اختلال دو قطبی

#1
اختلال دو قطبی یکی از مهم ترین بیماری های روانشناسی است که در آن فرد بین حالت افسردگی وغم و حالت هیجان و شادی بسیار، در رفت و آمد است.شما می توانید در این مقاله با این بیماری و نشانه های آن بیشتر آشنا شوید.

اختلال شخصیت دو قطبی چیست؟
اختلال شخصیت دو قطبی چیست؟
اختلال شخصیت دو قطبی که گاهی اوقات از آن به نام افسردگی شیدایی نام برده می‌شود، وضعیتی است که موجب تغییرات شدید خلق می‌شود. بیمار همانند کسی که بر ترن هوایی سوار است ممکن است چند هفته احساس کند در فراز دنیا قرارگرفته و غرق شادی و انرژی باشد و سپس ناگهان به حالت افسردگی سختی فرو برود. طول هر دوره فراز و فرود (شیدایی– افسردگی ) بسته به فرد خیلی متفاوت است. افراد زیادی در سال به اختلال دو قطبی دچار می‌شوند.

علائم فاز افسردگی
علائم اختلال شخصیت دو قطبی
فرد مبتلا به اختلال دو قطبی بدون درمان ممکن است دوره‌های شدید افسردگی را تجربه کند. علائم آن شامل غمگینی، اضطراب، کاهش انرژی، ناامیدی و دشواری تمرکز است. بیماران ممکن است علاقه به فعالیت‌هایی که زمانی دوست داشتند را از دست بدهند. همچنین ممکن است دچار کاهش یا افزایش وزن، خواب خیلی زیاد یا خیلی کم و افکار خودکشی شوند.

علائم فاز شیدایی
در فاز شیدایی بیمار احساس شور و شادی خیلی زیادی دارد و تصور می‌کند می‌تواند هر کاری را انجام دهد. این حالت ممکن است منجر به عزت نفس اغراق‌آمیز، بی‌قراری، کاهش نیاز به خواب ، پر حرف‌تر شدن، زود پرت شدن حواس و افکار مسابقه‌ای شود. در این حالت رفتارهای بی‌ملاحظه مانند سرعت در رانندگی و سوء استعمال مواد متداول هستند. وجود سه یا چهار مورد از این علائم به مدت یک هفته و تقریباً هر روز می‌تواند نشانگر دوره شیدایی باشد.

دو قطبی نوع 1 و دو قطبی نوع 2
افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نوع 1 ، دوره‌های شیدایی یا دوره‌های مختلط و اغلب یک یا چند دوره افسردگی دارند. افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نوع 2 دوره‌های شدید افسردگی و دوره‌های کم شدت تر شیدایی دارند، این افراد شیدایی خفیفی را تجربه می‌کنند که کم شدت تر از شیدایی است یا طول مدت آن کمتر از یک هفته است. این بیماران ممکن است بسیار خوش‌مشرب بوده و در مهمانی‌ها با گرمی و پر انرژی بودن خود سایرین را سر حال بیاورند. ممکن است احساس خوبی داشته باشند هر چند خانواده و دوستان ممکن است متوجه این تغییر خلق شوند. با این حال شیدایی خفیف ممکن است به افسردگی یا شیدایی منجر شود.

دوره‌های مختلط
دوره های اختلال شخصیت دو قطبی
فرد در دوره‌های مختلط همزمان هم افسردگی را تجربه می‌کند و هم شیدایی. این باعث می‌شود رفتار غیرقابل‌پیش‌بینی از خود نشان دهد؛ مثلاً درحالی‌که فعالیت مورد علاقه‌اش را انجام می‌دهد یا احساس انرژی می‌کند، غمگین است. این حالت در افرادی که در سنین پایین تر اختلال دو قطبی را نشان می‌دهند به ویژه در بین نوجوانان شایع‌تر است، اما برخی از ارزیابی‌ها نشان می‌دهد 70 درصد از بیماران اختلال دو قطبی، دوره‌های مختلط را تجربه می‌کنند.

علت اختلال دو قطبی
علت اختلال دو قطبی
پزشکان علت دقیق آن را نمی‌دانند. یکی از نظریه‌های محتمل این است که مواد شیمیایی مغز به طور غیرعادی دچار نوسان می‌شود. وقتی سطح مواد شیمیایی خاصی خیلی بالا می‌رود بیمار دچار شیدایی می‌شود و وقتی سطح آن خیلی افت می‌کند افسردگی مشاهده می‌شود.

اختلال دو قطبی: چه افرادی در خطر بیشتری قرار دارند؟
اختلال دو قطبی به طور مساوی بر زنان و مردان تأثیر می‌گذارد. در بیشتر موارد شروع علائم بین 15 تا 30 سالگی است. در صورت ابتلای یکی از اعضای فامیل به خصوص اعضای درجه یک خانواده احتمال ابتلا به آن بیشتر است اما پزشکان تصور نمی‌کنند که این اختلال تنها بر اساس ژنتیک باشد. وقایع استرس زا، سوء استعمال مواد یا سایر عوامل ناشناخته ممکن است چرخه فراز و فرود را به راه بیندازند.

اختلال دو قطبی و زندگی روزمره
اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی می‌تواند بر اهداف شما در خانه و محل کار تأثیر منفی بگذارد. در یک نظرسنجی 88 درصد از بیماران گفته‌اند که بیماری در کارشان اخلال ایجاد می‌کند. تغییرات غیرقابل‌پیش‌بینی خلق، می‌تواند روابط فرد و همکاران یا عزیزانش را خراب کند. به ویژه فاز شیدایی ممکن است دوستان و خانواده را از فرد فراری دهد. افراد مبتلا به اختلال دو قطبی در خطر بیشتر اختلالات اضطراب قرار دارند.

اختلال دو قطبی و سوء استعمال مواد
اختلال دو قطبی
حدود 60 درصد از افراد مبتلا در کشورهای غربی، مشکل مواد مخدر و الکل دارند. بیماران ممکن است برای آرام کردن علائم تغییر خلق به این مواد روی بیاورند. به خصوص در فاز شیدایی این امر متداول‌تر است.

اختلال دو قطبی و خودکشی
اختلال دو قطبی
افراد مبتلا به اختلال دو قطبی ده تا بیست برابر بیشتر از دیگران مرتکب خودکشی می‌شوند. علائم هشداردهنده عبارت‌اند از صحبت درباره خودکشی، انجام اموری که در زمان پیش از مرگ باید انجام بگیرد، رفتارهای پر خطر و مرگبار. هر فردی که می‌خواهد اقدام به خودکشی کند باید بسیار جدی گرفته شود. فوراً با اورژانس‌های مربوطه تماس بگیرید. اگر برنامه‌ای برای ارتکاب با خودکشی دارید برای درمان فوری به اورژانس مراجعه کنید.

تشخیص اختلال دو قطبی
تشخیص اختلال دو قطبی
یک قدم مهم در تشخیص این بیماری این است که عوامل دیگر که ممکن است موجب این تغییرات شدید خلق‌شده باشند، رد شوند. این عوامل دیگر شامل عفونت مغزی یا اختلالات عصب شناختی دیگر، سوء استعمال مواد، مشکلات تیروئید، ایدز، اختلال بیش فعالی و کمبود توجه، عوارض داروهای مشخص یا اختلالات روانی دیگر است. هیچ تست آزمایشگاهی برای اختلال دو قطبی وجود ندارد. روان‌پزشک معمولاً بر اساس سابقه و ارزیابی خلق بیمار و سایر علائم تشخیص می‌دهد.

داروهای اختلال دو قطبی
داروهای اختلال دو قطبی
داروها، کلید کمک به فرد مبتلا برای ایجاد ثبات در زندگی هستند . پایدار کننده‌های خلق می‌توانند چرخه‌های فراز و فرود را ملایم تر کنند. همچنین داروهای ضد روان‌پریشی و ضد تشنج تجویزی نیز ممکن است برای بیمار تجویز شود. بین دوره‌های حاد افسردگی یا شیدایی بیماران معمولاً مصرف دارو را ادامه می‌دهند تا از عود آن جلوگیری کنند.

گفتگو درمانی برای اختلال دو قطبی
درمان اختلال دو قطبی
گفتگو درمانی می‌تواند به بیمار کمک کند دارو را ادامه دهد و بر تأثیر اختلال بر کار و زندگی‌اش غلبه کند. درمان رفتاری شناختی بر تغییر افکار و رفتارهایی تمرکز دارد که با تغییر خلق همراه هستند. درمان بین فردی به آرام کردن تنش اختلال دو قطبی که ممکن است در روابط فردی تأثیر بگذارد کمک می‌کند. درمان ریتم اجتماعی به بیماران کمک می‌کند برنامه روزانه‌شان را حفظ کنند.

توصیه‌های سبک زندگی برای اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی
داشتن برنامه پایدار می‌تواند به مدیریت اختلال دو قطبی کمک کند. برنامه روزمره باید شامل خواب کافی ،غذای منظم و ورزش باشد. الکل و مواد اعتیادآور علائم را بدتر می‌کنند بنابراین باید از این مواد اجتناب شود. بیمار باید یاد بگیرد علائم هشداردهنده افسردگی و شیدایی‌اش را زودهنگام شناسایی کند تا بتواند پیش از این که وضعیت از کنترلش خارج شود کمک بگیرد.

درمان با شوک الکتریکی
درمان اختلال دو قطبی
درمان با شوک الکتریکی به برخی افراد مبتلا به این اختلال کمک می‌کند. درمان با شوک الکتریکی از جریان الکتریکی استفاده می‌کند تا در مغز تشنج ایجاد کند. این یکی از سریع‌ترین روش‌های تخفیف علائم شدید است. این روش معمولاً آخرین راه درمانی برای افرادی است که با دارو یا درمان‌های روانی بهبود نیافته‌اند.

آموزش به دوستان و خانواده
درمان اختلال دو قطبی
دوستان و خانواده ممکن است ابتدا اختلال دو قطبی را درک نکنند. ممکن است در دوره‌های افسردگی دلسرد شوند و در دوره‌های شیدایی بترسند. اگر بیمار، بیماری و تأثیر آن بر خود را توضیح دهد دوستان و خانواده ممکن است همدلی کنند. داشتن سیستم حمایتی قوی می‌تواند به این افراد کمک کند که کمتر احساس انزوا کرده و انگیزه بیشتری برای مدیریت وضعیتشان داشته باشند.

زمانی که فردی به کمک نیاز دارد
درمان اختلال دو قطبی
بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دو قطبی نمی‌دانند مشکل‌دارند یا از کمک گرفتن اجتناب می‌کنند. اگر نگران دوستی هستید، به چند توصیه برای مطرح کردن موضوع توجه کنید: اشاره‌کنید که میلیون‌ها نفر دچار اختلال دو قطبی هستند ، این بیماری قابل‌درمان است ، این بیماری یک ایراد شخصی نیست ، توضیحات پزشکی برای تغییرات خلق شدید وجود دارد و درمان‌های موثری نیز برای آن انجام می‌شود.

منبع :http://wiki.5040.ir/fa/content/article/2326.html


ارسال پست

بازگشت به “روانشناسي”

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 10 مهمان

cron