باشد يا ترك آنها موجب نفرت شوهر شود، بايد اطاعت كند و الا لازم نيست .
امـام : بـا اسـتـفـاده از مـدرك سـؤ ال قبل .
* ملیکای من هدیه خدا و بیمه آقا امام رضا (ع) *

ممنونم خدا جون... واسه این تجربه منحصر به فرد که شبیه هیچ حس دیگه ای نیست...
ارسال پست

بازگشت به “اخلاق و وظایف همسر داری ”

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 18 مهمان

cron